Pierwszeństwo na skrzyżowaniu

13 Lis 2019, 15:00

Witam. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Chodzi o sytuację z rysunku. Jest to mało uczęszczane skrzyżowanie niedaleko mojego domu. Zawszę gdy skręcam w lewo zjeżdżając z drogi asfaltowej ludzie trąbią na mnie lub wymuszają pierwszeństwo. Czy może maja rację? Ja już zgłupiałem.
Ja jestem samochodem B drogą asfaltową i skręcam w prawo, po mojej prawej stronie samochód A jedzie prosto drogą szutrową.
Pierwszeństwo na skrzyżowaniu
andrew7
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

13 Lis 2019, 17:38

Moim zdaniem w tym przypadku powinieneś ustąpić pierwszeństwa samochodom jadącym z prawej strony. Zobacz sobie tu na forum skrzyzowanie-drog-asfaltowej-i-tluczniowej-kolizja-vt61012.htm masz opisaną podobną sytuację.

Pewnie inaczej by było jak by droga asfaltowa przebiegała przez skrzyżowanie co tutaj nie ma miejsca bo kończy się ona przed nim i obowiązuje już zasada prawej ręki.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Lis 2019, 00:53

W zaprezentowanej w linku sytuacji bardziej chodzi o prawną definicję drogi twardej, a w moim przypadku samochód jadący na prost znajduję się na drodze gruntowej
andrew7
Nowicjusz

14 Lis 2019, 06:03

andrew7 napisał(a):W zaprezentowanej w linku sytuacji bardziej chodzi o prawną definicję drogi twardej, a w moim przypadku samochód jadący na prost znajduję się na drodze gruntowej

Szuter to nie grunt. To po prostu droga utwardzona z innym rodzajem nawierzchni. A przecież nie ma rozróżnienia pierwszeństwa w zależności od rodzaju nawierzchni. Asfalt, bruk, płyty betonowe to utwardzona nawierzchnia, myślę że szuter to też rodzaj utwardzenia nawierzchni.
Najbezpieczniej będzie sprawdzić u źródła jaki status mają te drogi. Bo może się okazać, że droga asfaltowa jest prywatna, a szutrowa publiczna i wtedy asfaltowa będzie całkowicie podporządkowana szutrowej.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

14 Lis 2019, 11:05

Ale ja nie spieram się o rodzaj drogi, bo jest to nieutwardzona i nieulepszona droga piaszczysta (bez szutru, plyt betonowych itp.). Obie drogi są drogami publicznymi.

Co do pierwszeństa spowodowanego rodzajem drogi taki cytat:

"Drogą gruntową jest droga, której jezdnia nie jest pokryta żadnym
materiałem lub innym niż wymienione w art. 2 pkt 2 ustawy Prawo o ruchu
drogowym (np. żwirem, żużlem, leszem). Drogami gruntowymi są wszyst-
kie drogi nieodpowiadające definicji drogi twardej (wyr. SN z dnia 16 listo-
pada 1988 r., V KRN 241/88, OSNPG 1989, nr 4, poz. 55)2
.
Uwaga! Droga gruntowa i droga twarda nie są oznaczane specjalnymi zna-
kami.
Charakter drogi gruntowej i drogi twardej określa wyłącznie ich
nawierzchnia. Różnica między nimi ma jednak istotne znaczenie podczas
włączania się do ruchu. Kierujący wyjeżdżając z drogi gruntowej na dro-
gę twardą, zobowiązany jest zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić
pierwszeństwa przejazdu kierującemu oraz innemu uczestnikowi ruchu po-
ruszającemu się drogą twardą
"
Ostatnio edytowany przez andrew7, 14 Lis 2019, 11:17, edytowano w sumie 1 raz
andrew7
Nowicjusz

14 Lis 2019, 11:17

No to występuje tu po prostu reguła prawej dłoni...
grzegorek22
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Veloster oraz Veloster Turbo
    Podczas targów motoryzacyjnych NAIAS 2018 w Detroit Hyundai zaprezentował nowy model Veloster i Veloster Turbo. Awangardowy projekt samochodu jest efektem współpracy projektantów z Korei oraz Stanów ...

14 Lis 2019, 11:30

Z tego co piszecie wynika, że jeżeli samochód jadący drogą nieutwardzona, w momencie gdyby chciał skrecic w lewo w drogę asfaltową miałby pierwszeństwo przed samochodem zjezdzajacym z drogi asfaltowej. Przecież to jest odwrotność zasad ruchu drogowego. Tu zasada prawej ręki nie ma prawa wystąpić według książki którą zmalazlem w sieci:

Anna Blumczyńska
Wybrane definicje
z ustawy Prawo o ruchu drogowym
i ustawy o drogach publicznych
Słupsk 2015
Szkoła Policji w Słupsku
andrew7
Nowicjusz

14 Lis 2019, 16:24

@andrew7 ale droga asfaltowa nie przebiega przez skrzyżowanie inaczej by było jak by przez nie przebiegała. Tu masz krzyżówkę na drodze nie utwardzonej.
andrew7 napisał(a):Z tego co piszecie wynika, że jeżeli samochód jadący drogą nieutwardzona, w momencie gdyby chciał skrecic w lewo w drogę asfaltową miałby pierwszeństwo przed samochodem zjezdzajacym z drogi asfaltowej
Dla mnie na skrzyżowaniu nie poruszasz się już po drodze asfaltowej i tu obowiązuje prawa strona. Jeżeli asfalt był pociągnięty do końca skrzyżowania to zasada by była tak jak piszesz bo wtedy jadący prosto przecinali by drogę asfaltową i tu musieliby ustąpić pierwszeństwa samochodom poruszającym się po niej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Lis 2019, 17:07

Art. 17 ustawy Prawo o ruchu drogowym wskazuje, że włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:

1. na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania;
2. na drogę z pola lub na drogę twardą z drogi gruntowej

Czyli zakładając że ten samochód będzie skręcał w lewo w drogę asfaltową (na takim przykładzie latwiej to zobrazować) będzie włączał się do ruchu.

Faktycznie na skrzyżowaniu nie porusza sie już na drodze asfaltowej. Jeżeli byśmy patrzyli na to w ten sposób to jezeli przy drodze asfaltowej stałby znak "droga wewnetrzna" to obowiazywala by reguła prawej dłoni i osoba która miałaby tą drogę po prawej stronie powinna puścić taki samochód mimo ze on wyjeżdża z drogi wewnetrznej bo przeciez na skrzyzowaniu jest juz na zwykłej drodze
andrew7
Nowicjusz

14 Lis 2019, 20:06

Jeżeli droga opisana jako droga nieutwardzona ( aczkolwiek nie ma takiej drogi - jest droga twarda i gruntowa ), nie odpowiada temu opisowi : " jezdnia o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m " to jest to droga gruntowa. A jeżeli droga opisana jako asfaltowa odpowiada powyższemu opisowi, to jest to droga twarda. I wówczas na tym skrzyżowaniu nie chodzi o regułę prawej ręki, tylko o rodzaj drogi, a więc pojazd B ma pierwszeństwo przed A, gdyż
andrew7 napisał(a): Kierujący wyjeżdżając z drogi gruntowej na dro-
gę twardą, zobowiązany jest zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa przejazdu kierującemu oraz innemu uczestnikowi ruchu poruszającemu się drogą twardą"
.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lis 2019, 20:15

Też mi się tak wydaje. Jak widać niby proste skrzyżowanie, a mało kto wie jak sie na nim zachować
andrew7
Nowicjusz

15 Lis 2019, 12:31

Może gdyby to wysłać do jakichś władz to by się tym zajęły i może postawiły jakieś znaki albo wyjaśniły kto ma tu pierwszeństwo?
grzegorek22
Początkujący