Pierwsze auto - prośba o pomoc w wyborze

15 Paź 2012, 12:17

Witam,
Chciałbym kupić pierwsze auto, ale kompletnie się na tym nie znam. Nie mam też żadnego fachowca, który mógłby mi doradzić odpowiedni wybór. Wybrałem kilka modeli aut, które mi się podobają. Poczytałem o nich nieco, ale przydałaby się rada użytkowników, lub kogoś kto ma więcej doświadczenia. Mój budżet to +/- 8000-9000. Chciałbym się w tej cenie zmieścić z ubezpieczeniem (a że będzie to pierwsze moje OC za auto to mam zwyżki). Wolałbym kupować auto kupione niegdyś w Polsce. Nie potrzebuję niczego z mocarnym silnikiem, silnik raczej benzynowy (lub benzyna + gaz), chyba, że ktoś doradzi jakiegoś dobrego diesla. Także silnik między 1.2 a 1.6 byłby odpowiedni. Jeśli chodzi o gadżety i wyposażenie to niespecjalnie mi zależy na czymś wyszukanym (chociaż elektryczne szyby z przodu, jakieś radio byłyby atutem). Ważne, żeby był dość tani w eksploatacji (mam na myśli wymianę rozrządu, płynów, etc.). Auta, które mnie interesują to:
1. Toyota Corolla E11: wersja 1.3 (86KM), hatchback. Podoba mi się design, oraz podobno bezawaryjność. W dalszej rodzinie są dwa takie auta i nie ma z nimi problemów. Czytałem, że lepsze są modele produkowane do końcówki 1999 roku (ze względu na prostszy, a co za tym idzie tańszy w naprawie silnik, bez systemu VVT).
2. Citroen Xsara II: silnik 1.4, hatchback. Też ciekawy wygląd, niezłe wyposażenie i tak jak Toyotę, także ten samochód można kupić pochodzący z Polski.
Te dwa auta przykuły moją uwagę najbardziej. Chciałbym się dowiedzieć jak z blachą i ekonomia w tych modelach. Oraz ewentualnie za jaka kwotę szukać takich aut (nie interesują mnie okazje, które potem się okazują szrotem).
Inne auta, które mnie interesują to: Fiat Punto II, Renault Clio II, Seat Ibiza. Potrzebuję pojazdu na najbliższe 2-3 lata, bez dużej mocy, o niezbyt dużych gabarytach, raczej do miasta (chociaż kilka razy w miesiącu także na dłuższą podróż).
Z góry dziękuję za pomoc.
zander009
Nowicjusz

Auto: Nie mam

15 Paź 2012, 20:24

Renówki z lat wśród których w Twoim przypadku się obracamy mają naprawdę bardzo dobre silniki benzynowe, więc Clio jak najbardziej mogę Ci polecić. W przypadku aut typu Punto/Corsa (nie wiem co tam jeszcze jeździło parę lat temu na naukach jazdy) z Polski obawiałbym się odrobinę tej przeszłości.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

15 Paź 2012, 20:28

Jak sie dobrze poszuka to znajdze Punto II z polskiego salonu od 1właściciela.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Paź 2012, 21:39

Takie auto byłoby najlepsze (oczywiście będzie to miało swoje odbicie na wyposażeniu).
Los_Dawidos
Aktywny

15 Paź 2012, 22:22

Brałem jeszcze pod uwagę Renault Megane I i teraz właśnie za takim się rozejrzę. Chciałbym się jeszcze zapytać na co zwracać przede wszystkim uwagę przy zakupie? Oraz co ewentualnie wymienić?
zander009
Nowicjusz

15 Paź 2012, 22:37

Megane z czystym sumieniem polecam. Fajnie jakbyś trafił 1.4 albo 1.6 w wersjach 16 zaworowych. 1.6 już naprawdę bardzo ładnie idzie do przodu i spalanie można zaakceptować, a silniki naprawdę niemal bezobsługowe jeżeli cewki zostały już wymienione na niemieckie Beru.

Co wymienić... Dużo zależne jest od konkretnego modelu auta, tzn. znajomości jego historii. Jak nie jesteś pewien jego przeszłości to najlepiej wszystko dla bezpieczeństwa, czyli rozrząd, olej, flitry.
Los_Dawidos
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    MCA 600 Sport Spider
    MCA 600 Sport Spider to samochód, który powstał na bazie pojazdu seryjnego – polskiego Fiata 126p. Auto, choć powstało w Wielkiej Brytanii, zostało prawdopodobnie zaprojektowane przez Włocha Aurelio Bezziego. ...

17 Paź 2012, 09:53

Dzięki za porady. Przejrzałem oferty w mojej okolicy i faktycznie łatwiej będzie kupić Renault Megane lub Punto niż Toyotę. Już za 6-6,5 tysiąca można kupić takie auto z 1999-2000 roku. Natomiast co do Toyot, to zwyczajnie brak ofert. Planuję przed podpisaniem umowy zabrać auto na przegląd żeby ewentualnie mieć podstawy do targowania się lub rezygnacji z zakupu jeśli auto okaże się szrotem. Ostatecznie skieruję się do komisów, chociaż wolałbym tego uniknąć.

Znalazłem dwa modele:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Trochę zastanawia mnie rdza w okolicach silnika, a tak to wszystko wydaje się być w porządku. Na korzyść tego przemawia, że został kupiony w polskim salonie.

[link do oferty na Allegro wygasł] W tym wypadku dochodzą wyższe koszta rejestracji (nie mam pojęcia ile). No i dość idealnie to wygląda jak za tą cenę. Widać, że auto od handlarza, odpicowane. Z drugiej strony jest możliwość sprawdzenia na dowolnej stacji.
zander009
Nowicjusz

17 Paź 2012, 11:42

Jak masz niedaleko do tych aut to możesz podjechać zobaczyć, przecież oglądanie nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje, a będziesz miał już jakieś rozeznanie. Fajnie byłoby jakbyś miał kogoś, kto by z Tobą podjechał te auta zobaczyć fachowym okiem.
Los_Dawidos
Aktywny