Witam!
Jest to mój pierwszy post na tym forum, także jeśli trafiłem do złego działu proszę o przeniesienie.
Ostatnio zdałem na prawko i jutro idę je odebrać (
![Smile :)]()
). Mam w planach niedługo zakupić jakieś auto. Mam na ten cel:
Na sam samochód 3 tysiące
Na opłaty związane z przerejestrowaniem, OC itp. około 900 (Tata ma jeszcze zniżkę 60%, więc myślę, że coś z silnikiem 2.0 będę w stanie opłacić)
Największym problem jest mój wzrost (prawie 2 metry) i długie nogi, także ciężko mi się zmieścić do jakiegoś auta (do Yaris egzaminacyjnej ledwo co wchodziłem - fotel na max do tylu i w dól i to tak na styk) tak więc najbardziej od auta będę oczekiwał przestronności dla kierowcy i żeby była dosyć wysoko kierownica. Poza tym zależy mi, żeby autko miało albo klime albo szyberdach.
NIE zależy mi na tym, żeby miało jakieś cuda, tudzież inne bajery oprócz tej klimy/szyberdachu.
Oczekuje:
Przestronności
Klimy/Szyberdach
W miare bezawaryjności (ew. żeby części były dostępne i nie za drogie)
Przeciętnego spalania (benzyna 6-8l, ON - 5-7l, LPG 9-13l)
Silnika max 2.0
Nie potrzebuje:
Jakiegoś wielkiego bagażnika, ale fajnie żeby te 350l miał
Jakiś alufelg, tuningu czy innych zbędnych dodatków które początkującemu kierowcy nie są potrzebne.
Autem będę jeździł 1-2 razy w tygodniu (jak zrobię przez rok max 5000 km to będzie wszystko). Autko będzie służyło raczej, żeby gdzieś podjechać (np zakupy) lub jakiś wypad poza miasto (max 200km od miejsca zamieszkania).
Zdaję się na wasze opinie, bo ja jestem całkowitym laikiem w tej dziedzinie, a jak będę szedł oglądać jakieś auto to zdaje się na Tatę i na jego doświadczenie.