Pierwsze auto za 6-8 tys. zł POMOCY !!!

27 Sie 2011, 20:29

Witam wszystkich serdeczne.

Drodzy użytkownicy ! 11.08 odebrałem prawko i od czasu gdy zdałem egzamin szukam samochodu. Spotkałem się z różnymi opiniami. Jestem kompletnie zielony w tym temacie. Rozróżniam ewentualnie marki. Mam zaledwie 18 lat i nigdy nie miałem swojego samochodu. Jestem pierwszym kierowcą w mojej dwuosobowej rodzinie i takiego auta szukam. Może być 2, 4 lub 5 osobowe. Liczba drzwi nie gra większej roli. Może być 3 lub 5 drzwiowe. Cena: Od 6000 do 8000 zł. Nie mam pojęcia co brać? Benzynę, Benzynę + GAZ czy też Diesla? Auto służyło będzie jako dojazd do szkoły i pracy dla dwóch osób po ok 40-50 km dziennie. Daje to 15-20 tysięcy kilometrów rocznie. Więc z tego co czytałem na waszym forum poniżej 30 tysięcy kilometrów rocznie najlepiej podobno??? wziąć silnik benzynowy. Ma być oszczędne i tanie w ubezpieczeniu ponieważ nie mam zupełnie żadnych zniżek w PZU czy jakiejkolwiek innej ubezpieczalni. Nie mialem samochodu czy też skutera. Mama również jest "czysta" jeśli chodzi o pojazdy mechaniczne tego typu. Więc nie chciałbym płacic zbyt wiele jako osoba 18 letnia za ubezpieczenie. Nawet jako współwłaściciel.

Co powinien posiadać mój samochód:

Myślałem o jak najlepszym wyposażeniu, w miarę niskim przebiegu i młodym roczniku, ponieważ kupuję samochód na okres ok 3 lat gdzie zrobię maksymalnie 100 tysięcy kilometrów.

Oczekiwane wyposażenie to:

ABS
Autoalarm
Minimum 2 poduszki powietrzne
Elektryczne szyby
Elektryczne lusterka
Wspomaganie kierownicy
Immobiliser
Centralny zamek

Dodatkowo mogłoby mieć coś jeszcze typu:

Radio CD
Skórzana tapicerka
Klimatyzacja
Wielofunkcyjna kierownica
itp.

Marki i modele które oglądałem:

Audi A3
Mercedes A klasa
VW Golf III i IV
VW Lupo
Seat Ibiza
Peugeot 206
Citroen C1, C2 i C3
Renault Clio
Opel Corsa oraz Astra
Ford Focus
Skoda Fabia
Toyota Yaris

Tak jak pisałem powyżej. Tanie w utrzymaniu i eksploatacji, mało awaryjne, pewne na drodze, stabilne i w miarę dobrze wyposażone. W cenie 6000 - 8000 zł.
Proszę o w miarę szybka pomoc, ponieważ muszę kupić to autko do połowy września, żeby doszkolić jazdę przed zimą.

Pozostawiam e-mail [email widoczny po zalogowaniu]
gg: 2923813

Jestem z okolic Opola.
Krzysiek5
Obserwowany

Auto: Brak

27 Sie 2011, 21:14

Zapomnij o A-klasie, Golfie IV,, C1,C2,C3 bo to zdecydowanie za mały budżet na nie i zacznij szukać czegoś z pozostałych, kup to co Ci się najbardziej podoba i jest w najlepszym stanie.
akie podejście "Myślałem o jak najlepszym wyposażeniu, w miarę niskim przebiegu i młodym roczniku, ponieważ kupuję samochód na okres ok 3 lat gdzie zrobię maksymalnie 100 tysięcy kilometrów." najczęściej kończy się kupnem okazji.
Kumpel ma A4 1.6 + LPG 97r z klimatronicem za 9tys. zł by pewnie sprzedał.
Za te pieniądze na tle Punto czy Clio wygodne auto choć koszty utrzymania większe ale dzięki temu, że Audi słabo trzymają wartość możesz kupić całkiem fajne auto za niewielkie pieniądze.
Jeśli masz sporo jezdzić to lepiej IMO kupić 10 letnie miejskie auto niż15 letnią limuzynę.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pagani Huayra - centralnie umieszczony wydech
    Samochody ze stajni Pagani zawsze słynęły z ekstrawaganckiego wyglądu i nie inaczej jest w przypadku następcy modelu Zonda, czyli Huayry. Tak samo jak w Lexusie LFA, wszystkie końcówki wydechu włoskiego auta skupiono ...