Pierwsze rodzinne auto do 8 tys

06 Wrz 2017, 23:02

Hej, z racji tego, że powiększa mi się rodzina postanowiłem poszukać w końcu auta :D Dotychczas nie było nam potrzebne, bo ja pracuję z domu a dziewczyna nie ma prawka, zakupy wszędzie blisko i tylko czasem taxi w razie potrzeby. Teraz jednak myślę o aucie bo wolałbym nie jeździć z dzieckiem komunikacją miejską (zwłaszcza jak jest zimno) + w razie potrzeby chcę mieć komfort, że mogę sam coś załatwić.

Szukam czegoś do 8 tys maks, paliwo raczej bez znaczenia (choć najchętniej zwykła benzyna), co nie będzie drogie w utrzymaniu, w miarę pakowne (4/5 drzwi i bagażnik o rozsądnych rozmiarach) i bezpieczne. Szukam auta w Łodzi i okolicach (+50km). Auto nie będzie ostro eksploatowane, raczej okazyjnie (zakupy, wyjazdy, sytuacje typu lekarz itd).

Dotychczas oglądałem jedno Mondeo (tragedia) - trochę wybiło mi z głowy limuzyny w tej cenie - i Seata Cordobę II, którego prawie kupiłem ale po sprawdzeniu w stacji diagnostycznej wyszło spore zanieczyszczenie spalin, a perspektywa naprawy silnika (pewnie wtryski, chociaż bez dalszej diagnostyki nie mogli stwierdzić) mnie zniechęciła.

Obecnie na oku mam:

1. [link do oferty na Allegro wygasł] - ten sam silnik co Cordoba, ponoć dobra jednostka

2. [link do oferty na Allegro wygasł] - tanio ale bez klimy :(

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - dzika karta, ponoć części drogie, limuzyna i 150km pewnie drogie OC.. ale piękny, pakowny i możliwe, że w dobrym stanie..?

Ogółem rzecz biorąc szukam od paru tygodni i niestety nie mogę nic znaleźć. Pomożecie? :)
Toluvel
Początkujący

Prawo jazdy: 29 01 2007
Auto: nie mam

07 Wrz 2017, 14:17

Znalazłem jeszcze:
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł] (bez klimy)
6. [link do oferty na Olx wygasł]
7. [link do oferty na Olx wygasł]
8. [link do oferty na Olx wygasł] (znowu brak klimy)
9. [link do oferty na Olx wygasł] (jak wyżej)
10. [link do oferty na Olx wygasł]
11. [link do oferty na Olx wygasł] (tu chyba za tanio i za bardzo styrane)
12. [link do oferty na Olx wygasł]
13. [link do oferty na Olx wygasł]
Toluvel
Początkujący

07 Wrz 2017, 22:13

Kupujesz stare auto, chcesz, żeby było w miarę tanie w eksploatacji...nijak to nie pasuje do silnika diesla, który swoje pół bańki kilometrów już przejechał i prawdopodobieństwo wystąpienia kosztownych napraw jest dość wysokie. Poza tym przy takim typie silnika, w zimie, ciepło z kratek nawiewu zacznie Ci lecieć po 5-7km więc chyba lepiej wsiąść do ciepłego autobusu :mrgreen:

Auto ma być "rodzinne" czy ma być małą pierdziawką pokroju fabii?
Auta bez klimy wywalaj od razu, szanuj swoje pieniądze.

Poza tymi, które wyeliminowałem przez silnik, wielkość i brak klimy zostają:
- 9-5, auto ciekawe, wygodne i dobrze wyposażone. Niektóre silniki w tamtych latach miały problemy z panewkami, musisz sprawdzić czy dotyczy również tego. Koszty eksploatacji na pewno wyższe, to segment d a większość aut, które wrzuciłeś to segment b. OC nie zależy wyłącznie od pojemności czy wielkości samochodu, podejrzewam, że wyższe zapłaciłbyś np za audi a4 1.8
- Carisma spoko ale nie ztym silnikiem. GDI to bezpośredni wtrysk ze wszystkimi jego wadami i zaletami. Bliźniaczym autem do carismy jest volvo s40/v40 - również fajna propozycja, miałem, polecam, Fajnie wyposażone i nieźle wykonane. Dodatkowo w volvo masz np sips, który ma chronić pasażerów przy uderzeniu z boku. Obydwa auta są w miarę wygodne i świetnie się prowadzą - wielowahaczowe zawieszenie z tyłu.
- 323 w sumie ok, mechanicznie trwała, blacharsko słabiej
- Octavia, auto poprawne, niczym nie porywa, do taniego jeżdżenia się nada
- O elantrze mogę jedynie napisać, że imo za mały silnik;P

Ode mnie:
- Mondeo mk3 - szukaj a znajdziesz już coś w tej kasie
- Accord VI - uwaga na rdzę, poza tym spoko
- Laguna mk1 - wygodne, świetnie wyposażone, za 5-6k kupisz coś w fajnym stanie
- 406 - duże i pojemne
- s40/v40 o którym pisałem już wcześniej

Zawsze masz też alternatywę w postaci Zafiry A. Przestronne auto zbudowane na astrze g, banalnie prosta i tania konstrukcja. Fajny silnik 1.8/122
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Wrz 2017, 22:44

Dzięki za odpowiedź ale sprawy się w sumie potoczyły szybko i już kupiliśmy.

Padło na Mitsubishi Carismę z tym 1.8 GDI, który wziąłem świadomie (przeczytałem o tym silniku sporo i wiem, że jak się zepsuje będzie problem), samochód bardzo zadbany jak na swoje lata, na stacji diagnostycznej wszystko z silnikiem ok, zawieszenie solidne, do zrobienia są reflektory (wymiana albo polerowanie), można pomyśleć o zabezpieczeniu spodu auta bo tam już pojawia się rdza ale to raczej myśląc długoterminowo (mechanik powiedział że nawet z parę lat nic nie trzeba), trzeba też kupić nowy akumulator bo ten już dogorywa. Z drobnych rzeczy centralny zamek w 1 tylnych drzwiach nie zawsze działa w niskich temperaturach (ponoć, teraz wszystko śmiga) i trzeba kluczykiem przekręcić. Zapłaciłem 6200 PLN (z 6900 ceny wyjściowej). Wnętrze piękne, komfortowe, klima sprawna, (można odgrzybić przed zimą) auto jeździ świetnie. Życzcie mi powodzenia :)
Toluvel
Początkujący

08 Wrz 2017, 11:21

Celowałbym w Seata Toledo, ale wybór już podjęty, więc daj znać za jakiś czas jak się sprawuje nowy nabytek. Sam silnik dość problematyczny, ale nie oznacza to iż od razu Ci padnie, czytałeś to wiesz z jakimi usterkami możesz sie liczyć.
Autobelki
Nowicjusz

Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Renault Laguna
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Paź 2017, 15:01

Hej

Dla zainteresowanych: póki co auto w miarę ok się sprawuje, parę wizyt u mechanika było, wymieniana poduszka pod skrzynią, teraz cewka, do tego drobiazgi. Co ciekawe najdroższy problem z autem to katalizator, który mi ukradli na parkingu pod blokiem - uważajcie na swoje auta!

Jeśli chodzi o sam model to mogę na razie potwierdzić wszystko co o nim piszą w internecie - duży, wygodny, rozsądna moc, dość pojemne auto. Części jak się szuka można znaleźć spokojnie w różnych przedziałach cenowych. Jak każde auto ma swoje plusy i minusy (np. psucie się siłowników w drzwiach, matowiejące reflektory) ale póki silnik śmiga to jest spoko.

Czy bym polecił? Tak jeśli znajdziecie dobry egzemplarz i jesteście w miarę pewni, że nic się nie dzieje z silnikiem. Poza tym bardzo ok do jazdy auto w dobrej cenie na rynku wtórym :)
Toluvel
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaguar E-Type Roadster
    E-Type to prawdziwa ikona motoryzacji i prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny model w historii Jaguara. Jego smukła sylwetka z długą maską i niewielką kabiną od 1961 roku cieszy oko pasjonatów motoryzacji. Samochód ...

09 Paź 2017, 22:32

A mozna było samemu wyciąc.. skad jestes? I w jakiej sytuacji sie zorientowales ze wycieli nerkę z auta?
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

10 Paź 2017, 00:00

No najlepiej wyciąć i samemu sprzedać, przynajmniej z 500 zł się zarobi. :ok: Ale nie przypuszczałem, że takie rzeczy się dzieją... Mądry Polak po szkodzie

Zorientowaliśmy się, że coś jest nie tak, kiedy rano wsiadając do auta i uruchamiając silnik usłyszeliśmy wycie i strzelanie które można spokojnie podciągnąć pod odgłosy wojny z użyciem artylerii 8)

Auto doczłapało się do mechanika (średnia prędkość 30 km/h) i tam szybko wyszła "usterka" :D A mieszkam w Łodzi, kradną, nie polecam :/
Toluvel
Początkujący