Pierwsze auto-Volkswagen GOLF IV

25 Sty 2015, 09:47

emil900 napisał(a):Jak szukałem auta to padło na astrę g ale u mnie w rejonie nie było w dobrym stanie większość miała rdzę na nadkolach wogóle dużo wymęczonego szrotu było i w środku nie jest za ładnie przynajmniej według mnie i trafiła się audi a3. 1.6 ma 11 sekund także nie jest aż takim zawalidrogą spalanie około 7-8 litrów w trasie mniej. Jak podoba Ci się golf to szukaj może coś ciekawego znajdziesz

Ciekawa historia. Szukałeś akurat Astry G, którą tutaj chwalimy, ale wszystko to były przerdzewiałe szroty (tym bardziej ciekawe, że ja mam Astrę G z salonu PL, które rzekomo miały gorsze zabezpieczenie antykorozyjne od tych z Niemiec, a jednak moja, która ma w 100% oryginalny lakier nie ma ani grama rdzy - chyba ktoś tu wciska kit albo jeździł oglądać tylko powypadkowe Astry :roll: ).
Oczywiście Audi A3, które w końcu kupiłeś jest super autem, które spala 7-8 litrów (tylko cała reszta właścicieli ubzdurała sobie wynik rzędu 10 - 10,5l.
Powiedz mi, jaką metodą mierzyłeś spalanie w swoim 1.6?

Draters napisał(a):Ja uważam że niemieckie i japońskie auta jak najbardziej na tak. Francuskie nie,nie nie ! :).
Fordy też jak najbardziej na tak :)

Draters, i tu wychodzą twoje luki w wiedzy motoryzacyjnej. Francuskie nie, ale co powiesz na Peugeota 406 z silnikiem 2.0 136 KM (bodajże)? Albo Xsarę? Albo Lagunę I z 1.8? Jasne, wśród "Francuzów" były też padła i rzęchy, ale dzisiaj tymi padłami i rzęchami są wszelkie TFSI czy FSI od VW, nie mówiąc o 2.5 TDI V6 czy 2.0 TDI.
Podobnie jest z Japońcami. Ich sława którą okryły się w latach 80' i 90' powoli zanika na rzecz nowoczesnych, awaryjnych dieselów.
Dlatego jak ktoś mówi ogólnikowo "Niemcy OK, Japonia OK, Francja i Włochy graty" bez podania konkretnych modeli i konkretnych silników to człowieka krew zalewa :roll:
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

25 Sty 2015, 10:50

emil900 napisał(a):audi a3. 1.6 ma 11 sekund także nie jest aż takim zawalidrogą spalanie około 7-8 litrów w trasie mniej.
Zapisz się do księgi rekordów Guinessa. Za wprowadzanie ludzi w błąd też możesz warna dostać więc uważaj. To że na papierku tyle podają nie znaczy że tyle jest w rzeczywistości.
7 litrów to może spala jak się zepsuje i kolega ciągnie Cię Polo SDI :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Sty 2015, 11:00

Ja sprawdzałem u znajomego przyspieszenie w golfie 4 hb, 1.6 100 km, 8 zaworowy z lpg to miał
12.5s do 100, a spalanie w mieście gazu przy normalnej jeździe wynosi 11l, w trasie ok 9l.
asdf550
Początkujący

Miejscowość: Krk
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Lexus IS200
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

25 Sty 2015, 11:04

Nie rozumiem dlaczego młodzi ludzie kupują coś tak nudnego i bezpłciowego jak Golf. Chyba tylko dlatego, że każdy mechanik im to naprawi, bo innego powodu nie widzę co już opisywałem to 100 razy tutaj.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

25 Sty 2015, 11:09

Myślę, że kupują golfy bo młodzi ludzie zazwyczaj nie za bardzo dbają o auta, a golf w razie czego jest tanio i szybko naprawialny, a awaryjny zbytnio nie jest. Jak sie kupi zadbany o czemu nie?
Golf wg mnie pod względem awaryjności jest na poziomie astry, fokusa, cena zakupu tez jest porównywalna.
asdf550
Początkujący

Miejscowość: Krk
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Lexus IS200
Rok produkcji: 2002

25 Sty 2015, 11:51

no właśnie tylko szybka nastawialność za nim przemawia, bo reszta jak ekonomika, przestronność, dynamika (prócz 1,8T), cena do oferowanych zalet jest marna
no i jak dla mnie Golf pasuje bardziej do emeryta, bądź nudnego człowieka, a nie młodziaka ale to tylko moje zdanie :D
Wolałbym Focusa jakbym rozpatrywał coś przez Ciebie wymienionych (również jestem młody), z racji niższej ceny, lepszego prowadzenia, podobnych zalet i ciekawszego wyglądu :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

25 Sty 2015, 11:55

Koniu napisał(a):1.6 też jest mułem ~15s do sety

To podobnie jak Polonez 1.6 :D a niewiele lepiej od Matiza który ma silnik poj 796 cm³
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

25 Sty 2015, 12:09

Najlepszy był tekst właściciela Lexusa LS430, z którym gadał mój ojciec: "Pali mi tyle co polonez, a jeździ jak ***" :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Sty 2015, 12:15

miałem 307 z początku produkcji przez krótki czas, nigdy więcej ! Może po fl bym kupił ;).
Laguna 2 też była w rodzinie 1.8 benzyna też ciągle coś się psuło a ten wynalazek karta za miast kluczyka ciągle się psuła im. Wolę kupić coś mniej obytego od tej elektroniki z resztą francuskie mi się kojarzą z takim damskim dupowozem.
Draters
Początkujący

Prawo jazdy: 10 05 2010
Przebieg/rok: 31tys. km
Auto: honda civic
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Rok produkcji: 1995

25 Sty 2015, 12:24

Ja znam dwie 307ki i w jednej znajomym posypała się elektronika w połowie drogi do Hiszpanii, że spędzili parę nocy w hotelu we Francji :D Za to druga sprawowała się bez zarzutu ;) Także co się trafi. Obydwa auta były kupione jako nówki w salonie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Sty 2015, 12:48

Po co taka kłótnia? :D.Nieźle się uśmiałem czytając to wszystko ale jedno pytanie

Fajnie, ale wybrzydzanie bo marka oklepana to nieco infantylne, biorąc pod uwagę, że nie masz na auto 70 tys., tylko 7 tys. zł.

Czyli uważasz że za 7 tyś zł można kupić TYLKO OPLA.Sorry ale te zdanie zabrzmiało śmieszne jeszcze od kogoś kto ma Astre w avatarze.Nie to żebym się czepiał ale po prostu Opel jest już nudny.Dla mnie i zawsze twierdziłem że jest daleko do Audi,Mercedesa i BMW.A po drugie po co pakować się w coś co ma 90% ludzi?.Co nie spojrzysz to wszędzie widzisz Astre,Vectre,Corse.Nie mówię że Opel jest aż tak tragiczny i nie mówie też że jak bym zdecydował się na Golfa to byłbym unikalny.Ale Opla W OGÓLE nie biorę pod uwagę.Bo już mam go serdecznie dosyć.Nie znam innej marki niż Opel.Co do Hondy uważasz że Honda będzie ekonomiczna.Japońskie silniki są to silniki wysokoobrotowe.Chyba na ludzki rozum idzie zrozumieć że silnik wysokoobrotowy nie będzie ekonomiczny...nawet zgazowany.Obstawiam że taka Honda Civic 1.4 90KM pali z 10-11l gazu.Dla przykładu podam ci coś z gamy OPLA.Omega 3.0 V6 przy dobrej sekwencji jest w stanie zrobić wynik 10l przy spokojnej jeździe na dodatek w Automacie.A dlaczego? bo silnik Opla jest wolnossący i przy 100km/h ma 2200-2300 obr.

Co do Golfa dalej uważam że ma lepszy design niż Audi A3.Ale raczej poniosła mnie fantazja po przeczytaniu tych postów.I może warto poszukać czegoś innego.No nic zobaczymy narazie nie potrzebna ta kłótnia chociaż nieźle poprawiła mi humor :D

PS jeśli kogoś ta opinia uraziła.PRZEPRASZAM nie szukam tutaj kłótni,jestem szczery i chciałbym porady.
Ostatnio edytowany przez WolfGhost, 25 Sty 2015, 13:04, edytowano w sumie 1 raz
WolfGhost
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 08 2014
Auto: NIE MAM AUTA

25 Sty 2015, 12:59

Za 7 tys. kupisz ładnego rovera 45, który będzie nowszy, lepiej wyposażony, wygodniejszy i nowszy od golfa ;)
Nie twierdzę, że golf IV jest zły ale jest nuuudny i brak mu dobrych silników benzynowych w popularnych wersjach.
Zerknij:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i porównaj z golfem IV ;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

25 Sty 2015, 13:07

Rover bardzo ciekawa opcja.Jak to jest z częsciami,spalaniem itd?.
Jak te samochody reaguja na gaz?
Ogólnie zawsze podobał mi sie Rover 75..Piękna limuzyna i komfort jazdy też pewnie.

Ten akurat co mi pokazałeś jest to Diesel.Nie powiem zacny.Lecz poszukałbym Hatchbacku.
WolfGhost
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 08 2014
Auto: NIE MAM AUTA

25 Sty 2015, 13:43

Jakby paliła więcej to bym sprzedał po drugie ja mam taki samochód to pisze jak u mnie jest chce pomóc autorowi bo pytał o spalanie. Ty masz astre ale i tak wiesz lepiej ile mój samochód pali miałeś taki silnik że się tak zapytam z ciekawości??? Prawda jest taka że astr też jest dużo naściągane jak szukałem to nie widziałem różnicy z golfami itp może to tylko w mojej okolicy i do użytkownika koniu czyli jak powie się coś na astrę lub że coś z wag mniej pali co ty uważasz to można dostać ban no no ciekawe
emil900
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 2008
Auto: Audi A3 T4 merc190 Daihatsu
Silnik: 1.6 2.4td 2.0d 2.0

25 Sty 2015, 19:30

Jak to bywa zazwyczaj w takich tematach, najwięcej mają do powiedzenia *eksperci*, którzy tych aut nie mieli.
Koniu napisał(a):Przereklamowane bo płacisz za (piszę o Golfie)
-bezawaryjność na poziomie inych aut
-ubogie wyposażenie
-paliwożerne silniki
-niejadące w przypadku (1.4/1.6)
-wpadki techniczne
-gnijące progi mimo ocynku
-kolosalne przebiegi
-tandetną jakość wykonania (farba się łuszczy itd)
-diesel które trwałością sa na poziomie innych a budzą wszystkich z rana

10.5 to i tak dobry wynik jak na VAG 1.6 :ok:
Ford przereklamowany? Chyba Ka.

To porównanie miało by jakiś sens, gdybyś wymienił też wady, głównych konkrentów, czyli Focusa i Astry, a tak to nic z tego nie wynika.
Bezawaryjność, zależy do jakich aut porównać.
Wyposażenie ubogie? W wersjach z Polskiego salonu, owszem, ale Astra G lepsza nie jest. Wersje sprowadzone, są zazwyczaj dobrze wyposażone. Chociaż ciotka ma Golfa z salonu i ma nawet climatronic, więc nie ma reguły.
Co do paliwożernych silników, są podzielone opinie na ten temat. Ni tak większość jeździ na LPG, więc do drugoplanowa sprawa.
1.6 to może demon prędkości nie jest, to absolutnie fakt, ale jeśli ma 15s to setki i pali jak smok, to należało by zajrzeć pod maskę, bo to nie jest normalne.
-Wpadki techniczne mówisz.? Wiem, tylko o skrzyni biegów, ale to był problem 10 lat temu, a w chwili obecnej wiadomo co i jak w tym wypadku.
Rdza, to w ogóle ciekawy temat. Miałem do czynienia z wieloma egzemplarzami Golfów, ale na rdze natrafiłem tylko w jednym egzemplarzu i też nie była jakaś ogromna. A o problemach z rdzą, o których słyszałem, mowa była głównie w golfach kombi. No, ale możliwe, ze coś jest na rzeczy, tyle tylko, ze Astra, a już w ogóle Focus też rdzewieją.
Kolosalne przebiegi? Tak dużo aut ma już sporo przejechane, ale o czym to świadczy? Te auta mają często ogromne przebiegi, a dalej jeżdżą. Ale da się jeszcze coś sensownego znaleźć.
Wykonanie, akurat problem z łuszczącej się farbą idzie rozwiązać, niewielkim kosztem.
TDi budzi wszystkich z rana? Nigdy mnie żaden sąsiad nie obudził,a SDI jest głośne, to fakt. Jeśli miał bym kupować kompakt w dieslu i wybierać między Astrą, Focusem i Golfem, to wybrał bym Golfa, nawet jeśli miał bym parę miesięcy szukać. Mój dobry kolega, ma Golfa z przebiegiem ponad 600tyś i śmiga dalej, natomiast kuzyn ma z przebiegiem 500tyś i też śmiga, przy tym nie wydają majątku na utrzymanie tych aut nie są stałymi klientami warsztatów.
Minęły już czasy, ze golf był wiele droższy od Fucusa i Astry, teraz różnica jest dużo mniejsza.

Ktoś tam napisał, ze Golf jest nudny. Pod względem spotykania go na ulicy na pewno, ale sam wygląd jak dla mnie nie jest nudny, więc w ogólnej ocenie, trzeba brać pod uwagę, ze wygląd to kwestia gustu, jak widać Golf się nadal podoba.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI