Pierwsze auto...

20 Lut 2010, 22:02

Witam,
jestem nowy na tym forum.
Doświadczenie z for na których jestem mówi mi, że to źle wygląda jak Ktoś się rejestruje i od razu chce pomocy, mimo to liczę, że udzielicie mi jakichś rad ;)

Tak jak w temacie, jestem dopiero po zdaniu prawa jazdy.
Samochód będzie pierwszy w rodzinie (mama nie chciała nigdy robic prawka), stąd fundusze do 30 tys złotych - zrzutka rodzinna i od 2lat wakacyjna praca, pieniądze jeszcze z komunii na koncie oszczędnościowym :lol: Plus kasa z 18tki. Więc proszę o brak uwag nt, że sporo kasy jak na pierwszy samochód, bo chciałbym żeby jeździł zdrowo, ponieważ nie spodziewam się wygranej w lotto przez najbliższe 5lat. Silnik może byc benzynowy, ale może byc też diesel. Pojemnośc do 2.0. Wiem, że to może marzeniowo, ale w miarę możliwości mało awaryjny.
Musi niestety miec składane tylne siedzenia, ponieważ mamy psy a z doświadczenia zajmują cały bagażnik... Czyli albo kombi, albo hatchback. Spalanie też widziane by było mile niskie, ponieważ często podróżuję do Poznania, a tak jak pisałem, wygrana w lotto mi nie grozi. Kierowcą jestem świeżym, więc nie chcę miliona KM pod maską, wystarczy mi to, żeby jeździło sprawnie.

To, że mam 30tyś nie znaczy, że chcę za taką cenę kupic samochód, to jest budżet na ogól, czyli naprawienie ukrytych wad itp.

Bardzo proszę o pomoc, bo to, że przeglądam ogłoszenia i internet wnosi mi tylko odrobinkę do wiadomości, a z braku doświadczenia, to mogę się tylko domyślac, co mi sie nie rozkraczy po 500km...

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
GraphiP
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

20 Lut 2010, 22:45

Godne polecenia są:
-Toyota Corolla E12 z silnikiem benzynowym 1.6 VVTi (110 KM). Mogą też być diesle 1.4 D4D lub większy 2.0 D4D
-Mazda 3 w benzynie 1.6 lub dieslu również 1.6.

W tej klasie i w tych pieniądzach trudno znaleźć mniej awaryjne modele.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lut 2010, 23:27

Dishman napisał(a):Godne polecenia są:
-Toyota Corolla E12 z silnikiem benzynowym 1.6 VVTi (110 KM). Mogą też być diesle 1.4 D4D lub większy 2.0 D4D
-Mazda 3 w benzynie 1.6 lub dieslu również 1.6.

W tej klasie i w tych pieniądzach trudno znaleźć mniej awaryjne modele.

Nad mazda 3 się zastanawiałem, podoba mi się wizualnie, co przy tych wymaganiach jest miłym dodatkiem, tylko nie wiem, czy bagażnik da sobie radę z klatką dla psów i bagażami.
I chyba lepszą w tym konkretnym przypadku byłby diesel?

Corolla, ma chyba jeszcze mniejszy bagażnik i jakoś do mnie nie przemawia, nie wiem w sumie dlaczego nawet ;)
GraphiP
Nowicjusz

21 Lut 2010, 14:07

Corollę masz w wersji kombi, więc myślę, że z bagażami i psami nie będzie problemu.
Benzyna czy diesel to tylko kwestia Twoich kalkulacji. Nie kupujesz auta nowego, ani specjalnie super młodego, a zamierzasz też jeździć jakiś czas. Logicznie wypadałoby się więc nastawić na koszty napraw. Silniki benzynowe są tutaj dużo tańsze, niż diesle.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lut 2010, 21:34

Wiele razy polecany na forum Golf IV w dieslu. Bardzo fajny i bezawaryjny samochód. Druga propozycja to Peugeot 307,wymiary porównywalne do Golfa. Skupiłbym się na tych dwóch modelach.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Audi S3 - najlepsze osiągi w swojej klasie
    Trzecia już generacja mocnego kompaktu jakim jest Nowe Audi S3 podniosła wysoko poprzeczkę możliwości przemysłu motoryzacyjnego. Całkowicie nowy silnik 2.0 TFSI Jednostka napędowa 2.0 TFSI otwiera nowy rozdział w historii ...