Pierwsze auto

14 Wrz 2018, 17:51

Miałem 2 meganki 1 i 2 generacji obie wtedy były 14 letnie z przebiagmi 100tys, obecne moje auta rowniez maja przebieg wychodzacy ok 9 tys/rok zamiast wrozyc z fusów na forum trzeba jechac i obejrzec jak auto wyglada w srodku a nie z gory zakladac ze to nie mozliwe.

Regeneracja belki nie jest obecnie taka droga by za to skreslac auto
W corsie C zwroc uwage na to czy na zimno nie odzywa sie lancych rozrzadu, czy biegi wchodza bez zaciec, z minusów te silniki lubia olej (zreszta jak wiekszosc silnikow opla) sprawdz tez czy nie am sladow zapocenia pomiedzy silnikiem a skrzynia bo czesto puszczaly uszczelniacze wału no i ruda tego modelu rowniez nie omijała
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Wrz 2018, 17:52

Wracając, niestety patrząc tylko na OLX na szybko to w Twoich okolicach jest mnóstwo 90% praktycznie samochodów w tym przedziale cenowym od handlarzy z tymi tandetnymi z góry opisami tylko 'okazja, gwarancja, kredyty' i oczywiście są w ogłoszeniach jako osoby prywatne. Może być tak, że musiałbyś pojechać dalej za samochodem za swoje województwo patrząc tak do 50 km. W oczy rzuciło mi się:

[link do oferty na Olx wygasł] Radzę nie sugerować się kiepskimi zdjęciami bo samochód może być wart uwagi i raczej nie wskazuje nic na to, że jest to handlarz chociaż kto wie... W każdym razie silnik bardzo spoko jak i sama Cordoba fajne autko. Nic więcej z tego nie wynika, ale takie ogłoszenia są czasem warte uwagi. Silniki VW właśnie 1.4/1.6 mają tendencję do przepuszczania oleju przez pierścienie więc warto żeby ktoś jechał za takim autem w trakcie jazdy testowej i patrzył czy nie dymi z wydechu na niebiesko. Psuły się też zamki drzwi bodajże a tak to dobre auta i mniejsza grupa ryzyka niż np. Golf.
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Typ: Van
Rok produkcji: 2003

14 Wrz 2018, 17:57

Wiesz, zawieszenie wielowahaczowe to jest spora zaleta - prowadzenie. Sam miałem w Coltcie i teraz Mondeo. One są trwałe same w sobie. Droższe w naprawie ale Focus dzięki temu się tak dobrze prowadzi. Zresztą zawieszenie jeśli chodzi o koszta to najmniejszy problem w samochodzie. Foki bym szukał z silnikiem raczej 1,8 - 2,0 one są lepsze jeśli chodzi o dynamikę i nie palą jakoś więcej. 1.6 trochę za mały. Jak Ci się podoba Focus to nie widzę przeciwwskazań bo auta bardzo udane. Zwłaszcza jak chcesz jeździć tylko na PB to polecam. Trochę go chrupać będzie ale nie ma dramatu.
Ronal123
Początkujący

14 Wrz 2018, 18:02

Może być auto nawet do 100km.

Z corsa mi chodzi o to czy jest tańsza w utrzymaniu czy porównywalne co do puga jeśli tak to wolę 206 bo jest 100kroc ładniejsza i silnik 8v pozwala być dynamiczniejszy przy niższych obrotach i tańszy, a nawet gdy pasek pęknie to nic się nie stanie z silnikiem?

Wielowachacze trwałe lecz w aucie 15lat+ i przebiegu powyżej 200kkm będzie trzeba robić, koszt w granicach 1.5tys? Przy aucie za 5tys sporo... Silnik 2.0 chętnie ale to generuje koszta na które mnie nie stać. Wolałbym puga 206 1.6 ta sama dynamika co focus lecz tańsza wyjdzie eksploatacja?
Cr0P
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2016
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Nie mam

14 Wrz 2018, 18:09

Cr0P napisał(a):Z corsa mi chodzi o to czy jest tańsza w utrzymaniu czy porównywalne co do puga

Porównywanie części w takich populusach nie ma sensu... W jednym tańsze są klocki, w drugim amortyzatory... No chyba że 20 zł robi Tobie różnicę? :roll:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

14 Wrz 2018, 18:40

galakty napisał(a):
Cr0P napisał(a):Z corsa mi chodzi o to czy jest tańsza w utrzymaniu czy porównywalne co do puga

Porównywanie części w takich populusach nie ma sensu... W jednym tańsze są klocki, w drugim amortyzatory... No chyba że 20 zł robi Tobie różnicę? :roll:

Super czyli Zostaje pug! :)

Znajdę jakąś sensowną 206 1.6 do 5k na auto (na pakiet startowy mam 1k) czy to będzie szrot?
Cr0P
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus pracuje nad nową V-ósemką
    Po kilku latach spekulacji teraz wiemy to na pewno – Lexus pracuje nad nowym silnikiem V8, który w przyszłości ma trafić pod maski sportowych samochodów marki. Jednym z pierwszych aut z tą jednostką będzie ...

14 Wrz 2018, 18:50

Znajdziesz na luzie. Tylko nie szalej z rocznikiem i odpuść handlarzy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

14 Wrz 2018, 20:17

Też wybierając między 206-tką a Focusem to szukałbym Peugeota ze względu właśnie głównie blacharki. Ale tą belkę sprawdź koniecznie jak będzie do roboty to musisz doliczyć koszta. Zwróć uwagę na skrzynię biegów - wiem że wodziki spadały - miałem taki sam przypadek i biegi wtedy nie wchodzą za dobrze lub wcale. Sprzęgło jest chyba na lince (ale nie jestem pewien) też wymaga czasem regulacji ta linka. 8 zaworowy 1.4 najlepsza opcja i silnik ekonomiczny. W 8 litrach przy normalnej jeździ i sprawnej jednostce powinien się zamykać po mieście. Do 5 tys. znajdziesz coś sensownego. Ja bym szukał czegoś w manualnej klimie, elektryczne szyby, może lusterka i ew. halogeny. Więcej elektroniki we francuzie wolałbym nie mieć hehe. :)
Ronal123
Początkujący

14 Wrz 2018, 21:26

Co powiecie o nich? Troche starsze golasy po 4k warto się zainteresować? :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Bo innego puga 206 w okolicy Konina +100km chyba nie ma :/?
Cr0P
Nowicjusz

14 Wrz 2018, 22:45

Nie demonizujmy aż tak tego zawieszenia wielowahaczowego - akurat tutaj jest ono z tyłu, a więc nie dostaje na co dzień aż tak bardzo, jak gdyby miało być na froncie, gdzie mamy silnik.

Z tych dwóch ten pierwszy jakby bardziej wiarygodny, choć jakoś mam wrażenie, że ma stare opony.

No i nie szukaj jednego czy dwóch modeli, bo to nie ten budżet.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Wrz 2018, 23:40

Musisz zadzwonić i wybadać czy nie handlarz. Ale srebrny robi lepsze wrażenie - fotelik z tyłu widać że ktoś tym wozi dziecko. Więc nie może być jakiś trup raczej na logikę idąc tą drogą. Koła z tyłu nie mają negatywu - też plus znaczy belka może jest ok. Silnik nie myty, ale dziwi mnie pokrywa zaworów z logo citroena więc pewnie była wymieniana sama pokrywa albo... Miał swap całego silnika. Pytanie dlaczego cała pokrywa, a być może cały silnik został wrzucony z Citroena i nie zmienili tego Logo? To musisz wybadać bo można gdybać...

Plus że ma zimówki pytanie czy daje w cenie i czy klima działa 'czy do nabicia' pierw zrób zawsze wywiad i szczegółowo o wszystko wypytaj później dopiero pojedź oglądać.

Ps. teraz ogarnąłem że srebrny nie ma klimy... To nie wiem, dla mnie to spory minus ale jak uważasz. Jeśli technicznie byłby ok i jest jakieś wytłumaczenie logiczne na tą pokrywę zaworów z Citroena to nie przekreśla w tej cenie - Coś zawsze urwać idzie.

Nie wiem jak się rozpatrujesz na wersję kombi ale gościu pisze że ma go od 13 lat i robił niedawno sprzęgło + zawieszenie o ile to prawda i ma na to kwity to powiem szczerze że bym się poważnie zainteresował i obejrzał zwłaszcza od człowieka co ma samochód tyle czasu. [link do oferty na Olx wygasł]
Ronal123
Początkujący

15 Wrz 2018, 10:18

Do mnie jakoś bardziej przemawia srebrny,czarny też przyzwoicie wygląda ale zastanawiają mnie te zdjęcia robione u jakiegoś Mirka mechanika.

Tą 206 co wcześniej wrzuciłem też możesz obejrzeć,widać że ktoś nie ma urazy do francuzów (na podwórku stoi 307),w zeszłym roku zrobiony rozrząd (dopytaj czy ma to udokumentowane).
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012