Pierwsze auto - Mercedes do 3000zł - czy warto, na co zwracać uwagę?

22 Sie 2019, 14:54

Damwlo001, skaczesz od Mercedesa klasy C przez Pandę, Fabię. Co Ty w końcu chcesz? Może napisz, że chodzi Ci o jakikolwiek samochód, co ma sens przy Twoim budżecie. Zamiast szukać czterolistnej koniczyny, czyli cudów za 3000 zł, skup się może na jakiejś konkretnej pracy, zarób pieniądze, powiększ budżet z kilka razy, co wbrew pozorom nie powinno być trudne i wtedy szukaj czegoś bardziej konkretnego.
aGradory

22 Sie 2019, 15:30

Gradory napisał(a):powiększ budżet z kilka razy, co wbrew pozorom nie powinno być trudne
to nie w PL :wink:

W tym budżecie to bierz to co najlepsze. Xsara to dobre tanie w utrzymaniu auto
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Sie 2019, 15:40

Kurde, co za forum? Co wy tacy drażliwi jesteście?

Pisałem o Mercedesie bo podoba mi się to auto, a mój przyjaciel ma takiego i sobie chwali, więc chciałem zasięgnąć dodatkowej opinii. A tu najpierw jakieś zarzuty że szukam niewiadomo czego za małe pieniądze, a teraz że skacze po markach.
Jeżeli ktoś mi proponuje inne auta niż ten merc bo ten jest słaba opcją, to chyba ja mam też prawo zaproponować inne opcje, które też brałem pod uwagę?

Tak, czy nie?

Potrzebuję kupić tanio auto, bo to pierwszy samochód jaki będę miał. Budżet mogę rozciągnąć do max 4000zł.

Bardzo bym prosił o zaprzestanie docinek i realne doradzanie ;)
Damwlo001
Nowicjusz

22 Sie 2019, 18:09

Jeszcze raz, na spokojnie.
Masz 3tys zł, a więc tyle, co na rower ze średnio wysokiej półki.
Nie skupiaj się na marce czy modelu, a na znalezieniu obojętnie jakiego auta w dobrym stanie.
Po taki wóz nie ma co daleko jechać, więc Sosnowiec jest już przegięciem. Najlepiej szukać u siebie w mieście + promień np 30km (olx tutaj przekłamuje).
Jeśli się nie znasz, to posłuchaj w końcu naszych rad, bo jak na razie my swoje, a Ty swoje.

KPW?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Sie 2019, 18:18

Damwlo001 napisał(a):Bardzo bym prosił o zaprzestanie docinek i realne doradzanie ;)

Realnie, za taką kasę szukaj tego co jeździ, jest w dobrym stanie, ma długie opłaty i masz do tego blisko. Nie ma sensu skupiać się na konkretnej marce/modelu bo zjeździsz masę kilometrów i budżet na auto skurczy się przez paliwo na jego poszukiwania. Oczywistym i logicznym jest fakt, że łatwiej będzie kupić w dobrym stanie auto, które jest mniejsze/młodsze/prostsze/tańsze w utrzymaniu.
Jakbyś na to nie patrzył to mercedes klasy c do takich nie należy. Bierz jeszcze pod uwagę wszechobecną w tym modelu korozję - nie chciałbym wozić dzieciaka w czymś co może mieć przeżarte podłużnice czy mocowania wahaczy.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Sie 2019, 18:27

Ok w końcu do czegoś dochodzimy :-)
Wracając do tego citroena z jednego z pierwszych postów. Serio opłaca się brać taki model? Zwykle jak słyszałem o Francuzach to były to raczej słabe opinie. Jak to jest w tym przypadku?
[link do oferty na Olx wygasł]
Damwlo001
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Czy opłaca się kupować opony używane?
    Zakup opon z drugiej ręki to tylko pozorna oszczędność. Kupowanie używanych opon i jazda na nich to najgorszy sposób na szukanie oszczędności przez kierowców. Jazda na używkach to za duże ryzyko. Kupujący nic ...

22 Sie 2019, 18:38

Damwlo001 napisał(a):Zwykle jak słyszałem o Francuzach to były to raczej słabe opinie.

Opinie wujków januszy odstawiamy na bok.
Xsara to spoko autko.
Invi
Forumowicz VIP

22 Sie 2019, 19:34

Kao napisał(a):to nie w PL

No to chociaż powiększyć budżet 3 razy, czyli dorobić 6 000 zł. Też nie da rady? Za 9 000 zł już być mógł odrobinę powybrzydzać. I nie miała to być docinka.
aGradory

22 Sie 2019, 19:45

Chwilowo to niemożliwe. Aktualnie 4tys to już mocno wyzyłowany budżet, a jakieś auto kupić muszę bo syn aktualnie mieszka blisko 100km ode mnie i muszę jakoś do niego dojeżdżać. Wiecie.... życie..

A coś takiego?
Damwlo001
Nowicjusz

22 Sie 2019, 21:51

Damwlo001 napisał(a):Czemu akurat te citroeny?

To akurat przypadek,przeglądałem ogłoszenia i akurat prezentują się przyzwoicie.

Damwlo001 napisał(a):Jak to jest w tym przypadku?
[link do oferty na Olx wygasł] ... d31bb1c47f

Ogłoszenie już nieaktualne więc jak widać było warto.

Damwlo001 napisał(a):A coś takiego?

Zobacz kiedy było wystawione ogłoszenie i zobacz na liczbę wyświetleń i sam sobie odpowiedz na to pytanie :wink:

Tak btw jeszcze reasumując,masz max 4000zł na auto a wliczasz w to tzw pakiet startowy (rozrząd,olej itd)?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

23 Sie 2019, 08:06

Tak mam jeszcze rezerwę na takie rzeczy.
Może w takim razie skupmy się na autach w kombi do tych 3-4 tys z gazem. Na jakich modelach powinienem się skupić?
Damwlo001
Nowicjusz

23 Sie 2019, 08:18

Od początku tołkowane żebyś nie skupiał sie na konkretnych modelach tylko trzeba w okolicy brać to co w najlepszym stanie to Ty dalej swoje
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Sie 2019, 10:08

Chyba w każdym budżecie są auta na które warto bardziej zwrócić uwagę?
Bo przecież takiego Merola za 3000tys też mogę kupić i też będzie jeździł, ale odradzacie go z konkretnych powodów, więc analogicznie jakieś inne marki można polecić też z konkretnych powodów. Bo np. jakiś model ma super tanie części, albo niezawodny silnik, itp. itd.

Tak, czy nie?

Coś takiego?
Damwlo001
Nowicjusz

23 Sie 2019, 16:53

Damwlo001 napisał(a):Coś takiego?
[link do oferty na Olx wygasł] ... B63rZ.html

Nie rób sobie jaj. Samo zrobienie przedniego zawieszenia kosztuje tyle co ten passat.

Damwlo001 napisał(a):Tak, czy nie?

Nie.
Podstawą "niezawodności" starych strupów jest ich stan techniczny.
Auto "A", które z fabryki wyjechało jako względnie niezawodny model a przez te dwadzieścia+ lat użytkowania było zaniedbywane i drutowane przez kolejnych właścicieli nie będzie lepszym wyborem niż auto "B", które mimo, że "mniej udane" to było rzetelnie serwisowane.
Invi
Forumowicz VIP

23 Sie 2019, 22:12

W tak tanich autach nie ma reguły na jaki model warto patrzeć,sam przerabiałem temat tanich daily w ciągu ostatnich 3lat kilka razy i na dzień dzisiejszy jak widać śmigam Cordobą którą kupiłem całkiem na spontanie (miałem na oku Skode Felicje z 1ręki ale no cóż..),co prawda trochę nie trafiłem ale stwierdziłem że wolę ją tłuc i już wiedzieć co mam porobione a co nie i zbierać kasę na coś już lepszego i na pewno nie za 3-4k.

Trochę tanio ale masz pod nosem.

Ten też tani i handlarz ale też masz na miejscu i może ktoś zostawił w zamian za inne..
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

A może diesel? Jest to zwykły prosty diesel bez turbiny czy dwumasy tylko ten prawy bok wygląda jak malowany wałkiem..

Tak wiem auta nie powalają ale ciężko o coś konkretnego w Twoim rejonie..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012