Pierwsze auto - max 37 000 zł.

13 Kwi 2015, 14:41

Witam, bez zbędnego gadania:

= Budżet - max 37 000zł z opłatami ewentualnej rejestracji itd.

= Rejon - lubelskie, zachodniopomorskie (tu pracuję)

= Użytkowanie - Trasa 90%, miasto 10%

= Przebieg roczny - Codziennie ok 45km (do pracy i z powrotem) oraz raz na półtora miesiąca jakieś 1400km (trasa do domu i z powrotem do pracy). Razem myślę, że maksymalnie to będzie jakieś 35 000km.

= Własne potrzeby - tanie części, w miarę nieawaryjne, preferowany kolor srebrny i tak dla siebie radio z USB mile widziane ;)

Co do upodobań do Marek, aktualnie jeżdżę starym Audi a4 z 1997r w b+g. Gdyby nie zawieszenie w tym aucie to ogólnie nadal bym nim jeździł. Jest natomiast z racji swojej już wieloletności dość awaryjny, a zważywszy na fakt, że zdecydowanie więcej jeździ nim moja narzeczona, jest to dość kłopotliwe.

Zależy mi chyba na hatchbacku, co do paliwa, zawsze byłem napalony na diesla, jednak benzyna też jest ok, zwłaszcza, że nie będę robił jakiś kolosalnych przebiegów. Odpada natomiast lpg.

Auto będzie użytkowane przez większość czasu przez moją (niedługo) żonę.

Nic mi póki co nie przychodzi do głowy, nie jestem też jakimś fanboyem konkretnych marek. Ze swoich typów to chyba Astra IV wpadła mi do oka, ale nic praktycznie nie wiem o tym samochodzie. Jedyne na czym mi zależy to w miarę mała awaryjność, a gdyby coś się przytrafiło, żeby jakieś części nie kosztowały majątku. To chyba tyle.

Z góry dziękuję za pomoc.
lostDesper
Nowicjusz

Miejscowość: Lbn
0

13 Kwi 2015, 15:18

Honda Civic VIII 1.8 - oszczędne, dynamiczne, duży bagażnik jak na kompakt. Z wad to typowo twarde zawieszenie, ale w trasie to chyba nie taki problem.
Ewentualnie Kia Cee'd lub Hyundai i30 z benzyną 1.6.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

13 Kwi 2015, 15:41

Ossy - Civic na takie trasy to zły pomysł :no: Auto mało komfortowe, niemal pozbawione wyciszenia, z niewygodnymi fotelami bez podparcia odcinka lędźwiowego, z twardym zawieszeniem (na autostradach bajka, ale na krajówkach już nie), no i - wbrew wymaganiom autora - drogie części. To jednak bardziej auto do miasta/na krótkie trasy. Raz zrobiłem swoim Civem jednorazowo ok. 700km, więc wiem o czym mówię :/
i30/cee'd też twarde zawieszenie i bardzo niepewny, nie dający przyjemności z jazdy układ kierowniczy.
Wygodnie i oszczędnie będzie na pewno w Peugeocie 308 1.6 HDI 90KM, auto dużo trwalsze niż jego nieudany pod tym względem poprzednik.
Wydaje mi się, że najodpowiedniejsze dla Ciebie byłoby jednak jakieś auto segmentu D.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
0

13 Kwi 2015, 16:02

Wiesz, ja nie jestem zamknięty na hatchbacka, sedan byłby też ok. A ta Astra IV odpada?
lostDesper
Nowicjusz

0

13 Kwi 2015, 16:13

W trasy zdecydowanie diesel. Diesle sa w sumie do tego stworzone, bo po samej jezdzie w miescie zpycha sie filtr czasteczek stalych.
Jesli chcesz miec fajne ekonomiczne i bezpieczne autko to polecam Volvo C30 !
[link do oferty na Allegro wygasł]
Chcesz miec frajde z jazdy to patrz na BMW serii 1.
Jesli jestes przyzwyczajony do Audi, to bral bym A3 z silnikiem 1.9tdi
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :ok:
MoldeFK11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 03 2015
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: BMW E65 730d LCI
Silnik: 3.0d 231KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008
0

13 Kwi 2015, 21:48

Jak dorzucisz ze 3k to można na Astre rzucić okiem ale pełno tego z floty. :/
A Laguna III 2.0 DCI?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Caddy 4MOTION
    Volkswagen Caddy z napędem na cztery koła oferowany jest od 2009 roku. W 2010 roku marka zaprezentowała nową wersję tego najbardziej popularnego samochodu dostawczego Volkswagena w Polsce. Samochód został udoskonalony ...

13 Kwi 2015, 22:43

Raczej chciałbym się zmieścić w tych 37000 ;) co do Audi A3 i Volvo C30, chętnie, ale gdybym był kawalerem :) teraz potrzebuję jednak coś 4/5 drzwi ;) Koniu powiedz mi, czy zakup diesla w moim przypadku to dobry pomysł, czy pozostać przy benzynie. Gdzieś mi się obiło o uszy, że jak rocznie robi się <40000km to diesle odpadają. No i jeszcze jedna kwestia: czy lepiej kupić jakąś biedniejszą wersję Kijanki czy tam Hyundai'a ale rocznikowo młodszą czy raczej taką lagunę o której mówisz, ale rocznikowo w granicach 2009-10? I jak wygląda tutaj sprawa awaryjności, która no jest dla mnie priorytetem, ze względu akcji jakie miałem z narzeczoną i tym moim audi, kiedy w środku dojazdu do pracy coś tam się sypało. Zależy mi, żeby jakoś zbyt często nie stał w warsztacie ;) No i na którą jednostkę napędową zwrócić uwagę? I na koniec: co sądzisz o volvo s40? (jeśli już akceptujemy sedany)

Pozdrawiam
lostDesper
Nowicjusz

0

13 Kwi 2015, 22:57

S40 to Foka Mk2 z lepszymi plastikami we wnętrzu.
Diesla można kupić jak się robi powyżej 15-20k km rocznie. :ok:
Ja bym skupił się na Lagunie (wygrywa bo segment wyżej). Rocznikiem nie jeździmy. Awaryjność niska, po poprzedniej generacji nie ma śladu, tylko nazwa ta sama :ok: Kontrkandydatem dla Lagi jest Magentis/Sonata.
Koniu
Forumowicz VIP

0

13 Kwi 2015, 23:06

A może c5? Trochę droższy niż laguna, ale odwdzięcza się świetnym zawieszeniem, prowadzeniem i również ma świetnego diesla
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
0

14 Kwi 2015, 10:04

C5 odpada, po prostu nam się nie podoba ;) a propo fordów? Może warto Mondeo? Jak jest tu ze spalaniem, bo jeśli będzie to auto które pali 12-14/100 to za dużo ;)
lostDesper
Nowicjusz

0

14 Kwi 2015, 11:05

lostDesper napisał(a):Może warto Mondeo?

Miałem Ci go zaproponować, bo mk4 to świetne auto, ale nie wiem czy w tym budżecie znajdziesz coś godnego uwagi - może coś więcej na ten temat napisze Koniu albo tomek70, który jeździ takim Mondkiem. Jedna uwaga - przy Twoich wymaganiach bierz wyłącznie Mondka w dieslu, bo benzyny w tym aucie albo nie jadą albo, jeśli już jadą, sporo palą (a nie chcesz LPG).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
0

14 Kwi 2015, 13:32

Za te pieniądze znajdziesz bardzo ładne mk4 z 2007-2008 roku w wersji titanium, może nawet titanium X. Świetny diesel 2.0 140, tylko bardzo dużo aut po flocie. Mondeo jest bardzo komfortowe, zawieszenie jest jak na klasę średnią to na bardzo wysokim poziomie (ale fordy zawsze z tego słynęły). Auto chyba jakiś typowych wad nie ma. U mnie zdarzyła się jedna awaria- mianowicie wysiadł wiatrak i w ten sposób prawie doprowadziałem silnik do 120 stopni celcjusza, ponieważ nie zwróciłem uwagi. Dodatkowo u mnie z tyłu są jakieś nieprzyjemne piski (ze strony mechanicznej czysto, roleta również ich nie powoduje) co bywa irytujące. Ogólnie mondek to świetne auto na trasy. Ogromy, komfortowy i ekonomiczny, na dodatek mało awayjny :ok:
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

14 Kwi 2015, 15:02

Ok, porozmawiam jeszcze dzisiaj z moją lubą i przedstawie wasze propozycję: Lagunę, Mondeo, jeszcze myślę nad Focusem MK3, jednak w tej kwocie chyba ciężko będzie się wyrobić.

Pogadam z nią dziś wieczorem i dam odpowiedź co i jak ;)

Jeszcze jedna kwestia, silnik 2,0 140km a oni na allegro piszą 5l/100 (oczywiście razy 2 w domyśle?) :)
lostDesper
Nowicjusz

0

14 Kwi 2015, 15:11

MK3 to tak około 40 tysięcy żeby był już w niezłym stanie. Spalanie w 2.0 to zależy. Jak lecisz drogą krajową gdzie masz często jakieś wyprzedzanie to łyknie 7-8, natomiast jak autostradą to przy 100-120 koło 6, przy 140 poniżej 8.
Ale gwarantuje Ci, że jak usiądziesz w focusie, a potem w mondeo to już nie będziesz chciał wrócić do focusa :ok: Ja jak 3 lata temu poszedłem do komisu po focusa za 37 tysięcy, wyszedłem z mondeo za 52, bo auto mnie zachwyciło :lol:
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

14 Kwi 2015, 15:15

5 litrów to przy eco głupotach co jest męczarnią dla silnika. :ok:
Tomek Ci napisał chyba wszystko.
1.8 TDCI nie ma DPF-u ale ten w 85-90% z floty będzie.
Koniu
Forumowicz VIP

0