Pierwsze auto-Volkswagen GOLF IV

24 Sty 2015, 22:14

Witam serdecznie
Wreszcie nadeszła wiekopomna chwila i mam gotówkę żeby kupić sobie swój samochód.Golf IV podoba mi się najbardziej myślę że to najlepsze auto na początek dla młodego,świeżego w tym temacie kierowcy.
Ale chcę zasięgnąć opinii ekspertów na temat silników.
Mianowicie szukam egzemplarza z dobra instalacją sekwencyjną (ekonomia jest priorytetem).I teraz pytanie do was.Czy silnik 1.6 + Gaz jest to dobry silnik na początek.Fajnie by było gdyby jednak było trochę tej dynamiki w tym aucie i nie był by to muł.Bo ja mimo że jestem świeży to nie lubię jeździć za tirami i staram się to wyprzedzać.1.4 na pewno odpada bo może to i pali mało ale bałbym się tym wyprzedzić kogoś.Jaki silnik polecacie?.Czy może jednak zakręcić się z Audi A4,A3 z silnikiem 1.8 (125km) budżet mam do 7000zł.

Ale najbardziej mi zależy na Volkswagenie i poradzie silnika.Który by był ekonomiczny i dynamiczny.Co do Audi to już by był gest desperacji bo było by że ściągnąłem auto ale to długa historia.Ogólnie GOLF IV bardziej mi sie podoba niż A3.Poradźcie silnik.
WolfGhost
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 08 2014
Auto: NIE MAM AUTA

24 Sty 2015, 23:05

1.6 też jest mułem ~15s do sety. Spalanie 12l tez norma, gdzie taka Astre jak moja 1.4 16v spali jakieś 8.5l w mieście, w trasie lepiej jedzie. Jednak takie silniki 1.4/1.6 w trasy się nie nadają bo trzeba je wysoko kręcić (pojemność robi swoje)

Ogólnie za 7k znajdziesz Golfa jak i A3 ale głównie to będzie 1.6.. więc nie warto.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Sty 2015, 23:09

Pierwsze auto i już na sam początek chcesz jeździć taką lipą? :mrgreen:

Na twoim miejscu szukałbym Astry G 1.8/2.0 + LPG. Golfa odpuść, już lepiej A3, ale tutaj, moim zdaniem, tylko i wyłącznie 1.8T + LPG. Ewentualnie 1.9 TDI, ale 90 KM, więc szału nie ma.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

24 Sty 2015, 23:22

A coś innego niż Opel? nie chodzi oto ze to słaba marka

Ale gdybym kupił Opla to był by to 7 Opel jakim moja d..a się woziła :D:D.
Znam te samochody od dziecka i cała moja rodzina kojarzy sie z Oplem.Nie chce utrzymywać tradycji bo juz mi sie znudziły Ople totalnie.
Juz mam dosyć tej marki i nie chce tym jezdzić.Postanowiłem od początku że Opel odpada a tutaj? Polecanie Opla :D.Błędne koło.

A Audi A4 1.8 (125KM)?
WolfGhost
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 08 2014
Auto: NIE MAM AUTA

24 Sty 2015, 23:38

WolfGhost napisał(a):A Audi A4 1.8 (125KM)?
Zawias za 2k co 20 tyś do roboty, ogólnie auto nie zachwyca niczym szczególnym. Może wysoką ceną co do oferowanej "jakości"...

A coś innego ni grupa VAG?
Toyota, Mazda, Renault, Ford, Rover???? :)
Koniu
Forumowicz VIP

24 Sty 2015, 23:41

Fajnie, ale wybrzydzanie bo marka oklepana to nieco infantylne, biorąc pod uwagę, że nie masz na auto 70 tys., tylko 7 tys. zł.

A4 to dobre auto, ale po raz kolejny - silnik 1.8T (zwykłe 1.8 jest paliwożerne i w stosunku do spalania oferuje mizerne osiągi). No i bolączką może okazać się zawieszenie, czyli aluminiowy wielowahacz, który w polskich warunkach szybko kapituluje, zaś wymiana jest zdecydowanie bardziej kosztowna niż np. w Astrze G (za komplet Monroe zapłaciłem 550 zł, starczy na kilka lat biorąc pod uwagę mój styl jazdy i drogi, po jakich jeżdżę).

Nie będę cię na siłę przekonywał, ale jeśli uparcie chcesz coś z VAGa, to tylko A3. Z tym, że A3 1.8T to wydatek rzędu 10-11 tys. zł. Bałbym się kupić A3 za 7 tys. zł osobiście.

Może coś z Rover'ów? 25 albo 45? Pozostaje kwestia czy ci się podoba, bo auta jak najbardziej na plus :ok:

Ewentualnie oklepana ale niezawodna Honda Civic bądź Toyota Corolla?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

24 Sty 2015, 23:51

Golf 4 jak najbardziej na tak możesz się też rozejrzeć za seat leon I generacji/Octavia I generacji, toledo 2, audi a3 8L to ta sama płyta podłogowa.
Golf może i jest ubogi ale i trały 1.8 spala więcej od 1.6, myślę że 1.6 wystarczający :)
Tutaj koleży nie przepadają za grupą VAG i dlatego tak komentują skoro dla was 1.6 to muł to ciekawie bo dla mnie nawet 2.5 jest mułem każdy ma inne upodobania. Popyt aut kształtuje cenę a audi a3 z grupy vag jest tu dobrym przykładem, golfa 4 kupisz zawsze możesz go łatwiej sprzedać bo są chętni a np na takiego peugota/stilo które nie ma zbyt dobrej opinii przez pierwsze wyprodukowane egz to ostrasza kupujących.
1.6 spalanie 12 litrów ? chyba przy młodym gniewnym ;).
W tej cenie polecę jeszcze opla bertone
Draters
Początkujący

Prawo jazdy: 10 05 2010
Przebieg/rok: 31tys. km
Auto: honda civic
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

25 Sty 2015, 00:03

Leon za 7 tys. zł? A to ciekawe. Dobrze, że napisałeś "popyt kształtuje cenę", bo w tym wypadku z pewnością nie jakość. VAG jest zwyczajnie przereklamowany, dlatego koledzy za nim nie przepadają. To nie tak, że uważam VAGi za rupiecie. Ale te samochody nie są warte tego, ile kosztują.

1.6 spala ok. 10,5 litra. Wybacz, ale moja Astra w mieście nie pali więcej niż 8,5l, a i tak uważam to za zdecydowanie zbyt duży wynik jak na 1.4 90 KM.

Bertone nie w tej cenie, wiem co mówię.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Sty 2015, 00:06

10l to przy szczęściu posiadacza spala. Normalnie to zależy od wielkości miasta i natężenia ruchu więc u mnie spalało to 10-12l w mieście, bez szarpania bo i tak nie jechało :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

25 Sty 2015, 00:09

Chyba przy twojej nodze 10.5, mogę tu wstawić filmik z jazdy np stilo 1.6 spalanie 26 litrów ;). To zalezy od nogi, przereklamowane na pewno nie użyłeś złego słowa po prostu ich wyposażenie nie równa się cenie tak można to ująć bo są skromne ale trwałe, czyli porsche,bentley,lamborghini są przereklamowane ? Ja uważam że niemieckie i japońskie auta jak najbardziej na tak. Francuskie nie,nie nie ! :).
Fordy też jak najbardziej na tak :)
Draters
Początkujący

25 Sty 2015, 00:13

Przereklamowane bo płacisz za (piszę o Golfie)
-bezawaryjność na poziomie inych aut
-ubogie wyposażenie
-paliwożerne silniki
-niejadące w przypadku (1.4/1.6)
-wpadki techniczne
-gnijące progi mimo ocynku
-kolosalne przebiegi
-tandetną jakość wykonania (farba się łuszczy itd)
-diesel które trwałością sa na poziomie innych a budzą wszystkich z rana

10.5 to i tak dobry wynik jak na VAG 1.6 :ok:
Ford przereklamowany? Chyba Ka.
Koniu
Forumowicz VIP

25 Sty 2015, 00:18

zle przeczytałeś napisałem że ford godny polecenia tak samo bmw, ople i japońskie samochody a takiego zdanie nie mam już o renault czy peugocie :)
Draters
Początkujący

25 Sty 2015, 00:35

Draters napisał(a):a takiego zdanie nie mam już o renault czy peugocie

Jest wspanialsza rzecz niż stereotypy? :lol:
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

25 Sty 2015, 02:13

Jak szukałem auta to padło na astrę g ale u mnie w rejonie nie było w dobrym stanie większość miała rdzę na nadkolach wogóle dużo wymęczonego szrotu było i w środku nie jest za ładnie przynajmniej według mnie i trafiła się audi a3. 1.6 ma 11 sekund także nie jest aż takim zawalidrogą spalanie około 7-8 litrów w trasie mniej. Jak podoba Ci się golf to szukaj może coś ciekawego znajdziesz
emil900
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 2008
Auto: Audi A3 T4 merc190 Daihatsu
Silnik: 1.6 2.4td 2.0d 2.0

25 Sty 2015, 09:34

Jak chodzi o auta z grupy VAG tez je uważam za przereklamowane . Kiedyś miałem golfa 3 i sypał sie niesamowicie , a spalanie było na poziomie 10-12 l w silniku 1,8 pb , bo taki miałem . Korozja w tym aucie była nie do ogarnięcia więc sie go pozbyłem . Dziś np jeżdzę fiatem punto 2 i uważam go za auto o wiele lepsze od golfa , pomijam juz stosunek cena-jakość gdzie w puncie była rewelacyjna a w golfie przepłacałeś prawie dwukrotnie tylko za znaczek VW .
Pamietaj , że golf 4 i leon 1 to ulubione auta handlarzy , domyśl sie dlaczego .
To nie lata 90 , dziś jest multum alternatyw dla golfa w zdecydowanie lepszej cenie .
Francuzom mówisz nie , miałeś kiedyś ?
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM
Typ: Hatchback