Pierwsze auto - nowe lub używane, nieduży automat w leasingu

21 Sie 2021, 14:59

Cześć,
Piszę bo już kompletnie nie wiem co kupić. Choć mam 31 lat to dopiero zrobiłem prawo jazdy, niedługo kupuję pierwsze w życiu auto. Z pewnych rzeczy wiem tylko tyle, że chcę:
automat (dużo jazdy po mieście),
komfortowy i nie za mały (planuję trochę autem podróżować na weekendy)
ale też nie za duży (mieszkam w dużym mieście, będą problemy z parkowaniem)
Budżet mam do 120tyś zł, ale przeglądam oferty również o połowę tańszych aut, to jest po prostu kwota maksymalna jaką mogę dać.
Przewiduję 10-15tyś km rocznie.

Wiadomo, mógłbym kupić gruchota za 10-15tyś i się uczyć nim jeździć, ale czuję się w miarę dobrze za kierownicą, plus w tym wieku niezbyt mi się to widzi, nie chcę też ciągać się non stop po warsztatach. Stąd pomysł żeby wziąć od razu w leasing coś porządnego. Myślałem głównie o i30 / Ceed z 2019-20r, można wyrwać za 70-80tyś zł, 7 lat gwarancji, wydaje się to w miarę rozsądne. Co myślicie?

Z jednej strony ciągnie do auta z czujnikami martwego pola, czytaniem znaków drogowych itd żeby sobie ułatwić początki, z drugiej strasznie żal katować porządne auto bo nie ma gwarancji że co chwila stłuczek jakichś mieć nie będę. Ciężko mi to wypośrodkować.
van
Obserwowany

22 Sie 2021, 12:09

Przy takim budżecie poszukaj sobie Aurisa Hybrydowego z końca produkcji z 2018 roku i do miasta będzie jak znalazł. Takie samochody można jeszcze kupić od dealera nawet w leasing a hatchbacki można trzyletnie trafić z przebiegami sporo poniżej 100tkm. Moim zdaniem bardzo fajne auto na pierwszy samochód. O ile Ci się podoba :)

Hyundai I30 ciekawe auto tak jak i Ceed i one również są godne uwagi jednak na tą gwarancję patrz z przymrużeniem oka :)

van napisał(a):drugiej strasznie żal katować porządne auto bo nie ma gwarancji że co chwila stłuczek jakichś mieć nie będę
Nie możesz zakładać że będziesz miał stłuczki co chwila. Dlaczego masz katować auto? Jeżeli będziesz miał automat to wystarczy kilka prostych zasad które sprawią że jazda nim powinna być przyjemna i bezawaryjna.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Sie 2021, 19:46

Dzięki za odp. Nad Aurisem myślałem i jest to opcja, jedyny problem w tym że koszmarnie nie podoba mi się z wyglądu (i wnętrze i z zewnątrz). Chciałbym jeszcze podpytać o Renault, bo nad nimi również mocno się zastanawiam, głównie Megane po 2018 silnik 130km 1.2 benzyna - czy to też dobry wybór, czy jednak Kia/Hyundai być rozsądniejszym wyborem?
van
Obserwowany

22 Sie 2021, 21:13

7 lat gwarancji,

sobie doczytaj czego 7 lat gwarancji dotyczy
i czego musisz pilnować żeby jej nie stracić
w skrócie - 2 lata jak w każdym innym aucie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km