Pierwsze auto - hatchback - benzyna - do 20tys.

18 Lis 2013, 22:18

Witam!
Zamierzam w niedalekiej przyszłości zakupić sobie pierwsze auto. Z tej okazji chciałbym zasięgnąć opinii specjalistów :) Poszukuję samochodu w benzynie, hatchback'a. Skrzynia biegów oczywiście manualna. W gruncie rzeczy zależy mi na tym, aby auto było dynamiczne i po prostu nadawało się dla młodego kierowcy. Budżet do 20.000zł. Biorę pod uwagę następujące pojazdy :

-Toyota Corolla
-Toyota Auris
-Mazda 3
-Honda Civic
-Audi A3/S3
-Opel Astra GTC
-Ford Fiesta MK7
-Seat Ibiza V
-Fiat Grande Punto Evo

Przyznam szczerze, że jestem w totalnej kropce. Nie mam pojęcia co wybrać, w związku z tym proszę o pomoc w wyborze i porady :) Najbardziej stylistycznie podchodzi mi Astra GTC, jednak spotkałem się z negatywnymi opiniami na jej temat. Nie zmienia to jednak faktu, że nadal jest moim faworytem. Co sądzicie? Proszę o pomoc!

Pozdrawiam,
Łukasz
Theqkash
Obserwowany

Auto: Nie mam

19 Lis 2013, 13:23

A patrzyłeś na Corolle TS?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Bardzo fajne auto może nie wygląda najlepiej, ale za to całkiem nieźle jeździ i myślę że jest godna polecenia. Link podałem przykładowo jeżeli byś się zdecydował to oczywiście trzeba by było trochę poszukać odpowiedniego egzemplarza.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

19 Lis 2013, 19:56

Jeżeli mam być szczery, to ze wszystkich wyżej wymienionych samochodów rozum podpowiada mi właśnie japońskie auto - Mazdę bądź Toyotę. Wiem, że z tymi autami nie będzie problemu.Jednak te samochody zupełnie nie podchodzą mi stylistycznie. Serce natomiast podpowiada mi Astrę GTC, gdyż ten samochód bardzo odpowiada mi optycznie. Aczkolwiek tu nie wiem jak wypada to auto w jeździe i jak z silnikiem. Gdzieś miedzy tymi autami przenika jeszcze Audi A3.

Podsumowując najbardziej chciałbym Astrę GTC, ale jednak wygląd to nie wszystko. W związku z tym pytanie, czy auto jest warte swojej ceny? Czy jest dynamiczne? I jak zachowuje się na drodze?
Bedzie to dobry wybór? Czy lepiej odpuścić i kupić coś japońskiego?

Proszę o pomoc!
Theqkash
Obserwowany

Auto: Nie mam

21 Lis 2013, 13:03

Nie bylbym taki pewny niezawodnosci japonczykow, szczegolnie mazdy, bo 90% bedzie sprowadzona z niemiec, z czego spora czesc po przejsciach, takze bez dobrago sprawdzenia mozna trafic na mine. Ale jesli egzemplarz pewny to mazda 3 bylaby u mnie w czolowce.
Corolla wg mnie jest dobra dla dziadkow, a aurisa za 20k nie kupisz, za 25 nawet bedzie problem.

Astra GTC (rozumiem ze III generacja) rozni sie od bazowej wersji przede wszystkim karoseria, wiec powinna sie sprawowac poprawnie, jak to Astra. A jak dynamiczne bedzie to zalezy od tego ktory silnik wezmiesz.

Jak bylbys w stanie dolozyc kilka tysiecy to moim faworytem bylby fiat bravo. Niestety zdecydowana wiekszosc ofert to 1,9 jtd, ale jest to chyba najbardziej benzynowy diesel (niskie koszty obslugi i mala awaryjnosc) na rynku wiec moze warto rozpatrzec.

A tak to pewnie celowalbym w astre skoro tak Ci sie podoba. Jak chcesz dynamiki to minimum 140km - astra III jest dosc ciezka wiec potrzebuje sporego stada kucy.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne