Pierwsze auto za 5-7 tys. dla wysokiego faceta

04 Lut 2016, 22:57

Drogie Panie i Drodzy Panowie Kierowcy. Pod koniec 2015 roku, w wieku 26 lat stwierdziłem, że zrobię prawo jazdy, do czego zmobilizowała mnie mająca wejść w życie na początku tego roku zmiana przepisów. Ostatecznie przepisów nie zmieniono, ale prawko w grudniu zdałem. Nie ukrywam, że moja wiedza o autach jest mizerna, by nie powiedzieć bardziej dosadnie.
Dlatego właśnie chciałbym prosić Was o radę. Poszukuje pierwszego samochodu, taniego, w przedziale od 5 do 7 tysięcy zł. Pracuję w domu, więc raczej zbyt dużo kilometrów nim robił nie będę. Powiedzmy, że z trzy razy w miesiącu wybrałbym się na trasę po 100 km, a tak to raczej krótkie przejażdżki po kilka km, głównie do sklepu lub by coś pozałatwiać.
Jeśli chodzi o preferencje, to benzyna lub gaz, diesla nie chcę. W przypadku koloru wiem, że nie powinno się w tym przedziale wybrzydzać, ale nigdy nie podobały mi się auta z białym lakierem i nigdy mi się nie spodobają :D Kolejną ważną informacją jest to, że jestem wysokim facetem, mam 195 cm wzrostu. W egzaminacyjnym Clio się mieściłem, ale wygodnie za bardzo nie było. Następna rzecz to pojemność silnika – jak pisałem, jestem zielony, ale czytałem, że OC jest uzależnione m.in. od tego parametru. Wiem, że ubezpieczenie będzie drogie, ale lepiej by było mniej drogie niż bardziej drogie :P Jakichś wybitnych osiągów nie potrzebuję, choć miło by było, gdyby auto zbierało się lepiej niż wspomniane Clio.
Preferowałbym hatchbacka, od czasu do czasu jeżdżę Fordem Focusem Kombi i nie mogę się do gabarytów przyzwyczaić. Interesują mnie oferty z Wielkopolski. Ze względu na to, że jestem motoryzacyjną lamą nie mam żadnego typu. Kumpel chce mi sprzedać Audi A4 B5 w gazie, wiem, że w nic nie puknął, ale też sporo kilometrów nim robił, więc może być różnie. Mam nadzieję, że przebiliście się przez ścianę tekstu i zaproponujecie coś ciekawego. Ewentualnie jakieś wskazówki, czym się kierować przy wyborze auta. Z góry dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
Ostatnio edytowany przez blindobserver, 05 Lut 2016, 00:07, edytowano w sumie 1 raz
blindobserver
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 12 2015
Auto: Nie mam

04 Lut 2016, 23:59

A4 B5 dość drogie w utrzymaniu. Ja w takich pieniądzach szukałbym albo jakiegoś wygodniejszego kompakta jak Corolla czy Focus albo większe, ale starsze i japońskie, coby psuły się mniej i lepiej jeździły - Carina, Accord V, Primera P11, tego typu. Ewentualnie jeśli nie zależy ci na dynamice to Passat B4 1.6. Choć jeśli Focus Kombi to dla ciebie za dużo, to jednak skłaniałbym się ku Corolli E11 3d - silnik 1.4 (1332cm3), więc ubezpieczenie tanie, auto małe i zwinne, może i nie jest najwygodniejsze, ale za to niezawodne i ekonomiczne.

I następnym razem używaj entera - bardzo pomaga :)
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Lut 2016, 00:35

Z tych, które wymieniłeś chyba najbardziej pod względem wizualnym pasuje mi Primera P11, choć ta Corolla też przyjemna. Widzę też, że w podobnej cenie jest Almera. Problem może być głównie z tym, by to gdzieś w WLKP znaleźć, bo jak przeglądam sobie oferty, to tak raczej średnio.
blindobserver
Nowicjusz

05 Lut 2016, 00:47

Wlkp roi się od gównianych handlarzy, więc ciężko może być znaleźć perełkę, a za 7k taka Corolla czy Almera N15 to już powinny być w b. dobrym stanie z bogatym wyposażeniem. Aczkolwiek faktycznie, ciężko cokolwiek ciekawego wyszukać w tej waszej Pyrlandii :)
Żółtek
Aktywny

05 Lut 2016, 10:13

A jak jest z Hondą Civic? Tego znajduję trochę więcej. Da się w tej cenie coś ciekawego wyrwać?
blindobserver
Nowicjusz

05 Lut 2016, 10:35

Jak najbardziej, ale to zaskakujaco malo komfortowe auto dla wysokich ludzi. Sam mam 185 i szukajac Civica odpuscilem sobie po 2 jazdach - nie bylbym w stanie zrobic nim 300km trasy bez bolu :)
Żółtek
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak rozkodować radio w samochodzie Renault?
    Bardzo często podczas chwilowej utraty zasilania radio w samochodach marki Renault jak i Dacii będzie wymagało wpisania kodu do jego uruchomienia. Problem ten może się pojawić np. po chwilowym odłączeniu akumulatora bez podtrzymania ...
    Jak dbać o turbosprężarkę w naszym samochodzie?
    Obecnie rośnie zainteresowanie kierowców samochodami o dużej mocy i małym zużyciu paliwa. Aby sprostać tym oczekiwaniom rynku, wiodący producenci samochodów więcej uwagi poświęcają projektowaniu modeli wyposażonych ...

06 Lut 2016, 02:24

Tak ogólnie, dałoby radę wyszukać coś ciekawego z WLKP, choćby poglądowo? Żebym wiedział, czego i przede wszystkim jak miałbym szukać :)
blindobserver
Nowicjusz