Pierwsze auto warte uwagi

03 Cze 2011, 18:02

Witam. Jako niedoszły kierowca(ciągle próbuję zdać:D) powoli planuję zakup jakiegoś auta. Auto będzie zarejestrowane częściowo/całkowicie na matkę(chociaż nie ma prawka to mam nadzieję, że jakieś zniżki otrzyma za wiek?).

Auto ma być ekonomiczne, MAŁO AWARYJNE, wygodne, w miarę przestrzenne(dla puszystych i wysokich:D), mieć jako taki wygląd i służyć głównie do miasta i okazyjnych wypadów poza miasto.

Naczytałem się, naoglądałem i wybrałem sobie kilka typów:

- Golf IV 1.9 110km(na początku byłem na niego zdecydowany, ale z czasem zauważyłem, że w tej cenie można znaleźć masę innych, lepiej wyglądających i wyposażonych aut).
- Audi A3(jak to audi- pewnie drogie w utrzymaniu i zajeżdżone więc czekają liczne naprawy?).
- Ibiza 2 FL(ładne, ale raczej za małe... jest szansa na III w tej kwocie?).

- Focus mk1 TDDi(bardzo podoba mi się te auto, ale podobno są spore problemy z korozją i to po kilku latach...)
- Toledo II 1.9 110km(duże, ładne, solidne, ergonomiczne, ale czy dostępne w tej cenie?)
- Leon I(tak jak wyżej)

Z wyżej wymienionych obstawiałbym na jakiegoś focusa po 2001 roku bo zakładam, że będzie go można kupić w kwocie około 15k.
Gazi
Nowicjusz

03 Cze 2011, 19:37

Witam, wiekszość z tych aut które podałeś ma podobną charekterystykę, osiągi, komfort, koszty utrzymania, etc. Zadne z nich nie urywa dupy, są to spokojne auta do przejadu do kościułka czy do pracy. Dlatego radził bym ci kierować się głownie stanem auta żeby nie wpakować się na minę, wiekszość tych aut na allegro są po kilku wypadkach, zaniedbane, z przebiegami przekraczającymi 300 tys km. Oczywiście są dostosowane do nasego rynku czyli wypicowane, polerka, pranie tapicery, plak i korekta licznika. Dlatego skup się na szukaniu dobrego egzemplarza, lepiej troszkę przepłacić i mieć spokuj że za chwile coś się posypie. Pamietaj nie napalaj się i nie kupuj na siłe jak najtaniej.
Jaki przebieg planujesz robić rocznie?
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

03 Cze 2011, 20:41

kosior898 napisał(a):Witam, wiekszość z tych aut które podałeś ma podobną charekterystykę, osiągi, komfort, koszty utrzymania, etc. Zadne z nich nie urywa dupy, są to spokojne auta do przejadu do kościułka czy do pracy. Dlatego radził bym ci kierować się głownie stanem auta żeby nie wpakować się na minę, wiekszość tych aut na allegro są po kilku wypadkach, zaniedbane, z przebiegami przekraczającymi 300 tys km. Oczywiście są dostosowane do nasego rynku czyli wypicowane, polerka, pranie tapicery, plak i korekta licznika. Dlatego skup się na szukaniu dobrego egzemplarza, lepiej troszkę przepłacić i mieć spokuj że za chwile coś się posypie. Pamietaj nie napalaj się i nie kupuj na siłe jak najtaniej.
Jaki przebieg planujesz robić rocznie?

Przebieg raczej niewielki. Myślę, że 5/4k. Nie mogę doprecyzować. Samochód będzie służył na dojazd do pracy. Z początku zapewne pojeżdżę trochę więcej by się nacieszyć nowym autem:).

BTW.: auta 110km to takie duszlaki?
Gazi
Nowicjusz

03 Cze 2011, 21:45

Gazi napisał(a):Przebieg raczej niewielki. Myślę, że 5/4k. Nie mogę doprecyzować. Samochód będzie służył na dojazd do pracy. Z początku zapewne pojeżdżę trochę więcej by się nacieszyć nowym autem:).

przy tym przebiegu proponuję bezynę bez gazu, dlatego że diesle mają zazwycaj większe przebiegi ponieważ jako nowe sa sporo droższe niż ich benzynowy odpowiednik więc logiczne jest że kupi je ktoś kto sporo jeździ żeby się odrobiło, po drugie naprawy diesla są sporo droższe niż benzyniaka ze względu na skomplikowany osprzęt: turbina, pompa wtryskowa, wtryskiwacze itd., jeśli coś się zepsuje to naprawy ida w tysiące złotych, ponadto serwis też jest droższy: więcej oleju, droższy rozrząd itp
ponadto są auta dieslem są droższe jako używane, po czwarte, jazda na krótkich odcinkach dieslowi nie służy
BTW.: auta 110km to takie duszlaki?

jak na pierwsze auto to dadzą rade
kosior898
Początkujący

03 Cze 2011, 22:04

Jeśli rozważasz Diesla to zdecydowanie mogę polecić Ci Fiata Stilo - za 15 tyś znajdziesz coś ładnego, może nawet od pierwszego właściciela i z polskiego salonu. Silnik 1.9 JTD to bardzo udana jednostka, trwała i ekonomiczna. Może jeszcze Corolla E12 - to jeśli o PB by chodziło, nie dawno miałem w rękach gazetę sprzed kilku lat, w której opisywano ją jako jeden z najmniej kłopotliwych kompaktów. Jeszcze do głowy przychodzi mi Mazda 323 lub Peugeot 307 2.0 HDI.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Cze 2011, 22:10

Gazi napisał(a): Myślę, że 5/4k

Przy takim przebiegu diesel? To się chyba mija z celem.
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda po zmroku
    Jesienią dni stają się coraz krótsze, dlatego kierowcy częściej prowadzą auto już po zmroku. Jazda w takich warunkach jest o wiele trudniejsza niż przy świetle dziennym, zwłaszcza w miejscach nieoświetlonych latarniami ...

04 Cze 2011, 08:45

Kakameo napisał(a):
Gazi napisał(a): Myślę, że 5/4k

Przy takim przebiegu diesel? To się chyba mija z celem.

Na allegro są głównie diesle. Jeżeli mogę kupić diesla w dobrym stanie to dlaczego nie? Parę groszy taniej zawsze wyjdzie za jazdę. Benzyniak jest tańszy w zakupie, ale kompletnie jestem ciemny jak się mają jego wersje silnikowe i osiągi w stosunku do diesli. Gaz natomiast nie wchodzi w grę(jak będę chciał pojeździć na gazie to wsiądę do wózka widłowego w pracy...).
Gazi
Nowicjusz

04 Cze 2011, 09:11

Jeśli kupowałbyś diesla na takie odcinki to moim zdaniem nic ponad 1.9 TDI 90 KM.
Bez PD, turbo o stałej geometrii. Ten silnik przeżyje jeszcze takie przebiegi całkiem dobrze. Pytanie tylko czy w ogóle zdąży się nagrzać? Znam parę osób, które niewiele jeżdżą a mają te silniki no i póki co nic się nie psuje. Tylko kupić takiego zadbanego to jest loteria.

Na Twoim miejscu szukając oszczędności kupiłbym Astrę II 1.6 16V, koszta ewentualnych napraw będą ciut niższe niż w przypadku 1.9 TDI 90 KM.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Cze 2011, 09:48

stasiowski121 napisał(a):Jeśli kupowałbyś diesla na takie odcinki to moim zdaniem nic ponad 1.9 TDI 90 KM.
Bez PD, turbo o stałej geometrii. Ten silnik przeżyje jeszcze takie przebiegi całkiem dobrze. Pytanie tylko czy w ogóle zdąży się nagrzać? Znam parę osób, które niewiele jeżdżą a mają te silniki no i póki co nic się nie psuje. Tylko kupić takiego zadbanego to jest loteria.

Na Twoim miejscu szukając oszczędności kupiłbym Astrę II 1.6 16V, koszta ewentualnych napraw będą ciut niższe niż w przypadku 1.9 TDI 90 KM.

Kumpel ma nową astrę II, 3 letnią 1,4 90km z salonu, więc ja chciałbym jakoś się wyróżnić na jego tle:E(w astrze przeszkadza mi straszna prostota wewnątrz auta i osiągi). Poza tym astra to zapewne wydatek około 20k. Ja celowałbym w niższy segment do 15k. Jeżeli już miałbym wydać nieco więcej to wolałbym Toledo II lub Leona.
Gazi
Nowicjusz

04 Cze 2011, 10:51

Oczywiście Twoja kasa - Twój wybór, jednak za 15 tyś kupisz już ładną dwójeczkę w dobrym wyposażeniu i rocznikowo 2000+. W 15 tyś to może wspomniane Stilo lub ta Mazda 323?
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Cze 2011, 11:39

stasiowski121 napisał(a):Oczywiście Twoja kasa - Twój wybór, jednak za 15 tyś kupisz już ładną dwójeczkę w dobrym wyposażeniu i rocznikowo 2000+. W 15 tyś to może wspomniane Stilo lub ta Mazda 323?

Jednak wolałbym jakiegoś solidnego i nieawaryjnego Niemca/Hiszpana lub forda(mondeo II- raczej nieosiągalne w tej kwocie, focus 1/2). Opel jest fajny nawet, ale jakoś nie w moim stylu. Znajomy płacił za swojego 40k i w podstawowym wyposażeniu(manualne szyby, lusterka, etc.) jest dość ubogi.
Gazi
Nowicjusz

04 Cze 2011, 11:52

No to chyba jedynie zostaje Ci Octavia, Leon i wspomniane Mondeo MKIII jednak tutaj problemy z korozją modeli przedliftowych i wrażliwe układy paliwowe jednostek TDCI. A na model poliftowy, gdzie większość z tych rzeczy poprawiono obawiam się że może braknąć kilku złoty.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Cze 2011, 12:08

Kupuj benzyniaka masz szanse na zadbanego trafic i nie zajezdzonego ;) ja bym sie w diesla nie bawil przy takich przebiegach, a i kosztownych problemów mniej :]
s1ash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ze wsząd

04 Cze 2011, 13:07

s1ash napisał(a):Kupuj benzyniaka masz szanse na zadbanego trafic i nie zajezdzonego ;) ja bym sie w diesla nie bawil przy takich przebiegach, a i kosztownych problemów mniej :]

Sęk w tym, że wszędzie gdzie się nie obejrzę to jakiś TDI lub TD:P. 15-8k to nie 10 więc tak ciężko ze znalezieniem dobrego TDI myślę, że nie powinno być problemu. Poza tym, na logikę biorąc, ludzie kupujący diesle mają na celu oszczędności w utrzymaniu auta. Gdzie oni mohą tyle jeździć? Z domu do pracy, czasami do sklepu na zakupy i wyjazdy za miasto na weekend..
Gazi
Nowicjusz

04 Cze 2011, 13:31

pomyśl logicznie, na przykład cena nowego golfa 1.2tsi 105km to 64tys zł, natomiast wersja z silnikiem 1.6tdi 105km kosztuje 74 tys, przyjmując oszczędność na paliwie 10zł na 100km, to diesel, zwróci sie dopiero po 100ysiącach przebiegu, a doliczając droższy serwis diesla, to jeszcze później, po prostu szkoda zachodu jak ktoś mało jeździ, mój brat ma 2 letnią astre i ma w niej 110 tysięcy przebiegu, kolega ma audi a4 b6 tdi, 2004r, i ma 480k przelotu,
A to że w polsce wiekszoć aut do sprzedania to diesle wynika poprostu z tego że jest zbyt na nie, ludzie myśla że utrzymanie auto to tylko paliwo, wejdź na niemiecką strone i zobacz jak tam rozkładają się proporcje benzyna-diesel
kosior898
Początkujący