Pierwsze auto, mała pomoc.

27 Paź 2011, 06:11

Witam. Mam 20 lat, prawko od ponad roku, jak narazie pożyczałem auto od ojca a dokładnie Grande Punto i zrobiłem nim dość sporo km. Chce kupić w końcu swoje auto aby nie być uzależniony od innych.
Mam do wydania 5 000, i kilka aut na oku. Między innymi Ibize II, Golfa III, Corsa, Civic, Astra I, Vectra B.
Najchętniej kupiłbym auto w sedanie, kwestia mojego gustu, podobają mi się takie wizualnie, ale hatchback'a nie wykluczam. Auto nie musi być wypchane elektroniką, chciałbym aby miało wspomaganie, centralny zamek i ABS z takich podstawowych spraw, które umilają w jakiś sposób użytkowanie, bo pewnie na klime za tyle pieniędzy nie ma co liczyć. Preferuje duże samochody i powiedziałem sobie, że ok Corsa fajna, bo ekonomiczna, podobno tanie części ale kupiłbym ją jakby nie znalazłoby się czegoś innego, chociaż coraz bardziej jestem na tak. Auto będzie mi służyło żeby raz na jakiś czas podjechać do pracy około 10 km w jedną stronę i około 2-3 razy do dziewczyny, gdzie w jedną stronę mam 50 km, więc jeśli mało by palił też by było dobrze. Zależy mi także na 4/5 drzwiowym aucie. Czy musi być bezawaryjny, chciałbym i żeby części nie były też jakieś mega drogie.
Może jesteście w stanie mi pomóc, doradzić, co do kupna samochodu, jakiego najlepiej szukać, nie musi być z tych co podałem, może znacie jakiś model, który mógłby mi się spodobać?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje.
Pracuj mądrze, a nie ciężko
ppawwell
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Toyota Corolla E11

27 Paź 2011, 07:39

Za 5tys odpuść sobie Vectre bo to będzie zgniluch.Ja od siebie dodam
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Paź 2011, 12:39

Dzięki za odpowiedź ale napewno nie chce lanosa, wiem może dobry samochód i w ogóle ale ja za niego dziękuje.
Ostatnio dużo sprawdzalem i już mam swoje typy i nie mogę się zdecydować który finalnie wybrać.
Moje typy to Corsa i Polo.
Co możecie powiedzieć o tych trchech polówkach? Bardziej mi się podoba VW od Opla więc najpierw pytam o niego.
czy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
czy

W sedanie tez się pięknie prezentuje, linki ułożyłem kolejno od najbardziej podobającego mi się.
Możecie powiedzieć swoją ocene ogólnie o tym samochodzie i o tych modelach?
ppawwell
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Paź 2011, 13:34

1.Żle nie wygląda no i ten silnik wystarczy już do wmiare sprawnego przemieszczania sie.
2.Wygląda ładnie ale widac że od młodego gniewnego więc lekko napewno nie miał.
3.Niewiem czy drzwi pasażera nie były malowane (jakby troche jaśniejsze od reszty) a reszta fotek z zewnątrz jest mało wyrażna bo są ciemne więc ciężko cos powiedzieć.

Ogólnie Pola to dobre autka,miałem styczność z 1.0 i teraz mam styczność z 1.4 75KM więc troche wiem o tych autach i nie powiem ale jak będzie troche kasy to rozważam zakup tego auta bo nie dość że mi sie nawet podoba to dobrze sie nim jeżdzi no i nie ma problemów z częściami gdyby coś.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Paź 2011, 13:55

Z tych wszystkich to chyba 1 tylko dobrze wygląda, ale trzeba pamiętać, że to tylko zdjęcia. Niestety jeszcze stanu technicznego po zdjęciach nie zweryfikujesz.

Od siebie dorzucę jeszcze pod rozwagę Opla Astrę.
Sebastianos
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Peugeot 508 SW
Silnik: 1.6 THP
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lis 2011, 15:13

To ponownie ja :)
Cały czas patrze na polówki ale nie mogę znaleźć konkretnie takiej którą bym chciał, jeszcze popatrzę z 2 tygodnie i może będą nowe oferty.
Szkoda że odradzacie Vectre bo znalzłem właśnie auto które sobie wymarzyłem no ale to Vectra.
Naprawdę one są aż tak ch**we że nie pojeżdzę nią np ze 2 lata?
ppawwell
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasy bezpieczeństwa bez tajemnic
    Choć pasy bezpieczeństwa mogłyby się wydawać prostym urządzeniem, w swojej współczesnej formie są skomplikowanym elementem konstrukcyjnym. Nieustanne prace rozwojowe i duże nakłady finansowe producentów, takich ...

01 Lis 2011, 17:06

Nie są ch**we tylko musisz znaleść zdrowy egzemplarz.Ta z linku coś dziwnie nisko siedzi,przedni zderzak troche wyje z lewej strony ale to norma w tych Vectrach.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

01 Lis 2011, 18:48

Wiesz Vectra jest lepszym autem od polówki bez dwóch zdań.Kwestia dostać odpowiednią, nie ma sensu szukać koniecznie za 5000zł, ale za 6000 już chodzą takie 15 letnie i to z instalacją gazową. Oczywiście będzie trochę rdzy, jeśli nie na widoku to zapewniam Cie, że w ukrytych miejscach gnije. Ale stan polówek w tej cenie jest jeszcze gorszy. Sam szukałem rok temu polówki 15 letniej i się przeraziłem. Na zdjęciach w miare ok a w środku wszystkie to trupy. To już zdecydowanie w lepszym stanie są ople, lanosy itd. Volskwagen to miał być wg przywódców w Niemczech przed wojną auto dla ludu i widocznie jest, bo wykończenie w środku sprawia wrażenie jakby liczył się tylko silnik, wiele lat jazdy, a komfort nikogo nie obchodzi.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

01 Lis 2011, 20:11

Generalnie nie jestem jakimś dobrym specjalistą w kupowaniu samochodów ale myślę, że to rzadko spotykane aby auto 15 letnie było bez żadnej rdzy. Chociażby w jakiś nie widocznych miejscach ale by miało. Zresztą ludzie jeżdżą Vectrami i niektórzy mają dobre zdanie o swojej a inni złe. Może statystycznie tylko one częściej się psują, szybciej gniją ale może w praktyce jest inaczej a może ja się mylę, lecz mimo wszystko bardzo mi się podoba Vectra i tak samo podoba mi się Polo w sedanie. W skrócie to myślę nad tą polówką o której kiedyś już pisałem
i tymi Vectrami:
[link do Otomoto wygasł]
lub
lub

Chcę się umówić na oględziny tylko jakbyście mogli mi jeszcze poradzić na które warto. Może waszym fachowym okiem po zdjęciach już można sobie odpuść jakiś z tych aut?
Polo coraz bardziej odchodzi w moim mniemaniu a Vectra najbardziej podoba czarna. Wydaję się taka jakby zgrabna, najbardziej zadbana.
Marzy mi się już siedzieć w którymś z tych samochodów ale wiem, że pośpiech w kupnie auta nie jest wskazany.
To już chyba moje ostatnie pytanie, pomóżcie wybrać ze dwa które myślicie, że warto sprawdzić.
Pozdrawiam serdecznie i wszystkie komentarze bardzo mile widziane, im więcej opini tym lepiej, bo może po prostu się podjarałem i nie myślę racjonalnie. Pomocy forumowicze.
Pzdr
ppawwell
Nowicjusz
Awatar użytkownika

01 Lis 2011, 21:09

Pamiętaj że pośpiech to zły doradca,czasami warto poszukać dłuższy czas a znajdzie sie auto w dużo lepszym stanie niż poprzednie.
Wogóle Vectra z 98roku za 5tys.zł?To będzie bankowo zgniluch albo trup.
Szczerze?Moim zdaniem najlepiej wygląda nie Vectra ale Polo i ją bym jechal obejrzeć.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

01 Lis 2011, 21:28

Też właśnie coś mi z tą ceną nie grało, chociaż patrząc na inne z tego rocznika Vectry to mają porównywalną cene a tam gdzie gaz to kilka set droższe.
Więc na pewno obejrzę Polo + jakąś Vectre tylko jeszcze nie wiem którą.
ppawwell
Nowicjusz
Awatar użytkownika

01 Lis 2011, 21:29

A może zamiast polo classic popatrz na cordoby w koncu to to samo auto tylko ze bez znaczka vw.Możesz znalezc auta młodsze lepiej wyposażone w cenie vw :)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

01 Lis 2011, 22:36

No Polo zdecydowanie najlepiej wygląda,co do Vectr to zdecydowanie ta czarna tylko czemu ona tak nisko siedzi?
Barol
Awatar użytkownika

01 Lis 2011, 23:07

Nisko? Skoro już drugi forumowicz piszę, że tak jest to napewno tak jest :) ale odpowiedzi na to pytanie nie znam, bo dla mnie i moje nie fachowe oko to siedzi normalnie :) Jutro umawiam się z facetem od Polo a potem jeszcze na tą czarną Vectre i dam znać jak to się dalej potoczyło.
Dziękuje wszystkim i do usłyszenia.
ppawwell
Nowicjusz
Awatar użytkownika

01 Lis 2011, 23:30

No siedzi nisko,myślałem że może obniżony ale w opisie nic o tym nie ma.
Barol
Awatar użytkownika