Pierwsze auto i pomysł na nie

16 Lut 2014, 21:56

Witam!

Pojawiły się u mnie ostatnio myśli na temat kupna swojego pierwszego auta. Dotychczas ( prawko od 3 lat ) jeździłem samochodem ojca, ale myślę że przyszedł czas na własny pojazd.
Pierwszy typ padł na klasycznego mini coopera Zdjęcie. Takiego jak na obrazku.

W związku z tym pojawia się masa pytań do bardziej obeznanych w temacie. Pozwolę sobie je wypunktować i liczę na odpowiedź - nie gańcie za brak wiedzy tylko :D

- sens kupowania takiego auta jako pierwsze
- cena w dobrym stanie tak starego auta
- awaryjność - bardzo ważne
- spalanie - także bardzo ważne
- jakieś informacje o komforcie prowadzenia

Ogólnie proszę o wszelkie pożyteczne info na temat tego auta. Pozdrawiam :)
Nyarlathotep
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2010
Auto: Nie mam

16 Lut 2014, 22:07

Gdy zobaczyłem temat na głównej pomyślałem " k...a, znowu jakieś auto za 3k " jednak po zapoznaniu się z tematem chapeau bas :yes: Ogólnie rzecz biorąc pojechałeś po bandzie z Miniakiem. Autko fajne, ekonomiczne prowadzące się jak gokart. Wydawałoby się, że ideał jak na pierwszy ogień. Jednak upolowanie fajnego egzemplarza i dostępność części to inna para kaloszy, auto u nas egzotyczne więc może być ciężko, zwłaszcza bez zaprzyjaźnionego warsztatu - byle Kazik za flaszkę się za niego nie weźmie. Ceny samych aut to jakieś 5k za jeżdżący ale wymagający "troski" egzemplarz.
Mimo wszelkich przeciwności losu i wyrzeczeń, których wymaga takie auto życzę Ci abyś spełnił swoje marzenie i do zobaczenia na drodze :wink:
Ostatnio edytowany przez mike, 16 Lut 2014, 22:39, edytowano w sumie 1 raz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Lut 2014, 22:17

Dzięki za pozytywne przyjęcie :D

Ekonomiczne, znaczy mało pali tak? :D Jak z awaryjnością? Rozumiem że koszty ewentualnej naprawy duże? Minimum 5k za jeżdżące auto, hmm, trochę mniej się spodziewałem za auto mające już swoje lata :P Mogę prosić o jakąś dłuższą szczegółową wypowiedź? :D
Nyarlathotep
Nowicjusz

16 Lut 2014, 23:14

Generalnie porywasz się z motyką na słońce ale.. marzenia trzeba spełniać. Jest to auto klasyczne wiec nie licz ze za 2k kupisz i będziesz śmigał. Na takie auto trzeba mieć kasę bo w każdej chwili może się zepsuć. Do codziennego użytku również się nie nadaje.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Lut 2014, 23:29

Może być problem z dostępnością niektórych części. Ja bym odpuścił.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

16 Lut 2014, 23:38

Rozumiem, że druga opcja - klasycznego garbusa będzie nosiła znamiona podobnych zastrzeżeń? :/
Nyarlathotep
Nowicjusz

16 Lut 2014, 23:43

Widzę ze szukasz auta klasycznego ale nie wiem jaki masz budżet. Fajnym pomysłem może być Golf I, Sierra, BMW E30, Polonez Borewicz, Astra GSI.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Lut 2014, 23:57

Z tych co podałeś tylko ten Golf mógłby być rozważany :/

Zdjęcie

Taki merdeces też spełnia wymagania. Tylko pewnie żre paliwa jak ruskie czołgi na syberyjskim mrozie :D
Nyarlathotep
Nowicjusz

17 Lut 2014, 00:08

w123 jesli masz ojca blacharza
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

17 Lut 2014, 00:38

Rozumiem, że w większości modeli blachę zżera rdza :D Niestety nie mam w rodzince blacharza, taki mercedes w jakiej cenie stoi? Paliwa żre?
Nyarlathotep
Nowicjusz

17 Lut 2014, 08:17

Ceny są różne,niektórzy padliny wystawiają nawet i za 5000zł bo niby klasyk a czasami za 3000zł możesz znaleść już coś wmiare sensownego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012