Witam! Zwracam się tutaj o pomoc gdyż mam już kompletny mętlik w głowie i sam nie wiem. Otóż planuję zakupić swoje pierwsze autko. Cena w granicach 6-7 tys. Oczywiście koniecznie Hatchback. 2 lub 4 drzwiowy, to już bez większego znaczenia. Diesel czy benzyna, tutaj też mam dylemat. Osobiście w głębi siebie chciałbym, żeby była to benzyna, choć rozsądek radzi DIESEL. Od długiego czasu myślę nad Peugeotem 306 w wersji Meridian. Samochód ładny stylistycznie i nie zgnije. Mam też zaufanie do tego samochodu, gdyż rodzice posiadali takiego kilka lat temu i nie było żadnych problemów. Ogólnie chciałbym żeby było pod maską w granicach 100- 120km. Lecz od jakiegoś czasu choruję na starsze samochody, z bardziej ' sportową ' duszą np. Honda Civic VI V lub VI generacji, Honda CRX lub VW Corrado. Choć wiem, że raczej trudno będzie znaleźć dobry w miarę egzemplarz w tej cenie... Myślę również nad kilkoma innymi samochodami które też niestety kuszą. Rover serii 200, Citroen Saxo 1.6 VTS, Alfa Romeo 147 ( chociaż też będzie raczej trudno znaleźć w tak niskim budżecie ) Opel Corsa, Seat Ibiza, Ford Focus. Do niedawna byłem zakochany w Oplu Calibrze ale na szczęście szybko o tym zapomniałem. Zaznaczam, że nie interesują mnie GOLFY. Warto też dodać, że większość jazdy odbywać się będzie na trasie. Tak więc proszę o mocną pomoc, porady, wskazówki, koszty eksploatacji jeśli ktoś miał już okazję posiadać któryś z wymienionych pojazdów na co zwracać uwagę w razie ewentualnego kupna samochodu. Z góry Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam