Pierwsze auto. Opinia peugeot 206

18 Wrz 2014, 11:52

Witam. Na samochodzik mam przeznaczone do 6 000zł, na codzień miał by on pokonywać drogę do pobliskiego miasta tj. 10 km trasą i jazda po mieście. Wiem, że to nie dużo, nie musi być to idealny egzemplarz bo rozumiem, że nie będzie to samochód z salonu, ale wiadomo nie chciałbym skarbonki. Oglądałem ostatnio Peugota 206 nawet z mechanikiem, który polecał ten model szczegolnie ze wzgledu na karoserie. Rocznik 2001 bardzo zadbane wnętrze, byłem pod wrażenie, silnik 1.4, w paru miejscach trochę szpachli, olej cos sie lał(najprawdopodobniej uszczelka,mechanik powiedział ze 300zł naprawa), no i drzwi się cos nie nie zamykały idealnie od strony pasażera. Mechanik sie przejechal i ogolnie, ze mozna brać. Tylko tak jakoś mnie nie przekonał. Auto od jakiegos skromnego handlarze( 2 autka na podwórku). Cena mówi ze 6700, aleze ja od znajomego to 6200. Znajomy mi przekazał ze za 5700 by poszedł bo handlarz nabył go "okazyjnie". Ogólnie widze ze wiekszosc opinii na temat 206 to stanowcze nie. Co wy sądzicie o takim przypadku. Posłuchać sie mechanika i kupować? Wygląd naprawdę bardzo ładny tej 206 tylko ciezko sie tym jedynie sugerować.
mate94
Nowicjusz

Auto: Nie mam

18 Wrz 2014, 14:54

Zagorzałych zwolenników jak i przeciwników tego auta jest wielu . Ja jako były uzytkownik peugeota 206 z silnikiem 1,4 benzyna , nie mam mu nic do zarzucenia . Na pewno na plus
blacharka , jest tam obustronny ocynk więc nie koroduje . Niezły wygląd , dobre właściwości jezdne . Na minus dosyć drogie w serwisowaniu zawieszenie przednie i tylnie , problemy z przełącznikiem zespolonym ( po 2001 roku ) , którego wymiana to ok 500 zł . No i silnik 1,4 spala 6,5 do 8,5 l benzyny na setkę .
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

20 Wrz 2014, 08:40

Największą bolączką Peugeota 206 z początkowych roczników produkcji jest tylna belka- wadliwa i koszty regeneracji,wymiany w ASO to około 2,5 tyś zł więc sporo. Poza tym jak najbardziej jest on godny polecenia,blachy na ocynku.
Rolcar
Początkujący

Auto: Ford Focus II
Silnik: 1.6
Skrzynia biegów: Manualna

20 Wrz 2014, 10:11

Po co odrazu ASO,w profesjonalnym serwisie zrobią to za około 700-1200zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Wrz 2014, 12:34

dzięki za odpowiedzi. Przekonałem się do tej 206, zadzwonilem jednak okazało się ze poszła:(więc poszukiwania zaczynam od początku.. wstawie parę linków do oceny. Dzięki za każda wskazówkę, bo za duzej wiedzy na temat samochodów nie posiadam,a chcialbym kupic cos w miare ladnego:

linki:
[link do oferty na Olx wygasł]

które najbardziej warte obejrzenia?
mate94
Nowicjusz

22 Wrz 2014, 16:26

Do VW i Corsy wybrałeś najgorsze silniki jakie mogą być. Oba powolne, nieekonomiczne a ten z Opla dodatkowo awaryjny. Punto wygląda nieźle
Ostatnio edytowany przez mike, 22 Wrz 2014, 17:06, edytowano w sumie 1 raz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Motor Show Poznań 2016
    Najważniejsza impreza motoryzacyjna tego roku "Motor Show 2016" już wystartowała. Targi motoryzacyjne w Poznaniu potrwają do niedzieli 3 kwietnia. Tegoroczna edycja jest niezwykle ciekawa. Nie tylko za sprawą liderów ...
    Mazda3 hatchback
    Nowa Mazda3 hatchback zadebiutowała 26 czerwca równocześnie w kilku miejscach na całym świecie. Tysiące dziennikarzy, blogerów i przedstawicieli mediów społecznościowych wzięło udział w szeregu uroczystych ...

22 Wrz 2014, 16:52

A ja 206 odradzam mimo wszystko, częstym gościem są w warsztacie. Poza tym mają wariującą elektronike.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Wrz 2014, 19:46

Wariująca elektronika w tym aucie to w 90 % przypadków wina przełącznika zespolonego , po prostu z czasem sie zuzywa , powstają zimne luty i zwarcia na ścieżkach drukowanych i stykach w przełączniku , stąd tzw choinka na zegarach lub samowłączające się światła . Wymiana na nowy rozwiązuje problem na parę dobrych lat . Co do belki , dobry remont i spokój na 100 tys km
U mnie w okolicy robią to za 600 zł .
Punto z linka miało robione progi , obowiązkowo nalezy obejrzec spód auta pod katem rdzy .
marco84
Początkujący

22 Wrz 2014, 20:03

A czy przez to może wywalić poduchę?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Wrz 2014, 20:06

Jedz obejrzyj to Punto,ładnie wygląda i do tego świeży gaz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Wrz 2014, 11:13

Dzięki za odpowiedzi. Więc wierze na slowo ze punto jest niezle, raczej obejrze z mechanikiem co to za gratka. A co sądzicie o tym? :

Nie za niska cena jak na ten rocznik? Wygląda chyba nieźle
mate94
Nowicjusz

23 Wrz 2014, 12:04

marco84 napisał(a): dobry remont i spokój na 100 tys km
U mnie w okolicy robią to za 600 zł .

Dodaj jeszcze " bo fantazja jest od tego żeby bawić się na całego" :mrgreen:

Ciekawe bo jak byłem w miejscu gdzie są praktycznie tylko belki do żebojadów dają max 40tyś,km. i nie 600zł...
Proponuje sprawdzić z ilu elementów składa się belka ile kosztuje wymiana razem ze zbieżnością.
Jeszcze mówimy o kwotach około 6k (budżetu na zakup auta) gdzie doprowadzenie do kultury samego zawieszenia to 25% wartości samochodu a co przy odsprzedaży??? Jak nie będzie powtórki z rozrywki to oddamy autko w cenie złomu a jak będzie powtórka to znowu dobrze zainwestujemy :?

Do autora tematu:
jeżeli mechanik poleca Ci 206 to szybko zmień mechanika :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

23 Wrz 2014, 12:46

no właśnie też się dziwie że polecił mi 206, może dlatego że kiedys miał z salonu.
szybki może Ty byś coś potrafił polecić za tą kase?
mate94
Nowicjusz

23 Wrz 2014, 15:04

Kolego szybki. Miałes kiedykolwiek to auto ? Regenerowałes w nim belkę ? Uzytkowałes go przez co najmniej kilka lat ?
Może chcesz pogadac jakie koszty generują wielowahacze w "bezawaryjnych" audi i passatach ?
marco84
Początkujący

23 Wrz 2014, 20:08

Białe Punto było wczoraj na forum i jak pisałem zdecydowanie za tanio.
Barol
Awatar użytkownika