Pierwsze auto, szybkie, do nauki szybkiej jazdy.

05 Lis 2010, 23:42

Witam

Mam prawo jazdy już ponad pół roku, przyszedł czas na 1 własny samochód. Do tej pory jeździłem Seicento rodziców, nie jest takie złe, cisne z niego ile się da, jakieś 13 do 100, 160 z górki.. Chciałbym kupić coś szybszego, lubię szybko jeździć ale z głową, nie chcę się zabić więc chciałbym coś, w czym poczuł bym znaczną różnicę, w czym mógłbym nauczyć się szybkiej jazdy, co byłoby ewentualnie krokiem do czegoś jeszcze lepszego. Co polecacie jako dynamiczny samochód, w którym mógłbym się nauczyć nawyków itd, nie uważam sie za rajdowca, bo żeby być dobrym kierowcą potrzebne jest DOŚWIADCZENIE, któego jeszcze nie mam, ale radze sobie za kółkiem więc poradze sobie z czymś w miare szybkim.

Kasa jaką chcę przeznaczyć waha się między 6 - 12 tys. Samochód kupuje za włąsne pieniądze, po prostu nie wiem czy jest sens dokładać jak mozna mieć coś na prawdę fajnego za mniejszą kasę. Co polecacie. Myślałem nad Hondą Civic V? Nada się, ma jakiś groźnych konkurentów? Wiadomo, nie chcę, żeby palił 15 l bo nie wyrobiłbym na wahe, dlatego chciałbym żeby spalanie nie było gigantyczne, czyli 3.0 itd odpada ;). Samochód raczej coupe, dla młodego, wiadomo co się podoba w tym wieku.

Pozdrawiam
rysiu92
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

05 Lis 2010, 23:49

BMW 320 E36 :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Lis 2010, 00:00

Radzę skończyć grać w Need For Speed'a póki kogoś nie zabijesz albo siebie. 160km/h seicento = "Anielski Orszak" Ostatnio przez takiego "fanatyka" mało co zawału nie dostałem jak wyprzedzał na zakręcie a jechałem z moją 4letnią chrześnicą. Od takich szaleństw są tory. Kup coś RWD zapisz się na jakiś trening (tor Poznań, Wyrazów jest parę fajnych miejsc gdzie można bezpiecznie się doszkolić) Uwierz mi prawko od pół roku to jeszcze NIC. Bez urazy ale takie moje zdanie.
MordaS13

06 Lis 2010, 00:01

A tak wogóle to jedno z drugim sie wyklucza,szybkie mocne auto wcale nie pali tak mało..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Lis 2010, 00:04

Niektórzy mają bujne wymagania ale brak rozsądku. Sportowe coupe i małe spalanie to dla mnie sprzeczność. Barol poza tym tto ostatnio polecany częściej jest e36 1.8 is :mrgreen:
Bl@dy
Nowicjusz

06 Lis 2010, 00:29

Nie grywam w gry kolego. Jeżdże szybko tam gdzie się da, nie stwarzając niebezpieczeństwa na drodze, jeszcze nigdy nie stworzyłem takiej sytuacji i mam zamiar ich nie stwarzać. Nie wiem co to ma do wyprzedzania na zakręcie... Wiem, że prawko pół roku to nic, zdaje sobie z tego sprawę, więc tak jak napisałem chcę zdobyć DOŚWIADCZENIE, nauczyć się szybko jeździć itd TAM GDZIE SIĘ DA, nie jestem idiotą za którego mnie bierzesz... Każdy kiedyś zaczynał, tak??? Nie napisałem że ma palić MAŁO, tylko żeby nie paliło strasznie dużo 15, ponad l itd, chyba znajdą sie jakieś samochody powiedzmy palące max 10 do 12 l...... Np. Civic, którego wymieniłem... Nie powiedziałem, że to ma być strasznie mocne auto tylko w miare szybkie dynamiczne... Macie jakieś propozycje w tym przedziale cenowym?? W co warto polecieć??
rysiu92
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

06 Lis 2010, 00:43

Wydaje mi się, że E36 1.8is spełni wszystkie wymagania. Aczkolwiek ja bym wolał już kupić dwa i pół na sewkencji. Tyle, że dwa i pół już naprawdę wymaga ogłady. Póki co nie wiesz o czym mowa kompletnie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Lis 2010, 01:06

Zgadza się, spodziewam się, że skok będzie ogromny... I że sporo km minie, zanim opanuje się taki samochód. Wszystko z GŁOWĄ i da rade. Jeździłem parowa szybkimi autami, ale wiadomo jak to nie swoim, nie ma co porównywać. Mówicie BMW będzie lepszą opcją? Jeździłem kumpla 316i wiadomo, silnik słabszy, on ją zajeździł już strasznie, ale prowadziła się przyjemnie. W porównaniu z Hondą ogólnie byłby to lepszy wybór? Myślałem nad gazem, przy dobrze zrobionej instalacji 325 byłaby super opcją, ale to już będe sprawdzał ewentualnie przy zakupie... Pozdro
rysiu92
Nowicjusz

06 Lis 2010, 01:17

Honda to zwykłe auta z lekką nutką sportową. BMW to auto klasy premium. Odpowiedź chyba nasuwa się sama. RWD to RWD.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Lis 2010, 01:51

Powiedz jeszcze gdzie w Polsce wolno jeździć 160 ? Przez takich "mistrzów" kierownicy na poboczach gęsto jest od krzyży. Mocne BMW w tak niedoświadczonych rękach będzie idealne abyś tam dołączył (oby sam).
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

06 Lis 2010, 02:38

Dzięku wujku dobra rada za pomoc. Ty pewnie ciągle pod przepis?? Mówiłem, że jeżdże tam gdzie DA SIĘ, czyli np. nocą po krajówkach, pewnie nie przekroczył byś 60?? Z resztą moja sprawa. Co więc proponujesz, Punto 1,2?? Chcę kupić samochód z potencjałem, pojeździć nim długo więc w czym problem żebym jeźzdił szybkim autem z GŁOWĄ i uczył się go opanowywać? Może masz jakieś złe doświadczenia ze swojej młodości, ja umiem się kontrolować, pozdrawiam...

Co proponujecie sprawdzić oprócz BMW?
rysiu92
Nowicjusz

06 Lis 2010, 02:54

160 nocą po krajówkach.... gratuluje, wiesz jaki jest zasięg świateł a jaka droga hamowania przy 160? To jest ten twój rozsądek ? Może coś z B16A2 lub B18C4 Hondy ?
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

06 Lis 2010, 07:15

Mówisz że jeździsz z głową, no może tak ale dość pustą w środku skoro myślisz że w nocy droga jest pusta...no jest, brakue na niej ludzi i samochodów jednak nie zwierząt do tego lampy auta miejskiego, bez reflektorów dalekosiężnych i przy 160km/h gdy zobaczysz zwierzyne leśną to po 0.8s. już w nią walisz i żadne gwizdki świstki ultradźwiękowe nie pomogą :wink:
Umiesz się kontrolować dlatego tylko 160km/h czy dlatego że to V-max? :mrgreen:
Szczególnie auto tylnonapędowe dla młodego kierowcy nie jest dobrym rozwiązaniem szczególnie (chodzi mi o sytuacje wyjątkowe) i na pewno zachce się driftu na bocznych oblodzonych uliczkach...
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lis 2010, 09:25

Koledzy chyba nie słyszeli jeszcze o night racerach?
Barol
Awatar użytkownika

06 Lis 2010, 09:45

Chyba kolego rysiu92 nie miałeś nigdy wypadku, już przy 80km/h szanse wyjścia u niektórych są małe, i wtedy w najlepszym wypadku wózek w najgorszym wiadome Co. Tutaj masz ku drobnej przestrodze filmik jak też tacy fanatycy z BMW zakończyli przejażdżkę... 5 zabitych. Film kręcony z Mercedesa i wszystko dokładnie widać kiedy wpada w poślizg, przelatuje na drugą stronę drogi szybkiego ruchu i z impetem uderza w TIR-a. Może da ci to troszkę do myślenia.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PhIsgxMs4iQ[/youtube]
Ostatnio edytowany przez MordaS13 06 Lis 2010, 16:34, edytowano w sumie 2 razy
MordaS13