Pierwsze auto - Panda? Yariska?

22 Lut 2024, 13:38

Cześć!
Jak w temacie, szukam pierwszego samochodu. Zastanawiam się nad Fiatem Pandą bądź Toyotą Yaris, ale jestem otwarta na inne propozycje.

Samochód uniwersalny, dla 3-osobowej rodziny.
Nie za duży, ale musi pomieścić nas i bagaże.
Do jazdy po mieście, ale na dłuższych trasach też się musi sprawdzać, bo planuję jeździć po Polsce i Europie niemało.
Koniecznie 5 drzwiowy.
Nie sedan.
Najlepiej napęd na 4 koła, bo gdyby nie różne ograniczenia, bralibyśmy Jeepa.
Używany, bo nie będę kupować nowego auta będąc świeżo upieczonym kierowcą.
Niezawodny i w miarę bezpieczny.
Tanie i łatwo dostępne części.

Nie kręci mnie szybka jazda, nowoczesny design, wypasione dodatki.

Budżet 5-25 tys. zł.

Nie znam się kompletnie na autach, dlatego z radością przyjmę wszelkie rady.
Z góry dziękuję
Gromka
Obserwowany

22 Lut 2024, 13:58

Panda ani Yariska raczej nie spełniają Twoich wymagań, zwłaszcza jeśli samochód ma być uniwersalny. Yaris nie ma też wersji 4x4 z tego co kojarzę. Może mnie ktoś poprawi?
Do czego Ci potrzebny napęd na 4 kółka? Mocno ogranicza do głównie starych SUVów.
W górnej granicy budżetu może jakaś Dacia Duster I gen z 1.6 4x4 się znajdzie. Jak nie potrzebujesz bajerów to jak znalazł.
Kia Sportage II też się nada, tak samo jak Toyota Rav4 2 gen.
To tyle chyba jeśli chodzi o 4x4.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

22 Lut 2024, 14:08

Czemu nie spełnią? :cry:

Z tym napęd się nie upieram, ot, zachcianka, żeby czasem się przyjechać jakąś offroadową trasą, a 4x4 lepsze w takiej sytuacji. Z tego co się orientuję, o to chodzi z tym napędem, że lepiej się sprawdzi na rozdrożach, ale może się mylę..?
Panda w każdym razie występuje w takiej wersji, tyle wiem.

Zerknę sobie na te samochody, o których piszesz. O Daci słyszałam wiele złego ale może to niepotrzebne uprzedzenia
Gromka
Obserwowany

22 Lut 2024, 14:16

Gromka napisał(a):Z tym napęd się nie upieram, ot, zachcianka, żeby czasem się przyjechać jakąś offroadową trasą, a 4x4 lepsze w takiej sytuacji.

Taki napęd nie jest za darmo, kosztuje swoje w serwisie, a i paliwa zużyje więcej.
O Dacii każdy słyszał wiele złego, a najwięcej od ludzi, którzy Dacii nigdy nie mieli :lol:
Ja ostatnio w podobnym budżecie kupiłem na wieś Tucsona I 4x4 za 15 tys z 2006r. Bardzo przyjemne auto, a dodatkowo diesel bez DPFa i koła dwumasowego.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lut 2024, 20:24

Gromka napisał(a):Czemu nie spełnią?
Panda jest dobra do miasta, ew podjechać do sąsiedniego powiatu drogami lokalnymi, na jazdę po Polsce, nie wspominając już po Europie wybór... dyskusyjny :ok:
Z cywilizowanych, w miarę wygodnych, nie rujnujących domowego budżetu i nie spalającyc zbyt wiele (ale z 4x4), spójrz na Fiata Sedici / Suzuki SX4 I gen. Wciąż nie jest to król autostrad czy dobre auto na "offroadowe trasy" (zależy też co prze to rozumiesz), ale już lepszy od Pandy.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

22 Lut 2024, 20:28

Ode mnie Suzuki Ignis z takich tańszych typów.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Brak białych linii na jezdni - jak reagują kierowcy?
    Bardzo wielu kierowców nie stosuje się do obowiązujących limitów prędkości. Jak skłonić ich do ostrożniejszej jazdy w mieście? Można… usunąć białe linie oddzielające od siebie pasy ruchu na jezdni albo ...

22 Lut 2024, 20:40

Należy przy okazji pamiętać, że autka pokroju SX$4 mimo napędu 4x4 mogą zostać objechane w "terenie" przez przysłowiowe Tico na zimówkach / nalewkach :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004