Pierwsze auto (Opel Corsa B)

19 Mar 2016, 08:53

Witam. jak można wywnioskować z tematu jestem świeżo upieczonym kierowcą i przyszedł ten czas kiedy trzeba wybrać swój pierwszy samochód. Poszukuję małego samochodu na małe trasy (tygodniowo 150km+/-) I z tego powodu wybór padł na Opla Corse B 1.2 lub 1.4 . Mój budżet to około 4tys (wliczając ubezpieczenie) Chciałbym prosić o porady na co patrzec przy zakupie i jaki silnik wybrac 1.2 czy 1.4, każda rada będzie dla mnie ważna.
KsD
Obserwowany

Auto: Nie mam

19 Mar 2016, 09:54

Jak masz 4k i chcesz małe auto to szukaj po praktycznie wszystkich markach bo corsa nic specjalnego Ci nie da a może trafisz inne auto które będzie w dobrym stanie... co nie jest takie łatwe... :)

Proponuje patrzeć na :

polo, fiesta, colt, micra, starlet, mazda 121, clio itp...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Mar 2016, 10:00

Tak ja kolega wyżej, szukaj konkretnego egzemplarza a nie modelu.
Inna sprawa, że jeśli będziesz ubezpieczać na siebie, to na auto masz jakieś... 2k :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Mar 2016, 10:15

Jeśli chodzi o Corsę to unikaj 1.2 a zwłaszcza 45km,silnik kompletnie nie nadaje się do tego auta.

Może jakieś Seicento? Tanie i ekonomiczne autko.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

19 Mar 2016, 13:14

Jak tak malutko jeździsz to może citroen AX/Saxo. Silniki nie są złe w miarę fajnie jeżdżą i mało palą (bynajmniej w AX) :D
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Mar 2016, 14:17

Witam ponownie chciałbym się dowiedzieć co myślicie o tym ogłoszeniu [link do oferty na Olx wygasł]. Jak będzie trzeba to mogę pojechać i go zobaczyć ale najpierw chce wasze opinie usłyszeć.

+ [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
KsD
Obserwowany

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Century 1967 rok
    Pierwsza Toyota Century miała za zadanie zdobyć japoński rynek aut luksusowych. Auto powstało w setną rocznicę urodzin Sakichi Toyody, założyciela Toyota Industries, i temu zawdzięcza swoją nazwę. Samochód jest flagowym ...
    Zimowe "must have" każdego kierowcy
    Kalendarzowa zima jeszcze przed nami, ale warunki atmosferyczne już teraz przypominają te zimowe. Dlatego zimowe opony, skrobaczka do szyb czy szczotka do odśnieżania to obowiązkowe elementy, które powinny znaleźć ...

21 Mar 2016, 17:52

Co się tak uparłeś na tą Corse? W tym budżecie bierze się cokolwiek co jest sprawne.
Sprowadzona i sprzedaje za 2k :lol: czyżby Turcy mieli promocję "kupujesz X aut, kolejne dostajesz gratis"? Ja wiem, że takie auta są tam niewiele warte, ale bez przesady. Doliczmy koszty podróży, zarobek (raczej nie 100 czy 200zl) no i mamy pełen obraz tej oferty.
Druga nie lepsza. Prawy bok malowany plakatówkami.
Nie szukaj aut u handlarzy bo to nie ma sensu. Tutaj masz wszystko napisane https://www.forumsamochodowe.pl/poradnik-kupujemy-auto-za-kilka-tys-zl-vt92465.htm
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

21 Mar 2016, 18:36

Złotą Corsę od biedy można obejrzeć ale widać że sporo ma już za sobą. Na plus długi przegląd i oc oraz tablice (jeszcze z biało-czerwoną flagą).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012