Pierwsze auto do ok. 15k

23 Lip 2009, 14:39

Witam wszystkich.
Z góry zaznaczam, że jestem zarówno świeżym użytkownikiem tego forum, jak i polskich dróg ;) Trzeba więc zaopatrzyć się w jakiś przyzwoity wehikuł. Od dłuższego czasu rozglądam się za czymś fajnym. Dodam, że interesują mnie samochody wyłącznie z segmentu B lub C. Przebiegów dużych raczej nie będę robił, dlatego jestem zdecydowany na benzynę. Zastanawiam się nad tymi modelami:
- VW Golf IV
- Seat Ibiza
- Skoda Fabia
- Honda Civic
- Mazda 323f
Ostatnio mocno zainteresował mnie Rover 25, ze względu na swoją niską cenę, stosunkowo mocne silniki i bardzo dobre wyposażenie. Nie ukrywam, że skłaniam się ku niemu.
Z racji dosyć dużego wyboru, proszę o pomoc i porady.
Corvus
Nowicjusz

Miejscowość: Łęczna

23 Lip 2009, 15:10

Z podanych przez Ciebie wg mnie najciekawszymi opcjami były by:
VW Golf IV choć trzeba go dokładnie obejrzeć, lepszy starszy rok czy dwa a widocznie zadbany, i szanowany niż młodszy a na rozleceniu.
Silniki 1.6 jest wystarczający trwałością wiadome gorszy niż 1.9 TDi , opinie co do spalania są różne, jedni mówią że nawet 10 weźmie a jedni że 7, jak jest w rzeczywistości - nie wiem. Ja wziąłbym 1.8 125 koni bo spalanie niewiele większe.
Wg. mnie Mazda 323 też jest ciekawa, mniej ich widać niż golfów, niezawodnością raczej mu nie ustępuje, mi osobiście nie podoba się to auto ale to indywidualna sprawa.
stasiowski121

23 Lip 2009, 16:55

Popieram kolegę wyżej, ale do grona wymienionych aut dorzucił bym kosztem Ibizy, Leona. Silnik dokładnie taki sam jak w Golfie, troszkę lepszy wygląd zewnętrzny (jak dla mnie), układ jezdny też ok. Kupisz taniej, i w lepszym stanie :D
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

23 Lip 2009, 19:05

Nie pakuj się w Rovery... Nie zastanawiasz się dlaczego jest taka cena tych aut..?
Za 15k można by się rozejrzeć jeszcze za Focusem.To niezły samochód.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lip 2009, 00:41

Zastanawiało mnie to, ale przeczytałem kilka pochlebnych opinii, i myślałem, że jest ok.
Focus też jest w sumie ok, tylko tak samo jak w Golfie, ciężko wyhaczyć jakiś porządny model bez cofanego o 100-150k licznika.
Corvus
Nowicjusz

Miejscowość: Łęczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator LPG
    Kkalkulator pozwala obliczyć szacunkową różnicę w kosztach eksploatacji samochodu w zależności od zasilania silnika benzyną, a gazem (LPG). Na podstawie danych wprowadzonych do formularza obliczymy przyblizony czas ...