Pierwsze auto do max 10 tys - prośba o pomoc

22 Kwi 2010, 22:25

Witam,

Poprzedni temat przeze mnie założony troszkę się zdezaktualizował, dlatego zakładam ten, nowy.

Sprawa jest prosta, zastanawiam się nad kupnem pierwszego auta no i niestety nie wiem na co się decydować.
Generalnie auto ma służyć głównie poruszaniu się po mieście na trasie do pracy i z powrotem, dosyć sporadycznie wyjazd na trasę. Cena to max 10 tys, a jeżeli będzie mniej to tylko lepiej, żeby zostało na opłaty.
Raczej interesują mnie hatchbacki, na pewno nie kombi, i raczej odpadają sedany.
Jeżeli chodzi o wielkość, to waham się pomiędzy segmentem B a C.
W poprzednim temacie pokazywałem już następujące auta:
[link do oferty na Allegro wygasł]
ten nawet oglądałem, ale nie zdecydowałem się ostatecznie na drugi kontakt i wizytę w serwisie (ale ciągle się nad tym zastanawiam),

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tego też oglądałem, trochę zastanawiam się nad ceną - czy nie jest ciut za duża (8500 z opłatami)

a teraz znalazłem jeszcze takie auta:

Wiem, że dużo tego, ale naprawdę jak mam za dużo możlwości to nie wiem co wybrać.
Proszę o jakąś ocenę tych samochodów, albo jakieś inne propozycje

Z góry dziękuję
smycel
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Kwi 2010, 22:49

1.Moim zdaniem świetna oferta,dość dobre wyposażenie,silnik nie najgorszy,wygląd przyzwoity,moim zdaniem jedż oglądaj :!: :!:
2.To samo co wyżej.
3.Jw.
4.Jw.
5.Brak fotki centralne przodu celowo??
6.Bity przód że az miło (maska jest żle spasowana).
7.Tylna klapa coś nie dochodzi moim zdaniem z prawej strony.
8.To Clio było jakiś miesiąc temu na tym forum i dziwne że od czego czasu nikt nie kupił wiec coś musi być na rzeczy.
9.Tylko jedna fotka na zewnątrz :roll:
10.Patrz punkty 1-4.

Moim zdaniem wybrał bym coś spośród aut 1-4 i 10 ale wybór należy do Ciebie.Jeśli ja miałbym wybierać to wziąłbym to pierwsze czarne Polo które wygląda całkiem przyzwoicie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Kwi 2010, 21:00

Ehh, nie wiedziałem, że wybór samochodu to takie duże wyzwanie :neutral:
cały czas przeglądam oferty i nie mogę się zdecydować, proszę zatem o ocene kolejnej porcji ogłoszeń

taki silnik może być warty zainteresowania - w sumie to już dosyć wiekowy disel, wiem, że niby disle są trwałem, ale jak może wyglądąć jego odpalanie zimą no i czy nie jest bardzo głośny, pozatym Nissany chyba są dosyć wytrwałe?

cena dosyć dobra i prezentacja też, tylko zawsze moją nieufność wzbudzają ogłoszenia, w których (tak jak to) np. jest napisane, że są elektryczne szyby - a na zdjęciu korbka jak wół - jak po tym oceniać rzetelność reszty co jest napisane?

to ostatnie to raczej myśl o przyszłości - teraz chyba byłoby dla mnie za duże,. ale zawsze miło popatrzeć i pomyśleć co by było gdyby :wink:
smycel
Nowicjusz

24 Kwi 2010, 21:33

Tak masz racje Nissany to dobre auta,ten z linku wygląda całkiem przyzwoicie,przebieg realny ale jedno co mnie zastanawia w tym ogłoszeniu to to:"Stara cena brutto: 8.499,- zł, nowa 5.990,- zł" jak auto może nagle potanieć o 2500zł :roll:

Corsa nawet jako tako wygląda ale prawdopodnie ma czarną przednią maske (oczywiście to nie wyklucza auta),cena moim zdaniem troche za wyżona,a co do tych el.szyb to może byc poprostu błąd w ogłoszeniu (ktoś przez przypadek zaznaczył).

Polo no ładne nawet,przebieg może byc skręcony ale poza tym myśle że oferta warta zainteresowania (ze względu że wygląda dość dobrze,wyposażenie dosyć bogate no i wmiare przyzwoity silnik).

S40 no ładne ale prawdopodobnie bity prawy przód (szczelina między maską a błotnikiem jest troche większa niż ta po lewej),przebieg może byc autentyczny,dobry silnik i wyposażenie,ale cena troche niska mi sie wydaje.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Kwi 2010, 14:02

No niestety z tego co obserwuję, to ceny w Trójmieście i okolicach nie należą do najniższych w kraju :sad:
A co myślisz o samym dieslu z 97? - może sprawiać problemy (typu odpalanie, hałas itp.)?
smycel
Nowicjusz

25 Kwi 2010, 14:11

Diesel jak to diesel,wiadomo mogą być jakieś problemy w zimie ale najlepiej to w zimie na noc wyciągać akumulator z auta i po sprawie.No chyba że beda takie mrozy jak u nas w tą zime no to raczej nic nie pomoże.A hałas no to wiadomo,diesel ma ten charakterystyczny klekot.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kocham sport motorowy - Pascal Brodnicki
    Dzięki rajdom wyciszyłem się i skupiłem na tym, co naprawdę jest ważne w życiu. Rywalizacja jest wspaniała i daje ludziom mnóstwo pozytywnych emocji. Chyba każdy z nas marzy o tym, by kiedyś stanąć na podium - mówi ...

25 Kwi 2010, 18:34

A to Audi?

Nie ukrywam, że A3 jest dla mnie jednym z ładniejszych samochodów, więc bardzo by mnie zainteresowała, ale z tego co się orientuję to ta cena trochę podejrzana - pewnie coś mu dolega.
Poza tym, tego co pamiętam, to ten samochód jest już na sprzedaż od jakiegoś czasu i wstępnie miał cenę 9900

[ Dodano: Nie Kwi 25, 2010 19:32 ]
I ewentualnie takie:

smycel
Nowicjusz

25 Kwi 2010, 21:14

Dobrej A3 do 10tys nie znajdziesz,nawet sie nie łudz.
Barol
Awatar użytkownika

25 Kwi 2010, 21:48

Tak mi się właśnie wydawało, a szkoda :sad:
Chyba raczej będę się koncentrował na klasie B
Z tego segmentu jest coś wartego bardziej uwagi niż polówka?
Mam na myśli przede wszystkim niska awaryjność i to, że jak już wspominałem po części będzie robił za moją "naukę jazdy"

Ewentualnie jak znajdę dobrą Hondę Civic lub Toyotę Corollę - wtedy mogę próbowac chyba z czymś z kompaktów - chyba, że coś innego możecie polecić
smycel
Nowicjusz

25 Kwi 2010, 22:02

barol91 napisał(a):Dobrej A3 do 10tys nie znajdziesz,nawet sie nie łudz.

Masz w tym jakis interes ze siejesz taka demagogie? A3 debiutowało w 1996 roku i barol by kupil go za 15 tys bo wtedy to bybyla igla a gdyby byl za 10 000 to by nawet nie spojrzal bo "za 10 tys nie kupisz"gratuluje mono tematycznego ukierunkowanego tylko na próg cenowy myslenia.

Wracajac do teamtu kupisz a3 z rocznikow 1996-1997 za 10 000 na pewno, szukaj aukcji po 12 000, te 2000 sa do stargowania albo i wiecej zalezy od tego ile rzeczy w nim bedzie do naprawy.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

25 Kwi 2010, 22:12

illusion napisał(a):
barol91 napisał(a):Dobrej A3 do 10tys nie znajdziesz,nawet sie nie łudz.

Masz w tym jakis interes ze siejesz taka demagogie?

Sam siejesz demagogię. Niedawno był temacik o Golfie i okazało się, że barol miał rację. W motoryzacji nie ma okazji a te wszystkie sztuki poniżej średniej rynkowej są zajechane albo odwijane ze słupa i co byś nie pisał to nie zmienisz tego...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

25 Kwi 2010, 22:38

No własnie a czemu potem nie napisałeś nic w tym temacie o Golfie??Bo co bałeś sie??I wiedziałeś że przegrałeś a ja mialem racje??Sorry bardzo ale codziennie oglądam kilka ofert i mniej więcej sie orientuje ile trzeba wydać na dane auto a nie przyjdzie taki i będzie nawijał innym że spokojnie kupi,tak kupi ale tak jak Kubuch napisał zajechane albo odwijane ze słupa.Oczywiście wiem masz swoje zdanie i spoko szanuje to ale powoli mnie denerwujesz bo gdzie bym czegoś nie napisał to mnie krytykujesz,człowieku zastanów sie co Ty sobą reprezentujesz.

A do autora tematu może coś z tych:
Barol
Awatar użytkownika

26 Kwi 2010, 09:10

Ten Peugeot z Twojego linku wygląda ciekawie - szkoda że nie ma zdjęć ze środka.
A w jego wypadku brak elektryki to chyba nawet zaleta, a nie wada.

Ta Mazda też się ciekawie prezentuje, tyle że nie pasuje mi opis silnika - bo jeżeli ma pojemność 1,5 to powinien mieć 89 koni, a jeżeli ma 71 to znaczy, że ma silnik 1,3.
To tez ciekawa opcja, tylko mam pytanie, czy sportowe zawieszenie oznacza, że jest tylko utwardzone, czy też obniżone (bo obniżone na nasze drogi jakoś mnie nie przekonuje)

Civic bardzo fajny, tylko nie wiem, czy sedan nie jest dla mnie za duży

w każdym razie dzięki za podpowiedzi, jak macie jeszcze jakie s inne pomysły to proszę o linki
smycel
Nowicjusz

26 Kwi 2010, 09:50

barol ty tylko ogladasz aukcje a ja mam z tym stycznosc na codzien wiec zamilcz, niewiem o jaki teamt tobie chodzi , nie przegladam wszystkich, aczkolwiek moge to powtorzyc ze za 10 000 zl mozna kupic golfa IV lub a3 w dobrym stanie (z pakietem start do 1000 zl)
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

26 Kwi 2010, 13:36

Odezwał sie ten co wie najwięcej,a zresztą szkoda moich nerwów i wogóle odwal sie ode mnie.
Barol
Awatar użytkownika