Pierwsze auto .

24 Sie 2009, 21:12

Witam . Zastanawiam się nad kupnem samochodu . Pierwszego.
Napiszę czego oczekuje :

-małego spalania (raczej w mieście nie jezdze) - ale tak poniżej 10 l

-dość dobrego przyśpieszenia (tak 100 km i wyżej)

-raczej benzyniaka , chociaż diesel może być wyjątkiem - bo raczej nie przepadam za kulturą pracy tych silników . Naprawdę wyjątki .

-może mieć elektryczne szyby i klimatyzację

-i taki samochodzik iż jak go kupię to nie będę musiał jeszcze w tym samym miesiącu kupować coś do niego albo naprawiać

-tak więc najlepiej jak najnowsze roczniki (ale też nie koniecznie) - jak piszę , nie chcę od razu czegoś tam w nim wymieniać

-niech to będzie auto dość mało popularne wsród 18 letnich vixiarskich jazdowiczów, czyli te wszystkie wieśniackie Calibry,Golfy,BMW odpadają ;)

CENA?
6-7 tys.

dziękuje za pomoc
frozenik
Nowicjusz

Miejscowość: Gorzyce

24 Sie 2009, 21:43

Może znajdziesz coś dla Siebie:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

24 Sie 2009, 22:13

CC z silnikiem 700 unikaj bo wystepuje tam wadliwy gaznik Aisan,jak juz to tylko CC 900 czy 1100,od siebie moze Swift?? Sam dzis z ojcem ogladalem pare ciekawych egzemplarzy [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
a z innych moze Lanos,Astra,Vento??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Sie 2009, 22:42

a może citroen xantia... [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. dobrze wyposażony, nie stare, jest mało popularne i nie docenione, to ile będzie palić zależy od pojemności silnika, no i nie psuje sie tak jak to sie powszechnie mówi o autach francuskich. xantia ma zawieszenie hydrauliczne dzięki czemu jazda jest komfortowa i koszta utrzymania tego zawieszenia nie są duże. poczytaj sobie opinie na auto centrum a sam sie przekonasz.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

25 Sie 2009, 11:23

Nie obraz się ale znajdz najpierw taki samochód za 6/7k i po kupnie nic nie wymień... ktoś kto sprzedaje auto ,to już od jakiegoś czasu nie usuwa drobnych awarii lub robi prowizorki... Nie wymienia już też kończących się tarcz,klocków,rozrządu i jak trzeba i można to się jeszcze sprzęgło podciąga... Niestety to polska rzeczywistość.
I teraz dochodzimy do momentu,gdzie po kupnie kilka niedociągnięć się ujawni. Wtedy zadajesz sobie pytanie dlaczego nie kupiłem np:Corsy czy Ibizy a np: Xantię. Niestety koszty napraw w tych pierwszych autach są niższe niż w Xantii...
Nie ma też co polegać na obiegowych opiniach,że jakiś model się nie psuje... Każdy samochód się psuje...Toyota też,Mercedes też a i Audi 80 które przecież "całe z ocynku",też gnije...(bo z ocynku było jak wyjechało z taśmy produkcyjnej,a nie po 20 latach i przebiegu 500tys i 2-3 naprawach blacharskich "u pana Kazia" w garażu...)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

26 Sie 2009, 02:16

jedynie Artur przeczytał mój temat i coś sensownego napisał .
A reszcie Panom dziękuje i zapraszam do podstawówki - tam uczyli czytania ze zrozumieniem ; )
frozenik
Nowicjusz

Miejscowość: Gorzyce

26 Sie 2009, 07:45

No to cię jeszcze zaskoczę... i jest takie auto które za 6-7k spełni wszystkie twoje oczekiwania...ale się nie śmiej,bo idę w tym momencie pod prąd !!!
Dobre przyspieszenie,tanie naprawy,taniutkie części,mała awaryjność,dobry rocznik,ładna bryła w kombi,często klimatyzacja,świetna współpraca z lpg,dużo aut z założoną instalacją na rynku wtórnym,auto kupione w polskim salonie,2 silniki do wyboru 1,6-106KM i 2,0 -133KM,niewielka utrata wartości,dobre właściwości jezdne,przestrzeń-przestrzeń-przestrzeń...
Wady: nazwa...
Nubira :wink:
Kolega ma i jest super zadowolony...jako 2 właściciel,a nie 6 właściciel Audi...
Jeśli się nie musisz lansować w aucie ,a chcesz pojezdzić sprawnie,dynamicznie i tanio,a przy tym niewiele już stracić przy ewentualnej odsprzedaży to polecam. :smile:

Oczywiście to tylko propozycja ale jest to jednak jakaś alternatywa dla kilkunastoletnich aut z zachodu o nie zawsze pewnej przeszłości.Nawet jak nie wezmiesz jej pod uwagę,to daje to jakieś inne spojrzenie na kwestię zakupu auta i na pewno nie zaszkodzi przy szukaniu samochodu. :wink:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

26 Sie 2009, 09:44

A przepraszam co ja zlego napisalem?? :shock: chcesz ja Ci tu moge polecic Lanosa bdb samochod
-srednie spalanie ok 8l/100km
-silnik 1.6 16V 106KM nawet szybko sie zbiera
-dosc dobrze wyposazony jak na Daewoo
-wiele czesci pasuje od Opla wiec problemu z czesciami nie bedzie
-za 6-7tys dostaniesz cos z rocznika 98-99,a nawet moze 2000
Teraz pewnie spytasz skad to wiem,otoz moji rodzice od 2003r jezdza takowym Lanosem,rocznik 98,2wlasciciel,bogate wyposazenie,maly przebieg bo tylko 111tys.km,silnik jak wspomnialem 1.6 ktory naprawde sie zbiera,i na koniec w ciagu ponad 6lat uzytkowania nie bylo zadnej powaznej awarii,naprawde,wiec ja Ci moge polecic z mojej strony Lanosa :wink: dziekuje za uwage i pozdrawiam
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012