27 Maj 2016, 11:29
Dzień dobry,
Chciałbym wszystkich powitać, ponieważ jest to mój pierwszy post tutaj. Po paru latach przyszedł czas na zakup własnego samochodu i pomyślałem, że przed rozpoczęciem konkretnych poszukiwań warto byłoby poznać opinie mądrzejszych i bardziej doświadczonych osób.
Zaczynam poszukiwania stosunkowo niedużego samochodu - interesuje mnie segment B i C w kwocie... no właśnie, generalnie im mniej tym lepiej, więc jak się uda coś znaleźć za 18 tysięcy to super, ale większość modeli, które mnie interesują będzie droższych, więc ok. 5-6 tysięcy jestem w stanie ewentualnie dołożyć. Jak dotąd zawsze jeździłem samochodami z silnikiem diesla, bo takimi miałem możliwość jeździć. I w sumie chciałbym przy tym zostać. Będę jeździł trochę po mieście, trochę między Bydgoszczą a Toruniem, co najmniej raz w miesiącu jeżdżę z Torunia do Trójmiasta i raz na ok. 1,5 miesiąca z Torunia do Wrocławia. Jeżdżąc autostradą benzyna spali pewnie sporo więcej niż diesel przy prędkościach rzędu 140-150 km/h? I jak wypada kupno benzyny w stosunku do diesla? Wiem, że kupując nowe auto to diesle są często dużo droższe, a jak jest z używanymi?
Na razie myślałem nad następującymi samochodami:
Segment B:
Ford Fiesta VI
Peugeot 207
Seat Ibiza IV
Segment C:
Opel Astra H
Ford Focus II
Renault Megane III
Fiat Bravo II
Citroen C4
I teraz tak, podejrzewam, że Megane w tych pieniądzach będzie najciężej trafić. Jak z resztą? Które silniki polecacie? Zdaje sobie sprawę z tego, że będzie to auto prawie 10-letnie, więc już będzie miało znaczny przebieg. Aha... Z jednej strony chciałbym auto 3 drzwiowe, bo fajniej wygląda, ale 5 drzwiowe także są normalnie brane pod uwagę. Fajnie jeszcze, żeby silnik miał trochę mocy, żeby było te chociaż 100KM (90 przy segmencie B). I szukam coś od 2007 roku.
Pozdrawiam.