Pierwsze auto - pomoc w wyborze marki

01 Lip 2008, 16:23

Witam,
panowie mam zamiar kupic swoj pierwszy woz i prosilbym ludzi ktorzy sie znaja o pomoc w wyborze - bo moja wiedza o samochodach jest powiedzmy taka sobie ;)
Chcialbym cos z rocznika 98-01, silnik najlepiej 1.6 i jakies niewielkie rozmiary.
Myslalem nad Fordem Focusem (ktora ponoc sa awaryjne) lub japonczykami Nissanem Almera, Toyota Corolla lub Honda Civic.
Z gory dziekuje za ew pomoc
arbuz
Nowicjusz

01 Lip 2008, 16:37

Podaj kwote jaka mozesz przeznaczyc na auto:) A myslales nad Astra II??
cichinho
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Straszewo

01 Lip 2008, 16:48

cichinho napisał(a):Podaj kwote jaka mozesz przeznaczyc na auto:) A myslales nad Astra II??

Tak z 15000
Zbytnio opla nie chcialem bo ponoc awaryjny.
arbuz
Nowicjusz

01 Lip 2008, 17:15

Astra II to bardzo udany samochod. Tylko musisz dokladnie obejrzec przy kupnie. Jesli bedzie wszystko ok to bedziesz bardzo szczesliwy z tego auta. A ford z tego c ja sie orientuje to "troszke" bardziej awaryjny:)
cichinho
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Straszewo

01 Lip 2008, 20:05

ja bym brał Almerę.. Zawsze to Nissan a nie Opel..
Rodri94

01 Lip 2008, 21:49

A ja bym wziął civica :P jest to według mnie bardzo fajne autko, choć już VII generacje znacznie odbiega od wyglądu poprzednich - nie jest taka niska i szeroka
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Megane - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczny silnik zapewniający przyzwoite osiągi to 1,6 dCi o mocy 130 KM i średnim spalaniu na poziomie 4 l/100 km . Odmiana ta została wyceniona na od 88 tys. zł i nie występuje z automatyczną skrzynią biegów. ...
    Awaria samochodu w weekend. Jak oszacować koszty?
    Weekendowa wycieczka to przyjemna wizja spędzenia wolnego czasu. Co jednak zrobić, gdy podczas podróży zepsuje się auto? Bezpieczeństwo pasażerów i kierowcy to podstawa. Później trzeba jeszcze pomyśleć ...

02 Lip 2008, 08:34

Ja jestem za zdaniem kolegi Rodri94 ... Almerki mają bardzo dobrą opinie... a astra jak to astra... 1. Nie które silniki są awaryjne 2. GNIJE!!!!
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Lip 2008, 12:41

Astra II nie gnije!!! Nie powtarzajcie bełkotu i stereotypu.
Astra II która nie była puknięta, albo miała stłuczkę, ale była dobrze zabezpieczona nie ma prawa gnić!

Astra II nie ma rewelacyjnych diesli, co do silników benzynowych to są one przeciętne. Nic specjalnego się nie dzieje.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lip 2008, 22:49

czy przebieg okolo 140000mil przy 8 letnim aucie to przegiecie, auto ponoc w b dobrym stanie, jeden wlasciciel, garazowane itd.
arbuz
Nowicjusz

02 Lip 2008, 22:55

arbuz a jakie autko??? według obliczeń 140000 * 1,609344 (tyle ma mila kilometrów w sobie) = 225308,16 km czyli wcale tak super dużo nie jest :P
Arbuz jeżeli uważasz że ten przebieg na 8 letnie auto jest duży to co byś powiedział na przebieg 300 tyś km w 3 letnim aucie???
Ostatnio edytowany przez Luke16, 02 Lip 2008, 23:01, edytowano w sumie 1 raz
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Lip 2008, 23:00

ford focus 1.8 LX Hatchback, rok 2000
arbuz
Nowicjusz

03 Lip 2008, 01:42

Wychodzi ok. 2500 km miesięcznie. Nie jest to dużo, ale już zaczyna się robić nie mało :lol:
Wartość do zaakceptowania, ale widać, że auto pieszczone nie było.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lip 2008, 12:27

Ja bym sobie Fokusa Odpuścił odrazu !! Ford to Ford, nie wiem są osoby które się ze mną nie zgodzą, ale z własnych obserwacji wiem że Fordy nie słyną z bezawaryjności. Więc Forda radził bym odpuścić :)
A jeżeli chodzi o Almerę to jak najbardziej TAAK, dobre autko, mało awaryjne, wiec polecam.
Astra II to też dobry wybór, jest to dobry samochodzik, tylko że jego blacharka pozostawia wiele do życzenia, ale silniki za to sa naprawdę dobre :)
Honda też jest dobra, chodź chyba najwięcej spala...i cena części HONDY I NISSANA są nieco wyższe niż Opelka.
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

03 Lip 2008, 16:27

Blacharka pozostawia wiele do życzenia w Astrze II? A coś konkretniej?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lip 2008, 23:07

Dishman napisał(a):Blacharka pozostawia wiele do życzenia w Astrze II? A coś konkretniej?

Ludzie, wezce sie przyjrzyjcie dobrze Astrze II,a potem mowcie,ze gnije
albo blacharka pozstawia wiele do zyczenia ;)
Jak nie byl pukniety to gnil nie bedzie, nie ma cudow.
Dishman, bede bronil tego auta, tak jak Ty :D
Litas
Początkujący

Miejscowość: Cieszyn