REKLAMA
Witam,
Chciałbym kupić pierwsze auto, ale kompletnie się na tym nie znam. Nie mam też żadnego fachowca, który mógłby mi doradzić odpowiedni wybór. Wybrałem kilka modeli aut, które mi się podobają. Poczytałem o nich nieco, ale przydałaby się rada użytkowników, lub kogoś kto ma więcej doświadczenia. Mój budżet to +/- 8000-9000. Chciałbym się w tej cenie zmieścić z ubezpieczeniem (a że będzie to pierwsze moje OC za auto to mam zwyżki). Wolałbym kupować auto kupione niegdyś w Polsce. Nie potrzebuję niczego z mocarnym silnikiem, silnik raczej benzynowy (lub benzyna + gaz), chyba, że ktoś doradzi jakiegoś dobrego diesla. Także silnik między 1.2 a 1.6 byłby odpowiedni. Jeśli chodzi o gadżety i wyposażenie to niespecjalnie mi zależy na czymś wyszukanym (chociaż elektryczne szyby z przodu, jakieś radio byłyby atutem). Ważne, żeby był dość tani w eksploatacji (mam na myśli wymianę rozrządu, płynów, etc.). Auta, które mnie interesują to:
1. Toyota Corolla E11: wersja 1.3 (86KM), hatchback. Podoba mi się design, oraz podobno bezawaryjność. W dalszej rodzinie są dwa takie auta i nie ma z nimi problemów. Czytałem, że lepsze są modele produkowane do końcówki 1999 roku (ze względu na prostszy, a co za tym idzie tańszy w naprawie silnik, bez systemu VVT).
2. Citroen Xsara II: silnik 1.4, hatchback. Też ciekawy wygląd, niezłe wyposażenie i tak jak Toyotę, także ten samochód można kupić pochodzący z Polski.
Te dwa auta przykuły moją uwagę najbardziej. Chciałbym się dowiedzieć jak z blachą i ekonomia w tych modelach. Oraz ewentualnie za jaka kwotę szukać takich aut (nie interesują mnie okazje, które potem się okazują szrotem).
Inne auta, które mnie interesują to: Fiat Punto II, Renault Clio II, Seat Ibiza. Potrzebuję pojazdu na najbliższe 2-3 lata, bez dużej mocy, o niezbyt dużych gabarytach, raczej do miasta (chociaż kilka razy w miesiącu także na dłuższą podróż).
Z góry dziękuję za pomoc.