Pierwsze szybkie auto do 35 tysięcy złotych.

01 Paź 2023, 03:19

Dzień dobry,
Rozglądam się za moim pierwszym(nie pierwsze auto w życiu)szybkim samochodem.Dokładniej rzecz ujmując za takim które ma co najmniej 200 koni.

Przeglądam internet za różnymi możliwościami jak i dalej idącymi kosztami utrzymania auta.
Znalazłem kilka różnych modeli które mi sie spodobały.
Co do moich wymagań:
-200km minimum
-benzyna
-możliwość założenia gazu
-raczej manualna skrzynia biegów
-nie ogromne koszty utrzymania

Nie lubię ani BMW ani Audi ani Mercedesa.Po pewnym czasie poszukiwania najróżniejszych modeli pare wstępnie przypadło mi do gustu:
-mazda 6 mps
-mazda 3 mps
-astra h opc
-vectra c opc
-saab 93(2.8 )
-focus mk2 st
-civic VIII type R(?)
-corolla E12 1.8(?)

W wybranym samochodzie zamierzam na pewno zmodyfikować:
-wydech
-dolot
-program
-w różnych modelach różne drobniejsze rzeczy

Samochod ktory kupie na pewno bede mial przez dlugie lata.

Może jest tu ktoś kto jest cokolwiek w stanie powiedzieć na temat aut które wymieniłem,a może są jeszce jakieś inne opcje?
Trawin
Nowicjusz

01 Paź 2023, 08:15

Trawin napisał(a):Może jest tu ktoś kto jest cokolwiek w stanie powiedzieć na temat aut które wymieniłem,a może są jeszce jakieś inne opcje?

Większość do odstrzału.

Zostaw Civic typrR przy odpowiednich założeniach, Mazda 3 jako opcja, Focus ok,

Opelki razem z saabem bym odstrzelił szczególnie Vectrę i saabine, corolla kategoryczne nie, Mazda 6 też nie.

Możesz dołożyć Megane3 2,0tce. Tu masz temat co może wyjść w opcji soft :
meee-gune-2-0-tce-vt130349.htm

Masz przemyślenia i założenia.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

01 Paź 2023, 08:20

Laguna 2.0t, coupe też się pewnie znajdzie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Paź 2023, 09:01

franccc napisał(a):Laguna 2.0t, coupe też się pewnie znajdzie

Myślalem o tym ale meg3 coupe 1320kg a laguna ponad 1510kg.no i do meg wszystko pasuje p&p od Rs a po programie gratach rs jedzie lepiej od serii rs.
szybki
Moderator - Tuning

01 Paź 2023, 10:20

Chłop chce auto tanio utrzymać i gaz zakładać a nie pakować graty z mocniejszych wersji :ok:
franccc
Stały forumowicz

01 Paź 2023, 12:41

franccc napisał(a):Chłop chce auto tanio utrzymać i gaz zakładać a nie pakować graty z mocniejszych wersji

Napisali możliwości LPG gdzie i tak Mazdy, toyota odpadają no i Civic typrR+LPG :no:

Do tego mają być mody więc to też raczej $$$ a im prościej tym lepiej :ok:
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ekologiczny wyścig Economy Run - Fabia wynik 2,6 l/100 km
    SKODA Fabia, kierowana przez Marka Tribulę oraz Martina Kedleca, spaliła średnio 2,6 l/100 km (emisja CO2 - 60,58 g/km) i dzięki temu wjechała na pierwsze miejsce podium w ekologicznym wyścigu Economy Run. Godne uwagi jest ...

01 Paź 2023, 12:54

Jak ma się zamiar modzić to raczej takie Type R nie jest konkurencyjne, lepsze są turbawki.
Pytanie tylko w jakim stanie te auta będa, przecież nikt nie kupuje RS-ów jakiś żeby po bułki jeździć.
aż sie dziwie że żadnych vagów nie ma ale z lpg średnio, trwałość taka se i nie lubimy Audi ok :mrgreen:
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

01 Paź 2023, 13:34

A coś z rodziny Hyundai albo Ifinity brałeś pod uwagę?
Kamilwrona
Nowicjusz

01 Paź 2023, 13:49

Edquar napisał(a):Pytanie tylko w jakim stanie te auta będa, przecież nikt nie kupuje RS-ów jakiś żeby po bułki jeździć.

A kto tu pisał o Rs ? Było 2,0tce GT.
Jest też mój temat gdzie jeżdżę po bułki a auto mam perfekcyjne i co ?

Edquar napisał(a):sie dziwie że żadnych vagów nie ma ale z lpg średnio, trwałość taka se i nie lubimy Audi ok

Umiesz czytać ? Jak tak to przeczytaj u mnie w temacie czemu nie TSI.
Dodam Ci że w porównaniu chociażby do typeR albo megane3 brak stabilności silnikowej.
szybki
Moderator - Tuning

01 Paź 2023, 14:19

Tak i dlatego modziłeś za gruby hajs $$ żeby jeździć do sklepu po bułki :mrgreen:
a nazwy marketingowe mnie nie intersują czy to będzie GT, RS, turbo, sport czy inne, każdy kto jest posiadaczem takiego auta robi to po coś, nie po to sie kupuje droższe wersje aut żeby zmieniać biegi przy 2 tys obrotów jak turbo nawet nie wstanie :)
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

01 Paź 2023, 14:43

Z hyundai to chyba tylko genesis coupe który w tej cenie jest nie do kupienia.Infinity g35/37 może da rade znaleźć,ale obawiam się że tu może być poważny problem z dostępnością cześci tak?
Trawin
Nowicjusz

01 Paź 2023, 14:45

Myślę że nie będzie aż takiego problemu z częściami ale mogę się mylić.
Kamilwrona
Nowicjusz

01 Paź 2023, 14:48

Co do większych modyfikacji w moim przypadku narazie ich nie planuję natomiast następne auto chce mieć na długo,więc nie mówię że za kilka lat nie będę chciał czegoś porobić więcej.

szybki napisał(a):Zostaw Civic typrR przy odpowiednich założeniach, Mazda 3 jako opcja, Focus ok,

Opelki razem z saabem bym odstrzelił szczególnie Vectrę i saabine, corolla kategoryczne nie, Mazda 6 też nie.

Dlaczego odradzasz mazde 6 i astre?Z tego co czytałem o maździe to raczej były dobre opinie.Silnik ten sam co w mazdzie 3,ale już napęd na 4 koła.Jedynie wnętrze w 6 ludzie krytykowali.A w astrze słyszałem tylko o awaryjnej skrzyni.
Trawin
Nowicjusz

01 Paź 2023, 14:53

Trawin napisał(a):.Infinity g35/37 może da rade znaleźć,ale obawiam się że tu może być poważny problem z dostępnością cześci tak?

Zależy jakich. Sporo wspólnych ma z 350z/370z

Choć obawiam się, że 35k to nie ten rząd wielkości żeby się to auto kupy trzymało
franccc
Stały forumowicz

02 Paź 2023, 00:46

Trawin napisał(a):.Infinity g35/37 może da rade znaleźć,ale obawiam się że tu może być poważny problem z dostępnością cześci tak?

Powaźnego problemu nie ma ale też różowo nie jest do tego budżet mały.

Trawin napisał(a):Dlaczego odradzasz mazde 6 i astre?Z tego co czytałem o maździe to raczej były dobre opinie.Silnik ten sam co w mazdzie 3,ale już napęd na 4 koła.Jedynie wnętrze w 6 ludzie krytykowali.A w astrze słyszałem tylko o awaryjnej skrzyni.

Mazda mps jak tylko widzę że silnik nicht start to już wiem że coś było dłubane. Ogólnie brak stroiciela, brak gratów dedykowanych do modów a robienie wszystkiego od początku dla gównianych wyników jest średnio opłacalne. Do tego nie wiem jak tam z napędem i jego wytrzymałością bo róźne opinie słyszałem.

Astra cięźka i wiecznie coś a to cieknie olej z każdej dziury, a to sobie go spożywa, a to magiel a to cewki a to i tak non stop.

Ogólnie nie lubię tych aut bo kiedyś przynajmniej jak były to stare śmietniki to tanio się je reanimowało a teraz już wesoło nie jest a jakość raczej gorsza.
szybki
Moderator - Tuning