Pierwsze auto do maksymalnie 3,5 tys (Prośba o ocenę i propozycję)

19 Sty 2016, 15:44

Witam wszystkich.
Szukam swojego pierwszego auta do max 3,5 tysiąca złotych, najlepiej z zachodniopomorskiego z naciskiem na Szczecin :roll:

Na chwilę obecną mam dwa auta od znajomych:

1. VW Vento, 1992r, 1.8 + LPG (1500zł)
Zdjęcia: http://imgur.com/a/OoPfN
Wspomaganie, centralny zamek, nowe klocki hamulcowe + dodatkowo drugi komplet gratis do tego 4 nowe łożyska i tarcza sprzęgła jako dodatek
Lekka rdza przy lewym przednim kole (widoczne na zdj)

2. Honda Civic V generacja, 1995r, 1.5 benzyna (2000zł)
Zdjęcia: http://imgur.com/a/E8eQ4
Na chwilę obecną, z wyposażenia wiem, że ma wspomaganie, więcej będę wiedział wieczorem.
Niedawno wymieniany tłumik na nowy i ogólnie autko bez rdzy, jedynie mały mankament ledwo widoczny na tylnym prawym nadkolu (ledwo widoczne na zdjęciu, jak ktoś się przyjrzy to zobaczy). Dodatkowo zimówki na stalówkach gratis

Honda jest z pewnego źródła i jest naprawdę zadbana, ale troszkę boję się o spalanie. Vento na zdjęciach moim zdaniem wygląda też nieźle jak na swoje lata i największy plus to LPG, sama butla jeszcze ważna przez następne 5 lat

Oba auta mają ważne opłaty do Maja br.

Mielibyście coś do powiedzenia na temat tych dwóch aut? Oczywiście jestem też otwarty na wasze inne propozycję tak jak napisałem wyżej do max 3,5 tysiąca złotych.

Z góry dziękuję za każdą pomoc w tym temacie, pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez drs, 19 Sty 2016, 15:51, edytowano w sumie 1 raz
drs
Nowicjusz

Auto: Nie mam

19 Sty 2016, 15:51

Mało zdjęć tej Hani ale fajnie wygląda :shock:
Honda aż tak bardzo wiele nie pije choć vtec ma dwie twarze przy spokojnej jeździe pali dość mało ale jak już przyciśniesz mocniej to nie jest aż tak bardzo ekonomiczny ale tragedii nie ma. :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Sty 2016, 16:06

Niestety narazie dostałem tylko te 2 zdjęcia.
Tak też słyszałem, że ten silnik przy spokojnej jeździe nie jest aż taki paliwożerny.

Jeszcze chciałem zapytać, jak to jest z tą Hondą, bo różne rzeczy czytałem i nie wiem czy ten model też ma tę cechę w sobie, bierze dużo oleju? :sly: Nie ukrywam, że bardzo mi się podoba ;)
Ostatnio edytowany przez drs, 19 Sty 2016, 16:15, edytowano w sumie 1 raz
drs
Nowicjusz

19 Sty 2016, 16:14

Każde auto bierze olej więcej/mniej ale pobiera nawet i nowe :roll:

To zależy od użytkowania auta,po zdjęciach nie widać aby była zmęczona,to nie powinna mieć dużego poboru.
Kieł
Stały forumowicz

19 Sty 2016, 16:51

drs napisał(a):Honda jest z pewnego źródła i jest naprawdę zadbana, ale troszkę boję się o spalanie.
Hondy palą bardzo mało, jeśli jest naprawdę zadbana to nie zastanawiaj się bo ktoś ją łyknie.. :ok:
Vento może nie wygląda źle ale jeśli miałbym do wyboru fajne auto z pewnego źródła a niewiadomą to brałbym bez zastanowienia to pierwsze :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Sty 2016, 20:09

Dziękuję wam za odpowiedzi. Skontaktowałem się z kolegą od Hondy i do końca tygodnia mam mu dać znać, on też jakoś specjalnie nie śpieszy się ze sprzedażą.

Jeszcze chciałem poznać zdanie na temat Astry G która została mi zaproponowana na pewnej grupie na facebooku:

Astra G Kombi, 1.7 diesel i reszta tak jak na zdjęciu. Licznik był prawdopodobnie kręcony bo coś nie chce mi się wierzyć w 176k w 15 letnim dieslu.

Zdjęcia:
http://i.imgur.com/g2Flwjh.png
http://imgur.com/a/FGhe8

Podejrzanie niska cena(?), postaram się wyciągnąć więcej szczegółów, co o tym myślicie?
drs
Nowicjusz

19 Sty 2016, 20:59

3000zł za Astre z 2001roku? Śmietnik na 99%..
Jak Civic jest faktycznie pewny to ja bym się nawet nie zastanawiał do tego ładnie się prezentuje :ok:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Lut 2016, 03:41

Witam ponownie :)
Więc tak, wracając do tej Hondy...

Okazało się, że rok produkcji to 1994 (pierwsza rejestracja 1995), nie ma wspomagania, z wyposażenia posiada chyba tylko centralny zamek.

Przejechałem się nią i szczerze powiedziawszy byłem zaskoczony. Auto z 1994 roku, a prowadziło się bardzo przyzwoicie, nic nie stukało, nie pukało, silnik chodził bardzo równo, na mrozie odpalił od strzała, żadnych wycieków, biegi również bardzo lekko wchodziły, jeśli chodzi o sprawność techniczną to naprawdę nie było do czego się przyczepić, wnętrze auta również bardzo ładnie utrzymane.

Warty uwagi jest także przebieg, tylko 160 tysięcy kilometrów.

Jedyny problem to rdzewiejące nadkola (typowe w tych Hondach), niżej podsyłam zdjęcia (auto stoi teraz na zimówkach).
http://imgur.com/a/NSIsE

Orientuję się ktoś może jaki byłby przybliżony koszt naprawy tych nadkoli?

Teraz się zastanawiam, czy brać tą Hondę która na pewno jest w bardzo dobrej kondycji nie licząc tych nadkoli (które, aż tak tragiczne nie są, bo widziałem o wiele gorsze przypadki w tej generacji civica) czy może poczekać z miesiąc dłużej i kupić coś w stylu Corsy C, Clio II, Megane I?
drs
Nowicjusz

03 Lut 2016, 08:33

Nie ma tragedii z tymi nadkolami i po zimie można na spokojnie się tym zająć.
Orientacyjne koszta to około 100-150zł (reperaturki),wstawienie tych reperaturek około 300-400zł plus malowanie w podobnej kwocie czyli za całość powinieneś zamknąć się w kwocie max 1000zł.

Jeśli ten Civic faktycznie jest taki jak opisujesz to ja bym sie nie zastanawiał tylko brał zwłaszcza za takie smieszne pieniądze :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Lut 2016, 06:12

Dzięki wielkie za pomoc, kolega wraca za tydzien zza granicy więc jeżeli nic ciekawego nie znajdę do tego czasu to wezmę tego Civica.

@edit
znalazłem jeszcze taką Astrę niedaleko mnie

[link do Gratka wygasł]

Warto się przejechać obejrzeć?
Dziwi trochę fakt, że ledwo co ktoś kupił OC na rok i oddał do komisu :shock:
drs
Nowicjusz

05 Lut 2016, 10:03

Ja osobiście Astry w biedawersji bym nie kupił
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Lut 2016, 10:17

Koniu napisał(a):Ja osobiście Astry w biedawersji bym nie kupił

Ja też do tego gość twierdzi, że to astra G a w rzeczywistości to jest F :naughty:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Lut 2016, 12:32

Czego wy wymagacie za 2k? Ja Astre którą czasami użytkuje na wyposażeniu też ma tylko 2poduszki i radio nic więcej :roll:
Tylko zastanawia mnie fakt że przegląd i OC są nowe..
Barol
Awatar użytkownika

06 Lut 2016, 13:21

Mnie również dziwi fakt, że ledwo co opłacony PT i OC, a auto po kilkunastu dniach od opłat ląduje w komisie =/

Panowie, a tak z innej beczki pytanko. Jeśli zdecydowałbym się jednak na zakup czegoś droższego, powiedzmy do 4,5 tysiąca to czy Clio II byłoby dobrym wyborem? Mam na myśli coś takiego:

[link do oferty na Olx wygasł]

Ten ma akurat do zrobienia wtryskiwacze, słyszałem że to dość powszechne w tych silnikach, orientujecie się może jaki byłby koszt wymiany? Myślałem też nad Megane I, Corsie C, Peugeot 206 itp. w sumie to wziąłbym to co by akurat się znalazło w najlepszym stanie do tej kwoty, warto w ogóle brać pod uwagę te samochody, czy lepiej kupić coś innego?

Tutaj jeszcze kilka przykładowych linków które znalazłem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do Sprzedajemy wygasł]
drs
Nowicjusz

06 Lut 2016, 13:36

Szkoda zachodu z tym Clio..

Reszta linków:
1.Corsa C nie ten budżet i jeszcze beznadziejne 1.0..
2.206 to temat rzeka ale w tym budżecie rewelacji też nie będzie..
3.złom na 90%..
4.jak wyżej..
5.robiony przód i rewelacji też się nie spodziewaj..

Wogóle jak dużo masz zamiar jeżdzić że chcesz diesla?
Barol
Awatar użytkownika