REKLAMA
Witam forumowiczów,
piszę do was z prośbą o rade i propozycje zakupu auta. Mam do dyspozycji kwote 10 tysiecy , lecz na samo auto 9 tysiecy zeby tysiac zostawić sobie na opłaty związane z zakupem auta ( OC ).
Moze cos o mnie. Mam 22 lata , od 4 lat mam prawo jazdy , od razu jezdzilem autem ojca ( oczywiscie kiedy dawał mi kluczyki) , przez rok byl to Opel Astra Combi II w benzynie rocznik 2000, teraz leci 4 rok jak jezdze KIA Ceed SW disel rocznik 2010. Te i te auto kombi, jakoś nie przeszkadza mi to w poruszaniu sie, czy parkowaniu. KIA spala średnio po miescie 5,0 L a w trasie 4,6 L. Nie wymagam od mojego auta jakiegoś super wyposażenia czy stada koni pod maska lecz ma sie przyzwoicie jeździć. A wiec stosując sie do wzoru napisze o moich kryteriach. Oto one:
BUDŻET: Jest to kwota do 9 tysięcy.
REJON: Jestem z woj. śląskiego.
UŻYTKOWANIE: Autem będę się poruszać w 80% po drogach miasta, reszta jakieś szybkiego ruchu. Średnio na rok robię 5-7 tysięcy kilometrów.
WŁASNE POTRZEBY: Auto z maksymalnym rocznikiem 2002, auto pochodzące i zarejestrowane w Polsce , pojemność silnika nie musi być jakaś duża czyli zwykły miejski silnik od 80 koni, typem nadwozia jaki preferuje to hatchback 3 lub 5 drzwiowe, może być to również sedan. Nie biorę pod uwagę kombi. Poszukuję benzyny lub diesla. Co do wyposażenia to jedynym warunkiem koniecznym jest klimatyzacja.
Zastanawiałem się już wstępnie nad Renault Megane II hatchback, lecz dokładniej nie dowiadywałem się czegoś więcej o tym aucie.
Mam nadzieję że wszystkie ważne informacje zamieściłem a na inne pytania odpowiem jak najszybciej. Proszę o pomoc !