Pierwsze auto do miasta (ok. 15 tys. PLN)

20 Paź 2015, 10:21

Witam wszystkich! Przymierzam się od jakiegoś czasu do zakupu pierwszego auta, co prawda mam prawo jazdy już ponad 5 lat, ale wcześniej nie odczuwałem potrzeby posiadania własnych czterech kółek. Poszukuję samochodu, którym będę jeździł głównie w mieście, od czasu do czasu dłuższa trasa (roczny przebieg szacuję na około 10 - 15 tys. km).

Czytałem wcześniej różne wątki o podobnej tematyce i wynika z nich, że powinienem skupić się na silnikach benzynowych, ze względu na to, że będę pokonywał głównie krótkie trasy. Podsumowując moje oczekiwania:

1. Umiarkowane spalanie
2. Komfort jazdy
3. Utrzymywanie wartości (chciałbym zmienić samochód za jakieś 2-3 lata i nie chcę do tego czasu dużo na nim stracić)
4. Bezawaryjność
5. Budżet około 15 tys. PLN (mogę wydać więcej jeżeli trafiłaby się jakaś okazja, ale wolałbym się zmieścić w tej kwocie)

Jeżeli chodzi konkretne modele, to po wypowiedziach na forum doszedłem do wniosku, że Citroen C4 spełnia moje oczekiwania. Rozważałem jeszcze Opla Astrę, Focusa mk2 oraz Volvo S40, ale wydaje mi się, że Citroen prezentuje lepszy stosunek ceny do jakości.

Osobną kwestią jest droga zakupu. Otóż mam znajomego, który sprowadza samochody z zagranicy (głównie z Niemiec) i zakładam, że mógłby zrobić to też dla mnie. Tutaj pytanie do Was: czy bardziej opłaca się poszukać czegoś w Polsce czy poprosić go o pomoc w tej kwestii?
Toster
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Home - nocne jazdy testowe
    Volkswagen Home, który mieści się na warszawskiej Woli przy ul. Karolkowiej 30, znany jest jako wyjątkowe miejsce prezentowania i sprzedaży nowych Volkswagenów. Niedawno Volkswagen Home zasłynął również ...