Pierwsze auto - Mercedes do 3000zł - czy warto, na co zwracać uwagę?

20 Sie 2019, 20:46

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Zasadniczo temat zdradza prawie wszystko.

Dodam tyloko, ze interesuje mnie:
- kombi (będzie nim wożone dziecko, dość często i na średnio długich trasach około 100km w jedną stronę)
- koniecznie Gaz
- przebieg nie ma większego znaczenia (chyba), bo w użyciu ma być max dwa lata
- rdza na karoserii nie ma znaczenia, patrz wyżej :lol:

Bardzo proszę o pomoc!

Aktualizacja:
Wybaczcie nieścisłość w tytule. Chodzi przede wszystkim o Mercedesa Klasa C, ale inne auta też wchodzą w grę. Zdaję się na waszą fachową opinię, gdyż zupełnie się nie znam.
Mercedesy interesują mnie z tego względu, że mój dobry przyjaciel ma C klasę w sedanie z 1998 roku i wypowiada się o niej w samych superlatywach, no może prócz blach.
Ostatnio edytowany przez Damwlo001, 21 Sie 2019, 04:48, edytowano w sumie 1 raz
Damwlo001
Nowicjusz

20 Sie 2019, 21:53

Skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Sie 2019, 21:59

Jestem z Łodzi
Damwlo001
Nowicjusz

20 Sie 2019, 22:48

No ciężko..
[link do oferty na Olx wygasł] - 8lat w jednych rękach,przegląd i opłaty do przyszłego roku.
[link do oferty na Olx wygasł] - 19lat w jednych rękach i też długi przegląd z opłatami ale silnik nie ma 90km lecz 75km więc będzie brakować mocy..
[link do oferty na Olx wygasł] - ciekawa opcja jak możesz nagiąć trochę budżet,zrobić kapitalke silnika i jakoś to będzie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Sie 2019, 00:57

Damwlo001 napisał(a): Klasa C

Mercedes klasy C, czy samochód segmentu C (kompakt)?
aGradory

21 Sie 2019, 04:43

Dzięki za odpowiedź, z tych trzech to chyba tylko citroen by mnie interesował. Aczkolwiek chodziło mi o mercedesa klasa C.

Aktualizacja: Wybaczcie nieścisłość w tytule. Chodzi przede wszystkim o Mercedesa Klasa C, ale inne auta też wchodzą w grę. Zdaję się na waszą fachową opinię, gdyż zupełnie się nie znam. Mercedesy interesują mnie z tego względu, że mój dobry przyjaciel ma C klasę w sedanie z 1998 roku i wypowiada się o niej w samych superlatywach, no może prócz blach.
Czytaj więcej: pierwsze-auto-mercedes-do-3000zl-czy-warto-na-co-zwracac-uwage-vt116939.htm#p759861
Damwlo001
Nowicjusz

21 Sie 2019, 07:45

Przypominam że masz TYLKO 3000zł a nie 30000zł więc mówienie co mi się podoba a co nie jest trochę nie na miejscu,przy takim budżecie trzeba brać coś co jest jeszcze w miarę sprawne do jazdy.

Mercedesa bym sobie darował bo za te pieniądze znajdziesz tylko skarbonke bez dna..
Barol
Awatar użytkownika

21 Sie 2019, 10:46

Barol napisał(a):Przypominam że masz TYLKO 3000zł a nie 30000zł więc mówienie co mi się podoba a co nie jest trochę nie na miejscu...

Co? Chyba coś ci się pomyliło gdzie ja tutaj wybrzydzam? Czy cokolwiek w tym stylu.

Barol napisał(a):Mercedesa bym sobie darował bo za te pieniądze znajdziesz tylko skarbonke bez dna..

Ponoć nie jest to skarbonka. Możesz uściślić?
Damwlo001
Nowicjusz

21 Sie 2019, 12:03

w202 nie trzymają ceny bo blacha w nich była bardzo słaba i ciężko bedzie znaleźć coś co ma podłogę i progi ale jest do kupienia. Szybciej znajdziesz w dieslu stare niezniszczalne 2.2 95 koni, benzyny sa paliwożerne a mocy ni ma
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Sie 2019, 22:02

Damwlo001 napisał(a):Ponoć nie jest to skarbonka. Możesz uściślić?

Tak jak poprzednik wspomniał blacha to na pewno no i sporo egzemplarzy będzie już mocno wyeksploatowane.
Barol
Awatar użytkownika

22 Sie 2019, 05:48

To może fiat panda?
Damwlo001
Nowicjusz

22 Sie 2019, 08:57

A chciałeś kombi segmentu C :o

Na Pande musiałbyś trochę dołożyć.

Jedż może obejrzyj tego Citroena co wyżej podałem.
Barol
Awatar użytkownika

22 Sie 2019, 09:21

No chciałem, ale jak czytam że z Tymi autami jest lipa to zmieniłem na inny polecany samochód. Panda jest w sumie pakowna.
Sam nie wiem. Budżet jest mocno ograniczony a auto będzie w użytku max dwa lata
Z tego co widziałem to Pandę da się kupić do 3000 zł.
Rozumiem że nie polecasz tych tańszych?
Damwlo001
Nowicjusz

22 Sie 2019, 09:55

W maju u mnie w domu szukaliśmy oszczędnego autka do 3500zł i pod uwagę braliśmy także Pande ale ciężko było coś trafić w tym budżecie.

A może coś takiego? Masz pod nosem,tylko dwóch właścicieli od nowości,przegląd i opłaty do przyszłego roku.
[link do oferty na Olx wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

22 Sie 2019, 14:22

Czemu akurat te citroeny? Nie znam się na samochodach, a potrzebuje w miarę taniego i niedrogiego w utrzymaniu auta. Czy one się kwalifikują.

Znalazłem coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Damwlo001
Nowicjusz