Pierwsze auto

16 Mar 2009, 19:57

Jestem świeżym kierowcą wprost po egzaminie :)
Mam pytanie do użytkowników i starszyzny- co sądzicie o samochodach Daewoo Lanos i Leganza? Czy to dobry wybór na pierwsze auto?
Tweety4Bunny

16 Mar 2009, 20:22

Lanos - dobre autko. Nieźle wyposażone, świetnie nadaje się do zagazowania. Silniczek 1.6 ma coś tam koło 100 KM i ładnie pokonuje trasę. Jeżeli autko jest zadbane, a wbrew pozorom łatwo znaleźć wychuchane egzemplarze, to będzie jeździł i jeździł.

Z poprzednimi właścicielami Daewoo jest ten problem, że w zamierzeniu auto dla ludzi szukających ekonomicznego auta, którzy nie mieli czasu lub/i pieniędzy na dbanie o samochód, przez co wiele egzemplarzy zaniedbanych.

No i opinia wieśniackiego auta.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Mar 2009, 20:30

otoz moji rodzice od ponad 6lat jezdza Daewoo Lanos SX 1.6 106KM, 98rok,i musze powiedziec ze auto jest calkiem calkiem,wprawdzie troche za duzo spala bo srednio ok 8l/100km ale pozatym jest super woz
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Mar 2009, 22:04

Takiego bym sobie kupił B-)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
8)
Tweety4Bunny

16 Mar 2009, 22:26

Lanos jest nie do zajechania, jeździłem takim co miał ze 350-400k km przebiegu ;) kontrolki ABSów, poduszek, komputera cały czas się paliły co prawda ale samochód jeździł i nie narzekał. A mimo że nie dbano o niego, nie przeprowadzano praktycznie napraw itp, to samochód jeździł i przy odpowiednim nakładzie finansowym pewnie by jeszcze śmigał ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

16 Mar 2009, 22:44

Ten też jest nie do zajechania

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Słyszałem że Lanosa najlepiej kupować z silnikiem 1.6 bo reszta pali prawie tyle samo B-)
A o gazie w Lanosie to różnie mawiają.. A to że silnik strzela w filtr powietrza że mało co go nie rozsadzi i takie tam :P
Tweety4Bunny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Kierowco, nie urządzaj samochodowych kuligów
    Zima zachęca do aktywnego wypoczynku, a rodzice, próbując uatrakcyjnić dzieciom dni wolne od nauki, czasem realizują niebezpieczne pomysły. Jednym z nich są samochodowe kuligi, czyli ciągnięcie przez jadący samochód ...

17 Mar 2009, 13:13

Na twoim miejscu kupił bym coś z małym silnikiem ze względu na opłaty..... są wielkie jak dla młodych kierowców i tak rejestrując samochód najlepiej zrobić to jako współwłaściciel płacisz mniej (w zależności od zniżek jakie ma druga osoba) Mi rodzice na pierwszy samochód wybrali fiata UNO:) wyglądem nie szaleje, ale jest wytrzymały i co najważniejsze mało pali!!
PreZideNto2
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

17 Mar 2009, 13:52

co do lanosa to wzial bym 1.6 z gazem,spalanie silnik 1.6 pali najmniej tu bylo moje zdziwienie jak zobaczylem w ksiazce Daewoo Lanos i tak jest bo znajomy jezdzi Lanosem 1.4 i pali mu wiecej niz ten moich rodzicow,a oplaty to za niego bez znizek zaplacisz ok 1200zl ale jesli mozesz to rejestruj auto na kogos z rodziny kto ma znizki a ty jako wspolwlasciciel,taniej ci wyjdzie i na koniec potwierdzam ze Lanos jest ciezki do zajechania,u mnie najczesciej jezdzi matka a wszyscy wiemy jak kobiety jezdza i Lanek nienarzeka i caly czas idzie smialo i wogole czasami widzialem tez pare Lanosow do sprzedania z przebiegami ponad 300tys.km i auto bylo naprawde w db stanie.Aha ps.co do oplat nie sa wysokie dla mlodych kierowcow bo do 26lat sa znizki i wogole takie tam wiec mozna przezyc
Barol
Awatar użytkownika

17 Mar 2009, 17:06

Mam Skuter 2 lata, czy przejdą mi zniżki na car jak go sprzedam? 8)
Tweety4Bunny

17 Mar 2009, 17:18

z tego co sie orientuje to tak przechodza.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

17 Mar 2009, 17:22

Świetnie! :) dzięki.

Nie mogę z tego normalnie :D

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tweety4Bunny

17 Mar 2009, 17:27

aa wiem co to xD oglądałem kiedys.trzeba przyznac ze kolesie pomysł mieli dobry.
matttias1234
Zaawansowany

17 Mar 2009, 17:30

no maluszek jest fajny,sam sobie naprawisz i wogole czesci tanie albo z jakiegos innego ze szrotu ktorego kupisz za grosze :) ja obecnie jak dobrze pojdzie koncem tygodnia bede mial kaszla do jazdy w db stanie a nie zeby go zajechac po lesie :P
Barol
Awatar użytkownika

17 Mar 2009, 17:33

ja miałem w bdb stanie 98 rokcznik wrecz igiełka :D ale go zajechałem bo byłem zmuszony oddac go na złom a w takim super stanie jakos szkoda mi było.
matttias1234
Zaawansowany

17 Mar 2009, 18:39

PreZideNto2 napisał(a):Na twoim miejscu kupił bym coś z małym silnikiem ze względu na opłaty..... są wielkie jak dla młodych kierowców i tak rejestrując samochód najlepiej zrobić to jako współwłaściciel płacisz mniej (w zależności od zniżek jakie ma druga osoba) Mi rodzice na pierwszy samochód wybrali fiata UNO:) wyglądem nie szaleje, ale jest wytrzymały i co najważniejsze mało pali!!

Mało tzn. ile? Jaki silnik?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika