Pierwsze auto- skoda fabia 1.

23 Cze 2015, 13:57

Witam, nie dawno zrobiłem prawo jazdy, mam pytanie czy do 9 tysięcy kupię dobrą skodę fabię 1? Jak wygląda kwestia utrzymania tego samochodu, drogi jest?
Jeśli chodzi o spalanie (1.2 silnik) to jest ono porównywalne z fiatem punto z tego co wyczytałem w internecie to prawda?
Ghost123
Obserwowany

Auto: Nie mam

23 Cze 2015, 14:10

Kupisz bez problemu. To jedno z najtańszych w utrzymaniu współczesnych aut, części dostępne wszędzie i za grosze, zna je każdy mechanik. Nie wiem ile pali Punto, ale 1.2 w Fabii to porażka - brak osiągów, kiepska trwałość i duże spalanie jak na tak mały silnik. Lepszą opcją będzie 1.4 16v, a najlepszą - rozejrzenie się za innym autem, bo niskie koszty utrzymania to w zasadzie jedyny atut Fabii.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

23 Cze 2015, 15:00

Fabia 1.2 to porażka. Jak już to w/w 1.4 ale silniki VAG-a palą dużo.. Punto na pewno pali mniej :)
Jak coś mało palącego to może Toyota Yaris? :)
Coś pod LPG?
A3 1.8
Octavia 1.8, 2.0
Astra 1.6 8v, 1.8/2.0
Jest wiele fajnych propozycji :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Cze 2015, 15:59

Ghost123 napisał(a):Jeśli chodzi o spalanie (1.2 silnik) to jest ono porównywalne z fiatem punto z tego co wyczytałem w internecie to prawda?

Tak na pewno prawda :mrgreen: To nie możliwe, gdyż moje polo z tym silniczkiem pali około 6,2 litra średnio w mieście 7-7,5 więc mało nie jest w trasie 5,5-6 litrów.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Cze 2015, 19:38

A może coś z japonców? Toyota Corolla lub Avensis.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Cze 2015, 21:20

Ja bym proponował Astre G z silnikiem 1.4 90KM TWINPORT. Jest masa tych aut. TWINPORT jest oszczędniejszy od zwykłego 1.4 ale jedzie też gorzej. Części są śmiesznie tanie i dostępność bardzo dobra. Nie ma problemu z LPG. Wygłuszenie i jakość wykonania dość kiepska ale znacznie lepsza niż w Fabii. Na minus jest to że w tym aucie korodują tylne nadkola ponieważ są tak takie plastikowe zaślepki, które mają zapobiegać osadzaniu się tam błota itp. W praktyce nie spełnia to swojej roli, zbiera tam się wilgoć i nadkola gniją.
Ale poza tym to auto godne polecenia. Żona ma i nie narzeka na to auto.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...