Pierwsze ekonomiczne studenckie autko

21 Cze 2013, 18:45

Czołem,

Od października będę studentem i będę potrzebował auta do jazdy akademik <-> uczelnia. Ponadto planuję raz albo dwa razy w miesiącu odwiedzić rodzinne strony - 200 km w jedną stronę.

Jestem spokojnym, opanowanym kierowcą i nie potrzebuję bolidu F1 8) , chociaż wiadomo, trochę mocy się przyda przy wyprzedzaniu. Wolę też kupić jakiegoś porządniejszego cieniasa niż jakiegoś golfa-trupa.

Myślę nad:
- Fiat Uno
- Fiat Cinquecento
- Fiat Seicento
- Fiat Punto
- Lanos
- Polonez??

Wiadomo, biedny student liczy się z każdym groszem. Bardzo ważna jest dla mnie cena zakupu, spalanie oraz części. Czy coś takiego jest możliwe? Lubię fiaty :)

Proszę o propozycje i porady!
gienq
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Cze 2013, 18:49

Jaki masz budżet na auto?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Cze 2013, 18:54

Jakieś 2000-2400 zł.
gienq
Nowicjusz

21 Cze 2013, 18:59

To Seicento i Lanos ospada napewno.
Z tych co podałeś zainteresował bym sie Puntem (silnik minimum 1.2 75KM) i Polonezem (za 1000-1500zł dostaniesz ładny egzemplarz a reszte kasy na jakieś aluski).
Z innych propozycji może zainteresuje Cie Skoda Felicja.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
auto proste w budowie,tanie części,dynamiczny silnik (jesli jedziesz w 2-3osoby).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Cze 2013, 19:19

Ja jeżdżę już sporo lat Fiatem Uno, którego kupił mój ojciec w 2002 (ostatnie egzemplarze) i mógłbym CI polecić :yes:
adolek17
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2009
Auto: VW Passat B5 FL (2002)

21 Cze 2013, 19:34

Ja jeszcze zapomniałem o jednym aucie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Webasto dla samochodów elektrycznych
    Firma Webasto, znana z systemów ogrzewania i klimatyzacji stosowanych w większych samochodach i autobusach, a także szyberdachów i składanych dachów dla kabrioletów, rusza na podbój nowego ...

21 Cze 2013, 20:04

Za polonezem przemawia fakt, że mój starszy brat go posiadał (ja wtedy byłem dzieciakiem strasznie zaabsorbowanym tym samochodem :)) i dość dobrze znam te auta.

Najpoważniej myślę o Uno, Polonezie i cieniasie.
gienq
Nowicjusz

21 Cze 2013, 20:27

Masz niewłaściwie podejście do tematu. Aut tanich szuka się w najbliższej okolicy, max. w promieniu 50 km. Wtedy szukasz WSZYSTKIE które Ci odpowiadają (bez rozdrabniania typu Uno owszem, Felicja już nie). I bierzesz te, które ma najlepszy stan.
Ja kupowałem mamie Seicento w ten sposób. Oglądałem Corsy, Matizy, CC, Seicento i wszystko co się napatoczyło. Kupiłem za 2600 zł Seicento 900, rdzy trochę było, ale zawieszenie i silniczek igiełka.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

21 Cze 2013, 20:48

Ja polecam Punto nawet z silnikiem 1.1 55KM, daje spokojnie radę, jeżdziłem takim kilka dobrych lat i nie miałem większych problemów, części tanie i spalanie małe a przy tym dość dużo miejsca w środku. W wersji 3drzwiowej można w dwie osoby na wakacje pojechać. Polecam. Uważaj tylko na rdzę bo lubi się pokazywać, szczególnie progi, podłoga.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

22 Cze 2013, 10:05

Jestem studentem więc wiem co Ci chodzi po głowie. Dam Ci kilka rad:

Po pierwsze - kup samochód z lpg.

Analiza:

Fiat Cinquecento bez lpg spali około 35 zł na 100 km
Fiat Cinquecento z lpg spali około 17 zł na 100 km

Jaki z tego wniosek? 18 zł w kieszeni - za tyle kupisz prawie 2 4-paki piwka :D

[link do oferty na Allegro wygasł][16][4]=4

Ja do domu w 1 stronę mam tylko 140 km, wcześniej miałem Ibize 2 1.0 benzyniaka teraz Matizka z lpg - odczuwam ogromną różnicę w kosztach użytkowania bo śmigam wszędzie codziennie :)
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

22 Cze 2013, 12:10

gienq z jakiego rejonu jesteś?
Barol
Awatar użytkownika

22 Cze 2013, 14:11

Polecam poloneza z silnikiem rovera. Bardzo dobre auto. Za 2 tys spokojnie dostaniesz.
tomcio123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Xsara 2.0 hdi

22 Cze 2013, 14:17

Z Radomia :)

Od przyszłego tygodnia zaczynam szukać w okolicy interesujących samochodów. Na celowniku mam Uno, Punto I lub CC. Wszystkie samochody mają podobne spalanie, kwestia tylko stanu technicznego i dostępności części.

Polonez? Hmm zawsze darzyłem ogromną sympatią te auta, ale ostatnio myślę czy to nie jest przypadkiem fatalny wybór. Wiadomo z silnikiem Rovera ten samochód inaczej się zachowuje, ale to wciąż Polonez :roll: . Jeszcze trochę pomyślę o nim - zależy mi na komforcie i kosztach, a niech się śmieją że jeżdżę polonezem 8)
gienq
Nowicjusz

22 Cze 2013, 18:26

Akurat Poloneza z silnikiem Rovera jest bardzo ciężko dostać gdyż jest ich bardzo mało.
Znalazłem takie Punto [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] może Cie zainteresuje.
Barol
Awatar użytkownika