beboczek napisał(a):Z powodu wcześniejszych traum z szkołami jazdy zdawałam prawo jazdy na automat.
Zastanowiłbym się poważnie czyją to było "winą" i odniósł przemyślenia do faktu zakupu pierwszego auta w takiej kasie. Po prostu czy nie będzie szkoda jeśli z uwagi na brak doświadczenia w coś uderzysz, przytrzesz itd.
beboczek napisał(a):Na razie myślę głównie o Yarisie ponieważ na takim się uczyłam. Ale zastanawiam się jakie inne modele powinnam brać pod uwagę.
Ogólnie z małymi autami z automatem jest problem. Ludzie kupują małe auta bo są tanie a automaty w salonie wymagały dużej dopłaty więc większość się na nie nie decydowała. Chciałabyś yarisa? Spoko. Zostaje tylko mała podaż takich aut na rynku. Zaczniesz szukać ogłoszeń to okazuje się, że w rozsądnej odległości masz dostępnych raptem kilka sztuk.
Raczej nie nastawiałbym się na konkretną markę/model a zacząłbym od sprawdzenia co w ogóle da się kupić "w okolicy", odpowiada ci gabarytami i później oceniał czy technicznie trzyma się to kupy.