Pierwsze auto z automatem do miasta do ok. 30-40tys

09 Gru 2022, 20:58

Cześć!

Niedawno zdałam prawo jazdy i chciałabym kupić swoje pierwsze auto. Z powodu wcześniejszych traum z szkołami jazdy zdawałam prawo jazdy na automat.

Na razie myślę głównie o Yarisie ponieważ na takim się uczyłam. Ale zastanawiam się jakie inne modele powinnam brać pod uwagę.

Szukam miejskiego autka do okazjonalnych wyjazdów poza miasto. Fajnie gdyby w bagażniku była możliwość zmieszczenia kennela dla psa.
beboczek
Obserwowany

11 Gru 2022, 09:44

beboczek napisał(a):Z powodu wcześniejszych traum z szkołami jazdy zdawałam prawo jazdy na automat.

Zastanowiłbym się poważnie czyją to było "winą" i odniósł przemyślenia do faktu zakupu pierwszego auta w takiej kasie. Po prostu czy nie będzie szkoda jeśli z uwagi na brak doświadczenia w coś uderzysz, przytrzesz itd.

beboczek napisał(a):Na razie myślę głównie o Yarisie ponieważ na takim się uczyłam. Ale zastanawiam się jakie inne modele powinnam brać pod uwagę.

Ogólnie z małymi autami z automatem jest problem. Ludzie kupują małe auta bo są tanie a automaty w salonie wymagały dużej dopłaty więc większość się na nie nie decydowała. Chciałabyś yarisa? Spoko. Zostaje tylko mała podaż takich aut na rynku. Zaczniesz szukać ogłoszeń to okazuje się, że w rozsądnej odległości masz dostępnych raptem kilka sztuk.
Raczej nie nastawiałbym się na konkretną markę/model a zacząłbym od sprawdzenia co w ogóle da się kupić "w okolicy", odpowiada ci gabarytami i później oceniał czy technicznie trzyma się to kupy.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Gru 2022, 11:43

1. Szkoła jazdy cieła mnie na godzinach zamiast 120 minut jazd jeździłam maks 70 minut.Zgłosiłam reklamacje dostałam zwrot jazdy od szkoły jazdy.
2. W drugiej szkole jazdy instruktor próbował włożyć mi ręce między nogi aby pokazać, że z skrzynią ręczną trzeba delikatnie.
I. tutaj sprawa zakończyła się zgłoszeniem na policji. Więc dzięki za troskę i sugerowanie, że wina była po mojej stronie.

Zdecydowałam się na automat bo już nie chciało mi się męczyć z dziadami . I nie budżet do 40 tys jest właśnie z myślą, że auto pewnie się otrze. Początkowo chciałam wydać ok 120tys za auto. Ale jednak to jest auto do zdobycie doświadczenia i możliwosci rezygnacji z Panka
beboczek
Obserwowany

12 Gru 2022, 20:16

I. tutaj sprawa zakończyła się zgłoszeniem na policji. Więc dzięki za troskę i sugerowanie, że wina była po mojej stronie.

Ja natomiast nie brałbym komentarza kolegi tak do siebie, ja również zrozumiałem, że chodziło tu o traumy związane z kierowaniem - mimo wszystko współczuje
aNNexatioN
Nowicjusz

12 Gru 2022, 21:14

Fajnym malym autem w automacie jest Citroën c1 (akurat mam taki na sprzedaż jakby co).
Pytanie czy nie za małe, podpowiedz gdzie użytkujesz auto i ile km będziesz mniej więcej robiła.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Gru 2022, 21:45

Mnie nie interesują twoje osobiste przeżycia tylko fakt czy potrafisz jeździć. Bo generalnie wszyscy ludzie z pj na automat jakich tylko znam zdawali taką "wersję" bo nie ogarniają co się z samochodem dzieje a ich koordynacja wzrokowo-ruchowa jest, powiedzmy, słaba.

Podoba ci się yaris to kup ale tak jak wspomniałem już wcześniej - zobacz co masz w rozsądnej odległości bo wycieczki przez pół kraju żeby obejrzeć auto (a małych aut z automatem jest niewiele na rynku) to nonsens
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Saab 96 V4 Rally
    Saab 96 V4 Rally z początku lat siedemdziesiątych, jest oryginalnym pojazdem rajdowym zakupionym przypuszczalnie przez prywatny zespół rajdowy lub prywatnego kierowcę rajdowego. Samochód ten posiadał czarne ...