Pierwsze, własne auto do 9 tyś.

23 Mar 2014, 12:06

Witam forumowiczów,

piszę do was z prośbą o rade i propozycje zakupu auta. Mam do dyspozycji kwote 10 tysiecy , lecz na samo auto 9 tysiecy zeby tysiac zostawić sobie na opłaty związane z zakupem auta ( OC ).
Moze cos o mnie. Mam 22 lata , od 4 lat mam prawo jazdy , od razu jezdzilem autem ojca ( oczywiscie kiedy dawał mi kluczyki) , przez rok byl to Opel Astra Combi II w benzynie rocznik 2000, teraz leci 4 rok jak jezdze KIA Ceed SW disel rocznik 2010. Te i te auto kombi, jakoś nie przeszkadza mi to w poruszaniu sie, czy parkowaniu. KIA spala średnio po miescie 5,0 L a w trasie 4,6 L. Nie wymagam od mojego auta jakiegoś super wyposażenia czy stada koni pod maska lecz ma sie przyzwoicie jeździć. A wiec stosując sie do wzoru napisze o moich kryteriach. Oto one:

BUDŻET: Jest to kwota do 9 tysięcy.
REJON: Jestem z woj. śląskiego.
UŻYTKOWANIE: Autem będę się poruszać w 80% po drogach miasta, reszta jakieś szybkiego ruchu. Średnio na rok robię 5-7 tysięcy kilometrów.
WŁASNE POTRZEBY: Auto z maksymalnym rocznikiem 2002, auto pochodzące i zarejestrowane w Polsce , pojemność silnika nie musi być jakaś duża czyli zwykły miejski silnik od 80 koni, typem nadwozia jaki preferuje to hatchback 3 lub 5 drzwiowe, może być to również sedan. Nie biorę pod uwagę kombi. Poszukuję benzyny lub diesla. Co do wyposażenia to jedynym warunkiem koniecznym jest klimatyzacja.

Zastanawiałem się już wstępnie nad Renault Megane II hatchback, lecz dokładniej nie dowiadywałem się czegoś więcej o tym aucie.

Mam nadzieję że wszystkie ważne informacje zamieściłem a na inne pytania odpowiem jak najszybciej. Proszę o pomoc ! :)
DarekCzeladz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 01 2011
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam

23 Mar 2014, 12:39

Diesel przy Twoich przebiegach będzie mało opłacalny.

zobacz na te linki:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Mar 2014, 12:55

Dzięki za odpowiedz , to może wypowiem swoje zdanie na temat aut które zaproponowałeś.

C5 - z tych aut co zaprezentowałeś najbardziej mi się podoba. Trochę za duże ale jest ok.
Clio - fajny wyglad , zawsze byłem przeciwnikiem tego modelu ale w czarnym kolorze nawet dobrze wyglada , tylko tym razem troche za małe ( wybacz za wymagania ) ;d
Carisma- z zewnatrz auto prezentuje sie nawet fajnie choć wydaje się być dlugie. W srodku odstrasza mnie imitacja wylakierowanego drewna ;d
Space Star- nie potrzebuje tak dużego auta , sąsiad ma w innym kolorze i dlugo nim jeździ więc pewnie mało awaryjny.
Thalia- zapomniałem dodać - nie wiem czy jest nie w wersji sedan ale ten model auta strasznie mi sie nie podoba ze wzgledu na tył auta.

Masz może jeszcze jakieś propozycje?
DarekCzeladz
Nowicjusz

23 Mar 2014, 13:26

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wypicowana ale masz blisko więc można obejrzeć.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wiem że może mały ale z tym silnikiem to istny szatan.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Mar 2014, 13:39

Thalia to Clio w sedanie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Mar 2014, 14:19

Co do tego Megane to byłem jakiś tydzien temu go oglądac nawet , szkoda gadac bo niby ładne ale było bite...
Mazda fajnie wyglada , myśle że też jest praktyczna, lecz to Niemiec. Nie wiem dlaczego ale chciałbym krajowe auto.
Co do Corsy to kiedyś sie im przygladałem, sąsiadka ma corse i jest dla mnie za mała, jestem troche wysoki. Choć ten model który podałeś naprawde ciekawy :)

A co sądzicie o wcześniej wspomnianym Renault Megane II Hatchback ? Hmm chyba szukam cos na podobieństwo tego modelu. Podobają mi się też Citroen C3 lecz w tej cenie nic przyzwoitego nie znajdę...
DarekCzeladz
Nowicjusz

23 Mar 2014, 14:24

Megane II to skarbonka a za ta cene to już w ogóle.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Mar 2014, 15:02

No racja budżet troche mały.
Barol
Awatar użytkownika