Pierwsze auto - peugeot 206 ?

31 Gru 2015, 19:52

Witam.

Szukam jakiegoś auta na pierwszy kontakt :D ogólnie auto ma służyć do jezdzenia do pracy, nie na długie trasy ale byłby dobrze gdyby mogło. Budżet ? Jestem w niemczech chce wydać do 1000 e max 1500, jak narazie znalazłem

[link do AutoScout24 wygasł]

Oczywiście najchętniej wziąłbym ten najtańszy, jakieś lepsze autko kupie po roku jak już bd sie czuł pewnie ale wiadomo nie chce sie też pakować w wieczne naprawy, chodzi o to zeby pojeździć rok może 1,5 żeby nabrać wprawy. Szukam też auta ktore mało pali, nie zależy mi na mocy etc i szczerze mówiać kompletnie sie nie znam na autach

Zastanawiam sie też czy nie lepiej kupić auto w polsce - czy nie wyjdzie taniej razem ze sprowadzeniem przez kolege ? koszt ok 100e
JUNIR
Nowicjusz

Auto: szukam

31 Gru 2015, 20:15

Te Peugeot 206 są solidnymi konstrukcjami, znajoma śmiga już 3 rok i nic się dzieje. Jednym słowem polecam.

Jeżeli nie znasz się na samochodach to może pojedź oglądać samochód z kim kto się na tym zna, bo nie znając tematu można ugrzęznąć w niezłym bagnie.
Cassino
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 03 2013
Auto: Nie mam

31 Gru 2015, 21:42

No nie mam niestety takiej mozliwości żeby jechać z kimś kto sie zna, moge poprosić sprzedającego o kontrole w TUV (no czy sie pojazd dopuszcza do jazdy :P ) ale to wszystko
JUNIR
Nowicjusz

Auto: szukam

04 Sty 2016, 14:18

Osobiście kupiłem p206 jako pierwszy własny samochód i jak dotąd jestem bardzo zadowolony. Oczywiście jakieś usterki były ale nic poważnego. Nie możesz podjechać na jakąś stacje diagnostyczną? 206 warto dobrze sprawdzić przed zakupem
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

04 Sty 2016, 18:20

Auto beznadziejne. Elektronika żyje swoim życiem, korozja w dziwnych miejscach, beznadziejne zawieszenie. Potem cięzko sprzedać ten szrot. Dużo lepiej kupić 306-ke. Jest większa, wygodniejsza i trwała.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Sty 2016, 20:57

Koniu człowieku weż się wkońcu ogarnij :roll: odrzucasz auto na podstawie jednego wadliwego żle trafionego egzemplarza :roll:
Ja też mogę polecić 206 bo jak już pisałem sporo razy znam rodzinę która ma i sobie chwali.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon - kompaktowy hatchback do miasta
    Najniższym spalaniem może poszczycić się Seat Leon z 1,6-litrowym silnikiem Diesla o mocy 115 KM i pięciobiegową, manualną skrzynią biegów. W mieście wynosi ono 4,6–4,7 l/100 km, w trasie 3,8–4,0 l/100 ...

04 Sty 2016, 21:30

Czekaj, czy ja dobrze rozumiem - chcesz jechać po auto za kilka tyś do Niemiec :?: do tego z zerową wiedzą :?: logiki w tym żadnej, a te auta które wkleiłeś to trupy i wyszukałeś chyba najtańsze, więc spokojnie można cię ochrzcić mianem Januszka :roll:
Mając tak mało kasy szukaj czegoś 50km MAX 100 od domu a nie w innym kraju..
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

04 Sty 2016, 22:23

To nie jeden wadliwy egzemplarz a bardzo dużo niezadowolonych ludzi :mrgreen:
Nawet na tym forum dużo osób miało nieprzyjemności z tym autem :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Sty 2016, 07:15

Cóż ile ludzi tyle opinii :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Sty 2016, 10:27

Koniu napisał(a):Auto beznadziejne. Elektronika żyje swoim życiem, korozja w dziwnych miejscach, beznadziejne zawieszenie. Potem cięzko sprzedać ten szrot.

Kolejny przykład rzetelności "moderatorów" .( taki mały OFFTOP) To tak jakby pójść do przedszkola i pytać się dzieciaczków jakie auto kupić .

Tak , tak jestem gotowy na kolejne ostrzeżenie/bana . :?
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

05 Sty 2016, 11:38

Koniu napisał(a):Auto beznadziejne. Elektronika żyje swoim życiem, korozja w dziwnych miejscach, beznadziejne zawieszenie.

100% racji. Do tego brak silnika, który można polecić z czystym sumieniem (każdy benzyniak ma problemy z cewkami zapłonowymi, stare diesle to muły, nowe to nieporozumienie w miejskim aucie), problemy z pompą wspomagania, centralnym zamkiem, przełącznikiem kierunkowskazów itd.
Oczywiście nie jest tak, że zdarzy się to w każdym jednym egzemplarzu, ale trzeba mieć to ryzyko na uwadze przy zakupie tego samochodu.
Nabywcą mojej Ibizy był gość, który wcześniej "jeździł" 206-ką - jego opowieść mogłaby posłużyć za scenariusz jakiegoś dobrego horroru :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

05 Sty 2016, 11:55

Trzeba jeszcze brać pod uwagę co ktoś uważa za nie psucie się ponieważ mojego kolegi mama jak zamarzły jej amory w punto to nie odczuła tego, jak jechałem 206ką w której waliło i stukało a belka ustawiająca się pod dziwnym kątem i wibrowała to właścicielka peżocika mówiła że to norma, wszystko jest pod kontrolą zresztą miała do domu 170km... i się ich nie obawiała... :mrgreen:

Ogólnie Barol dziwię się bo potrafisz wychwycić ryzyko związane z zakupem auta z pomalowanym błotnikiem bo odcień jest inny a ryzyko zakupu 206ki jest dla Ciebie nie zauważalne i to jeszcze w de...

A co ciekawe do autora: zastanów się czemu pug206 jest tańszy od np: tojoty starlet??? Starszej o 10lat...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Sty 2016, 17:48

Jeszcze nie widziałem dyskusji lysego30 z Magdą93 :naughty:

Ja się odcinam od 206, bo nie znam auta kompletnie, co innego 306 :?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Sty 2016, 20:54

Szybki ryzyko jest zawsze ale jak ktoś dba o auto to jeżdzi długo bezawaryjnie choć wiadomo może się i tak zdarzyć że ktoś kupi niby zadbane auto a będzie się sypać.
Barol
Awatar użytkownika

05 Sty 2016, 22:29

Barol napisał(a):Szybki ryzyko jest zawsze ale jak ktoś dba o auto to jeżdzi długo bezawaryjnie choć wiadomo może się i tak zdarzyć że ktoś kupi niby zadbane auto a będzie się sypać.

To zacznijmy od początku masz auto z usterkową belką, z masą możliwych usterek elektro mechanicznych, z ceną jak za rower kiepskiej jakości więc na co liczysz ??? :(
Że ktoś sprzedając puga206 za 500eur w de naprawił belkę za 450 eur albo dokonał innych czynności naprawczo serwisowych... Jeżeli tak to ok. trzeba brać :ok: ale jeżeli nie to nie możesz powiedzieć że ryzyko istnieje bo ono zawsze istnieje tylko w normalnym aucie masz wyskalowane w połowie a w pug206 masz na max-a... :naughty:

Prawda jest taka że w dzisiejszych czasach wybieranie takich aut jest skrajnym proszeniem się o kłopoty ...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe