Pierwsze auto na miasto - opinie nt ogloszen ?

08 Lis 2016, 21:00

Witam

Szukam pierwszego samochodu, wcześniej nie jeździłam. Najbardziej zależy mi na 1) małej awaryjności i 2) taniej eksploatacji. W takiej kolejności. Najchętniej benzyna. To praktycznie jedyne wymagania jakie mam. Będę jeździła głównie po mieście i ewentualnie krótkie trasy.

Bardzo podobają mi się Hondy Civiki bo czytałam pochlebne opinie, ale jestem otwarta na różne propozycje.

Tutaj pytanie czy np takie auto nadaje się do zakupu ?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jestem z Krakowa
Budżet do 8-9 tysięcy
JustynaaR
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 09 2011
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna

08 Lis 2016, 21:12

Nie no, bardzo ładny egzemplarz, ale dać tyle za 1.4 tej generacji to rozbój :shock:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Lis 2016, 21:27

Takich starszych kompletnie nie opłaca się kupować ... świeżo sprowadzonych, bo marża, koszty sprowadzenia, czasami zżerają połowę ceny zakupu, także lepiej kupić auto, które zostało sprowadzone wcześniej, w wyższej cenie, a obecna cena jest dostosowana do rynku.
Ewentualnie samemu wybrać się do Niemiec (jeśli wyjazd uda się niskim kosztem) i coś sprowadzić, dzięki czemu kasa, którą się płaci pośrednikowi, może być przeznaczona na zakup droższego (teoretycznie lepszego) egzemplarza.
A czasami się da ... ja w 2005 roku sprowadziłem sobie z Niemiec 11-letniego Nissana Sunny 1.6 102 konie, wersja skandynawska - z Danii (podgrzewane fotele, wycieraczki na reflektorach, 4 x el. szyby 8) ) ... od osoby prywatnej, 165 000 km przebiegu ... kosztował 1350 EUR i jeździł bardzo dobrze.
A później tym Nissanem, który był do Niemiec importowany z Danii (jako nowe auto), a z Niemiec do Polski ... jeździłem po Danii na polskich blachach :D
tomekdk

09 Lis 2016, 00:51

Witam,
Proponuję poszukać też nieco mniejszej Hondy Jazz. Dlaczego? Proszę wpisać w Google "UK reliability index". 3 miejsce. Ja upolowałem w tym roku za 9000 zł egzemplarz z 2006r w dobrym stanie. Układ kierowniczy bardzo precyzyjny, spalanie małe, i lepiej pokonuje krawężniki, niż Civic (sprawdzone na obu). Do bagażnika po złożeniu siedzeń wchodzą drzwi łazienkowe i jeszcze klapa się domyka. Teraz moja zielona Honda poszła dla szanownego taty - trochę sobie nią jeszcze pojeździ.

Btw. to był też mój pierwszy samochód. Uważam, że na start do miasta to ideał.
robert05
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra 5
Silnik: 1.4 125KM Turbo
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2016

09 Lis 2016, 10:07

Można tyle dać ale pod warunkiem że auto będzie idealne a obstawiam że na 90% nie będzie :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Lis 2016, 15:12

Na pierwszy samochód może być ok, ale moim zdaniem cena trochę za wysoka.
kaludia
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 2016
Auto: Audi A4 B7

09 Lis 2016, 15:13

Na zdjęciach nawet ładnie wygląda ale jest od handlarza/z komisu,w tych pieniądzach lepiej już szukać od osoby prywatnej (może się trafi z PL salonu) lub szukać mocniejszego silnika np 1.5 VTEC mniej spali a lepiej jedzie i znaleźć w okolicach 7-8k a tysiaczka przeznaczyć na konserwację podwozia na zimę.
Nawet w okolicach 9k można już szukać VII generacji.
Zobacz jeszcze Corollą E11
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam