Pierwszy do 7000/LPG/brak zniżek/miasto-wyjazdy

10 Mar 2015, 22:42

Witam,
zdaje sobie sprawę że dubluje temat jednak nie chcę się komuś wcinać w dyskusje.

Jak w temacie pierwszy samochód max do 7 tyś(mile widziane granice 4000-6,5tys) ze względu na mój wiek (24 lata) i brak zniżek OC nie będzie miłe a wiem że w tym przedziale cenowym AC też raczej będzie nie ma co liczyć, prawo jazdy posiadam od 2011 nie miałam większego problemu z jazdą.

Gdzie użytkowany: Aglomeracja górnośląska czyli drogi miejskie(czyt. korki) ale i tzw drogi ruchu przyśpieszonego(autostrada DTŚ-ka)
Czasem wypady w południowe krańce kraju.

model: najmilej widziany Fiat Punto w LPG ze względu na koszty, 5 drzwiowy(3 drzwiowa odpada ze względu na potrzeby gabarytowo-przestrzenne)

Gdzie zakup: okoliczne miasta Katowic, max 50-70 km dalej ze względu na ograniczoną mobilność.

Kiedy: zakup max do końca maja(chyba że będzie gorzej z ofertami)

moje zasadnicze pytania:
*przede wszystkim jak sprawa wygląda z utrzymaniem punto w rocznikach dostępnych za tą cenę(części itp)
*na co zwracać uwagę(niestety znam się lepiej na materiałach i technologiach budowlanych niż na samochodach:/)
*jak to w zasadzie jest z LPG przy punto czy nie lepiej kupić tańszej wersji i zamontować LPG.(pytanie z serii nie wiem nie znam się ale jak sprawdzić że instalacja jest odpowiednia do auta)
*Jeśli nie punto to co( w podobnym gabarycie-nie zależy mi na dużo większym aucie ze względu na koszta OC jak i konieczność parkowania w centrum miasta.)

Będę bardzo wdzięczna za pomoc w analizie tematu.
Pozdrawiam
Wolfi91
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 2011
Auto: Fiat Albea
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

10 Mar 2015, 22:53

Ale co tu ci doradzać, jak wiesz czego chcesz? :wink:
Punto to bardzo dobry wybór. LPG będzie dodatkowym plusem na dalsze trasy.
Co do OC - youcandrive.pl

Najlepiej będzie, jeśli znajdziesz auta które ci się podobają i jesteś w stanie jechać je obejrzeć, a my je wstępnie ocenimy.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

10 Mar 2015, 23:42

Dziękuję Killaz
Chyba potrzebowałam się upewnić że faktycznie to o czym myślę jest konkretną ideą :roll:

Ubezpieczenie faktycznie godne uwagi

aktualnie w okolicy są dostępne:
1)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2)[link do oferty na Olx wygasł]
3)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4)[link do oferty na Olx wygasł]
Wolfi91
Nowicjusz

11 Mar 2015, 09:58

1.Progi z dwóch strony bierze rdza (norma w Puntach) i zastanawia mnie tył (brak oznaczeń na klapie) to już raczej nie jest inwencja twórcza właściciela.
2.Tutaj progi były już robione,stary 10letni gaz i ponad 3000wyświetleń i nic? I do tego to co pisze sprzedawca "Nie jest to oferta dla handlarzy" bo on sam nim jest :naughty:
3.Próg od strony kierowcy zaczyna rdzewieć,tylna klapa jakoś krzywo spasowana (odstaje z prawej strony na dole) i według mnie silnik był wymieniany (napis PII na silniku).
4.To już wogóle zalatuje ulepem.. progi zrobione na odpier.. się,przód po dzwonie i kilka odcieni lakieru ma.

Ogólnie coś bieda z Puntami na śląsku..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Mar 2015, 10:24

Wrogiem Fiata Punto II jest korozja progów i okolic oraz duży przebieg (ok 200 tys). Zaleta wersji 1,2 jest niskie spalanie,dobra praca na lpg,niskie koszty naprawy a przede wszystkim...możliwość kupna od jeszcze od 1 właściciela z PL salonu.
Na korozję progów można się godzić przy kupnie ale pod warunkiem że dotyczy ona tylko progów a nie np.podłogi. Wtedy jest to gra nie warta zachodu,bo korozja zaczyna się ewidentnie rozłazić po całym nadwoziu i naprawa jest drogą syzyfową pracą. :(
Proponuję zainteresować się jako alternatywą Renault Clio i Citroenem Xsarą. :)
Porównaj ceny Clio i Punto z tego samego przedziału czasu.Silniki Renault przejeżdżają więcej kilometrów od fiatowskich benzynówek,przy podobnym spalaniu. Tak samo dobrze jeżdżą na lpg i nie korodują od spodu..,a miejsca mają w kabinie więcej. :)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

11 Mar 2015, 10:44

Najlepiej weź pod uwagę Corolkę E11 która mało spali, dobrze pojedzie, jest to segment C. Można też rozważyć Megane I FL 1.4/1.6
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Skoda Fabia: komfort i ponadprzeciętna przestronność
    Nowa Skoda Fabia może pochwalić się ponadprzeciętną przestronnością. Kompaktowy, niespełna 4-metrowy samochód posiada miejsce dla pięciu pasażerów i wyposażony jest w jeden z największych bagażników w ...

11 Mar 2015, 11:10

[link do oferty na Olx wygasł] tylko cena z dupy..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Mar 2015, 13:07

Koniu napisał(a):Najlepiej weź pod uwagę Corolkę E11 która mało spali, dobrze pojedzie, jest to segment C. Można też rozważyć Megane I FL 1.4/1.6

megane dostępne w kombi czyli odpada a z Toyota mnie nie przekonują

artur73 napisał(a):Proponuję zainteresować się jako alternatywą Renault Clio i Citroenem Xsarą. :)

Clio mogło by być, Xsara wydaje mi się trochę za wielka
Barol napisał(a):http://olx.pl/oferta/renault-clio-1999- ... 77893ea66d tylko cena z dupy..

co do tego clio nie umiem się oprzeć wrażeniu że auto przeszło więcej niż pisze a do tego wady zniechęcające, nie chciała bym już na starcie wymieniać tego czy tamtego i jeszcze tego..... i to w takiej cenie :o

Jak już miała bym przekroczyć próg, który sobie ustawiłam odnośnie ceny to chyba wolała bym młodszy samochód... mam tu jeszcze coś takiego choć trochę przebieg duży
[link do Otomoto wygasł]

co do biedy z puntami na śląsku na drogach jedno z popularniejszych aut :oops:
Wolfi91
Nowicjusz

11 Mar 2015, 14:01

Zawsze po zakupie auta musisz się liczyć z wkładem własnym mniejszym lub większym.
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Rok produkcji: 2008

11 Mar 2015, 15:12

Jakim cudem Megane tylko w kombii jest? :shock:
Poszukaj dobrze...
Xsara nie jest duża a o niebo lepsza niż Punto za tyle pieniędzy. Przynajmniej w trasie bez męczarni.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Mar 2015, 15:20

Megane I będzie miało większe kłopoty z rdzą niż Clio czy Punto II. Xsara jest wzorowo zabezpieczona przed rdzą (warunek-bezwypadkowa). Materiały w środku w Xsarze to inna liga...
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

11 Mar 2015, 17:47

Punto 2 jak najbardziej tak , tyle że przed zakupem obowiązkowo obejrzyj je od spodu . Gniją całe progi plus pas ok 20 cm podłogi wzdłuż nich . To już niestety dyskwalifikuje takie auto . Jakieś 80 % puncioków z ogłoszeń jest już niestety w takim stanie . Za 7 tys szukałbym xsary 2 , megane 1 fl ,octavii , a i może jakaś astra 2 by się znalazła . Ewentualnie clio , jak ktoś wyżej zaznaczył już .
Jeśli jednak zdecydujesz się na punto , pamiętaj , że oglądanie go należy zacząć od spodu :D
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM

11 Mar 2015, 18:05

A może Citroen Saxo? Czy za mały?
Suzuki Baleno
Suzuki Swift - [link do oferty na Allegro wygasł] np
Peugeot 306

Co sądzą o nich ludzie z forum? :)
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

11 Mar 2015, 19:02

Kieł napisał(a):Suzuki Swift - [link do oferty na Allegro wygasł] ... 08649.html np

Kieł napisał(a):Co sądzą o nich ludzie z forum?

Świetna propozycja autko małe zwinne ekonomiczne i nawet dynamiczne choć wygląd nie każdemu może pasować ale poza tym auto okey i jest nawet niezawodne. :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

11 Mar 2015, 21:52

Dobra teraz dostałam sporo nowych opcji samochodowych...a miło by było wiedzieć jak z kosztami eksploatacji, częściami i przede wszystkim z LPG.
bo to jakby nie patrzeć jest dla mnie istotne
Wolfi91
Nowicjusz