REKLAMA
Witam
Chcę kupić samochód lecz nie wiem jaki
Cel - auto ma być wygodne, nie wiem ile będę robił nim km, auto ma być moją zabawką, nie będę nim jeździł do pracy, może być taka sytuacja że będzie ono stało miesiąc bez jazdy Teraz nie posiadam samochodu własnego a obcymi autami robię ok 1000km miesięcznie, wygląda to mniej więcej tak że biorę auto i jadę się gdzieś przejechać ( zazwyczaj 2-3 osoby ze mną), trasa ok 300-500km, gdy używam samochodu sam są to trasy maksymalnie 50km (podjechać gdzieś coś załatwić itp) samochodzik będzie garażowany
Wymagania: silnik hmm auto musi mieć przyspieszenie w miarę sensowne aby dało się włączyć do ruchu itp prędkość maksymalna z jaką będę jeździł to 140km/h (autostrada) po normalnych drogach jeżdżę przepisowo (często używam opla vectre C 1.9d 150km i ten motor mi odpowiada)
Spalanie - powiem tak, koszt przejechania 100km nie może być większy niż 50zł (vectra C kombi 1.9 cdti pali mi średnio 5,5l/100km z bagażami oraz 3 osobami) , może to być diesel lub benzyna ewentualnie zagazowany (dlaczego ewentualnie wytłumaczę poniżej)
Skrzynia biegów MANUALNA, nie chce automatów.
Napęd najchętniej tył może być też przód oraz cztery koła
Nie kupie auta bez elektrycznych szyb, lusterek, klimy
Planuje kupić auto i od razu go doinwestować zależnie jakie ono będzie takie inwestycje będą, np myślałem nad BMW 3 do którego bym od razu założył gwintowane zawieszenie, nowe felgi, oraz wymiana wszystkich filtrów itp, generalnie o auto chce dbać, nie mam zamiaru kupować zamienników lecz gdy coś będę wymieniał będę szukał części droższych od tych które proponuje aso (w tym przypadku choćby gwintowanie zawieszenie) Auto chcę używać minimum 10 lat. Samochód nie może być starszy od mojej przyszłej żony więc zaczynamy szukać auta 2005+ ,pewnie zastanawiacie się jaką mam kwotę do wydana i tu jest problem że to Wy tą kwotę ustalacie, ja za auto dam tyle ile będzie trzeba a taka górna granica to 50 000 zł
Mój gust - Range Rover, BMW 3, Mietek E, BMW 5, Volvo s80, X-type, XJR, Mazda 6 dlatego wyżej pisałem że zagazowane auto zniosę ale tankować gaz do takich samochodów ?