Cześć, kieruję pytanie głównie do starszyzny na forum licząc na doświadczenie czy to z obserwacji czy pracy z tymi autami, ale zapraszam też innych do dyskusji
Muszę kupić auto, przeznaczenie 65%/35% - trasa/miasto.
Do tej pory jeździłem wolnossącymi benzynami z lpg. Pojeździłem trochę w ostatnim czasie Golfem VII 1.6 tdi z DSG 105KM i był ok, no, ale to nie mój budżet. Za to rzadsze odwiedzanie stacji i dynamika mimo tych 105KM było bardzo na plus.
Zależy mi na w miarę adekwatnej cenowo eksploatacji/dobrej trwałości auta czy silnika. Podstawowe rzeczy eksploatacyjne wymieniam sobie zazwyczaj sam, ale diesla jeszcze nie miałem na dłużej niż 3 miesiące, stąd trochę się obawiam sam podejmować decyzję o wyborze bez obszerniejszej wiedzy
Wytypowałem kilka aut i silników, które teoretycznie mieszczą się w przedziale budżetu jakim dysponuje na zakup (nie wliczam w niego budżetu po zakupowego bo to osobna kwota, która jest przewidziana)
Tak więc moje typy to:
-Golf VI 2.0tdi (ew. 1.6tdi, ale tu wiara zdecydowanie poleca 2.0)
-Exeo 2.0tdi CAGA (z tego co udało mi się dowiedzieć, to przełożenia w skrzyni biegów ma zdecydowanie dłuższe od Golfa)
-Octavia 2 2.0tdi FL
-Focus mk3 1.6tdci lub 2.0tdci - ale jest ich zdecydowanie mniej w ogłoszeniach
-Megane 3 1.9dci 130KM (1.5dci podobno też polecany, ale po 2010r? )
Z benzyn z turbo i lpg
-Bravo 1.4 t-jet (bolączki m32 znam i wadliwe aktywatory klimy)
Liczę na Waszą wiedzę i chętnie wysłucham na co zwrócić uwagę lub co jeszcze mógłbym rozważyć w tym budżecie
![Rolling Eyes :roll:]()