Pierwsze auto- wielkość auta

10 Wrz 2011, 12:06

Witam, niedawno zrobiłem prawko i rozpoczynam poszukiwania samochodu, jednak jest jeden problem. W przyszłości chciałbym jeździć czymś wielkości passata b5 albo vectry combi a do tej pory jeździłem na yarisie,fabii oraz starej astrze czyli maluszkami. Zatem kupując własne auto od czego zacząć, coś wielkości polówki? Czy ten którym w przyszłości będę pomykał, no i w jakiej wersji sedan czy kombiak? Jak taki sprawdzi się przy parkowaniu w wawie, wiem że większość daje se radę, no ale czy świerzak też sobie poradzi z parkowaniem czegoś takiego:)
maarecki
Nowicjusz

10 Wrz 2011, 12:36

Ja na początek nie pchał bym sie w żadne sedany czy kombi,kupiłbym jakiegoś hatchbacka typu własnie Polo.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Wrz 2011, 12:46

Taka jest jedna z opcji(ew astra hatchback), moim zdaniem niegłupia ale problem polega na tym, że to jest jakby stanie w miejscu bo nie nauczę się jeździćć dużymi.Może coś pośredniego?
maarecki
Nowicjusz

10 Wrz 2011, 12:47

Jak sie nie nauczysz,zaczniesz choćby od takiej Polówki,pośmigasz z rok a potem zmienisz na Passata czy inne większe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Wrz 2011, 19:17

Zależy od ciebie jak jeżdzisz, jak się czujesz w dużym aucie, manewrowanie itd. Jak jesteś w miarę ogarnięty w jeździe to dasz radę nawet i 5 metrową limuzyną, ja po zaraz po zrobieniu prawka nigdy nie maiłem problemów z rozmiarem auta, a jeżdziło się różnymi w tym busami
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

11 Wrz 2011, 13:33

Szczerze to moim zdaniem nie jestem ogarnięty w ogóle w prowadzeniu auta. Jednak pytanie jest takie, czy po 50h za kółkiem powinienem się uczyć dalej na czymś tak nieużytaecznym jak mały samochód, czy jednak skoro wiem, że chcę kombi to celować w coś w większego i na tym nabywać dalszych umiejętności. Trochę się dygam parkowania kombiakiem ale małe auto mnie nie nauczy manewrowania dużym, chyba że się w ogóle nieznam (ta opcja jest najbardziej prawdopodobna).
maarecki
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris 1.5 Hybrid - test spalania
    Jak przystało na miejskie auto, Toyota Yaris Hybrid nowej generacji okazała się najoszczędniejszym z modeli testowanych przez What Car w kategorii ulicznej eksploatacji, osiągając w mieście wynik 2,94 l/100 km. Zastosowany ...

11 Wrz 2011, 14:08

Jak masz problemy z parkowaniem to weź coś z kompaktów, golf 4, astra itd. Pamiętaj praktyka czyni mistrza, na pierwszy samochód nie kupuj za dobrej fury bo możesz ją szybko zniszczyć
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

11 Wrz 2011, 14:17

hmm. no Twoje pytanie to odwieczny problem, ale no niestety nic innego nie powiem jak koledzy powyżej ... Kompakt będzie dobrym kompromisem... Z czasem nauczysz sie nim pomykać, a później Ci sie znudzi i będziesz chciał coś wiekszego.. Ja osobiście mam niedługo prawo jazdy a na co dzień jeżdżę różnymi typami .. i wierz mi że to tylko trzeba sie odważyć a później samo idzie ;p ... Nie ważne czy szerokie , czy długie ważne aby jechać; ;p
kris1991
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 8-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Rav4/Skoda Roomster
Silnik: 2.0 VVTI/1.9 TDI