Pierwszy, oszczędny samochód

27 Paź 2016, 13:47

Jeśli dalej szukasz Corolli e11 to wciąż stoi u mnie "pod blokiem" w Warszawie,
facet chce 5k, rocznik bodajże 2001.
Zewnętrznie porysowana, ale patrząc po miejscu gdzie parkuje to nic dziwnego.
Jeśli byś chciał to mogę zrobić zdjęcie z nr telefonu i najwyżej zadzwonisz.
NIc na siłe :)
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

27 Paź 2016, 13:52

Zawsze możesz wrzucić tańsza instalke tak za 1600-1800zł.
Jak ta Megana jest ok to facet raczej nie będzie skłonny do dużych negocjacji więc te 5900zł to dobra cena.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Paź 2016, 16:31

Zawsze możesz wrzucić tańsza instalke tak za 1600-1800zł.

Tylko jaki ten gaz wtedy będzie? Mam kilku znajomych, którzy zakładali taką za 1400zł i słyszę czasami o problemach z gazem.

ale ja nie wiem ile kilometrów robisz. Ja robię rocznie 6-7 tyś, więc nie pakuję gazu bo jak będę sprzedawał auto to dopiero mi się instalacja zwróci

Biorąc pod uwagę jedynie dojazdy na uczelnie (ok. 9km licząc z w obie strony) to wychodzi coś takiego:

benzyna: 631,8zł rocznie przy spalaniu 9l/100
gazie: 351zł rocznie przy spalaniu 10l/100 (trzeba tu jeszcze doliczyć jakąś benzynkę, bo ponoć też trochę jej potrzeba)
ciekawostka MZK na bilecie studenckim: 487,5zł rocznie :mrgreen:

Oczywiście jeśli gdzieś po drodze się nie pomyliłem w obliczeniach (liczone na szybko). Wliczone są tylko te pewne dojazdy na uczelnie.

Wychodzi na to, że najlepiej byłoby kupić auto już zagazowane (tylko jest ryzyko, że będzie to ulep w tej cenie, bo niby w jakie modele mógłbym celować?) a gazu do Meganki raczej pakować się nie opłaca, bo zwróci mi się to dopiero po dłuższym czasie.
ploki7
Nowicjusz

Auto: A

27 Paź 2016, 16:55

Chłopie, jak masz wydac rocznie na paliwo 600 zł to o czym my rozmawiamy....

Ja wiem, że studentom się nie przelewa, ale o rocznie 200 zł będziesz się martwił? Ba, mało tego. Przegląd roczny jest droższy o około 60zł, do tego benzyna na odpalanie i wyjdzie, że na gazie jeszcze stracisz :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel

27 Paź 2016, 17:51

Liczyłem tam tylko i wyłącznie dojazdy na uczelnie.

Dzwoniłem do niego, auto jest sprowadzane z Francji, 1 właściciel w kraju, otrzymałem numer VIN:
vin/VF1DA1J0525077346

Tylko dopiero teraz zauważyłem, że aby to sprawdzić na:
https://historiapojazdu.gov.pl/

Potrzebuję dodatkowo numer rejestracyjny i date pierwszej rejestracji.. bez tego na tej stronie nie pójdzie. Z audiodna.pl właściwie nic nowego się nie dowiedziałem.
ploki7
Nowicjusz

27 Paź 2016, 18:14

Radzę się zastanowić nad sensem zakupu tego samochodu, bo widzę, że jednak nie masz pojęcia jakie koszty rodzi posiadanie samochodu w ogóle, a co dopiero tak starego. Choćbyś na paliwo wydawał o 500zł mniej niż na bilet MZK, to i tak MZK w ogólnym rozrachunku wyjdzie Ci taniej, bo musisz policzyć ostatnio niemały koszt ubezpieczenia OC, przegląd techniczny, wkład po zakupie samochodu (wymiana rozrządu razem z pompą wody i rolkami, wymiana pasków osprzętu - klimatyzacji, wspomagania, alternatora, opony letnie, zimowe razem z wyważeniem, geometria zawieszenia, sparciałe i zardzewiałe przewody hamulcowe i paliwowe, amortyzatory ze sprężynami, wycieki oleju, płynu chłodzącego, maglownica i wycieki z przekładni, uszczelki w drzwiach przepuszczające wody, komplet filtrów, olej silnikowy, nabicie i serwis klimatyzacji, osłony przegubów, drążki, sworznie wachaczy (strona lewa jak i prawa), klocki hamulcowe z tarczami przód oraz tył, wymiana płynu hamulcowego i przekładniowego, wycieki z silnika, naprawa łożysk w skrzyni biegów, hamulec ręczny słabo trzymający i tak można wymieniać w nieskończoność. Nie wszystko może się trafić w danym egzemplarzu, ale prawdopodobnie większość tego (nie mówię o poważniejszych naprawach, jak np. silnik pobierający 1 litr oleju na 500km).

Zauważam ostatnio pewny problem - sporo osób, które chcą kupić swój pierwszy samochód, a szczególnie tyczy się to osób młodych kupujących stare samochody za parę tysięcy, zdaje się nie mieć kompletnie pojęcia o kosztach eksploatacji samochodu i gdy ktoś napisze, że jeśli kupując samochód za 4 tysiące dołoży do niego tylko 1500zł, to będzie to dobry interes, łapie się za głowę i twierdzi, że jak to, dokładać prawie 50% wartości samochodu i jeszcze uważać, że zrobiło się na tym interes. Prawda jest taka, że wartość samochodu tu nie znaczenia, lecz jego stan techniczny, który w przypadku aut nastoletnich nigdy nie jest idealny. Takie osoby za to potrafią bezbłędnie liczyć koszty paliwa przyjmując je jako główny koszt użytkowania i co z tego, że robią rocznie tylko 8 tysięcy kilometrów, oni muszą mieć auto z gazem, bo jeżdżąc samą benzyną wydadzą na paliwo majątek (czyt. więcej o 500zł), nie mając pojęcia ile może kosztować wymiana części, tym bardziej, że roboczogodzina mechanika ma tendencję wzrostową.

Przydałby się taki temat, w którym ktoś by na przykładzie jakiegoś samochodu do wartości tych powiedzmy 6000zł (może być nawet ta meganka albo jakaś astra, golf, audi a3, civic itp.) rozpisał wszystkie koszty, jakie mogą obarczyć przyszłego nabywcę razem z wyceną, tj. np. wymiana klocków i tarcz hamulcowych przód (średnia półka cenowa) - 300zł+120zł robocizna, wymiana sparciałych/zardzewiałych przewodów paliwowych i hamulcowych - 200zł+200zł robocizna itp. Pomijam już kwestię, że w 15 letnim samochodzie lepiej jednak będzie wymienić sparciałe przewody niż dać zarysowany zderzak do malowania lakiernikowi. Może sam kiedyś stworzę taki temat :)
Petento
Początkujący

Auto: .
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Będą Lexusy plug-in - to już potwierdzone
    Dziennikarze brytyjskiego magazynu motoryzacyjnego Fleetworld uzyskali oficjalne potwierdzenie, że Lexus wprowadzi na rynek samochody hybrydowe plug-in, umożliwiające ładowanie akumulatorów z sieci. Firma prowadzi ...

27 Paź 2016, 20:25

ploki7 napisał(a):ciekawostka MZK na bilecie studenckim: 487,5zł rocznie
rany boskie, gdzie Ty mieszkasz? :shock: u mnie semsetralny to ~180zł, a więc rocznie wyjdzie...360
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

27 Paź 2016, 20:50

rany boskie, gdzie Ty mieszkasz? u mnie semsetralny to ~180zł, a więc rocznie wyjdzie...360

Liczyłem dla zwykłego studenckiego. Miesięcznego nie robiłem, bo często jadę np. w jedną stronę, a w drugą się już z kimś zabiorę i wychodzi podobnie. :mrgreen:

Była opcja oglądania jutro od 18, ale że już będzie ciemno i nic nie zobaczę to jadę w sobotę z rana.
ploki7
Nowicjusz

28 Paź 2016, 13:57

Znalazłem jeszcze coś takiego:

[link do oferty na Olx wygasł]

A3 wpadło mi w oko - 1.8 z gazem. Prosiłbym o ocenę w porównaniu do tej Meganki, którą mam jutro pooglądać (link 2 strona, ostatni post).
ploki7
Nowicjusz

28 Paź 2016, 14:38

Brak klimatyzacji
Petento
Początkujący

Auto: .

28 Paź 2016, 14:40

Bardzo ładna no ale własnie brak klimy..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

28 Paź 2016, 14:56

Według Was jest to konieczność w dzisiejszych czasach i bez tego się nie obejdzie? Ciężko mi powiedzieć czy mi się to przyda, czasami jeżdżę samochodem rodziców z 95 roku i tam klimy nie ma, więc nie mam odniesienia co do zwykłej codzienności.
ploki7
Nowicjusz

28 Paź 2016, 14:58

W Afryce nie mają zbytnio co pić, a żyją. Więc pewnie da się bez klimy jeździć.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel

28 Paź 2016, 15:00

Jeżdzić się da ale czasami ułatwi życie.
Barol
Awatar użytkownika

28 Paź 2016, 15:21

Po kontakcie z gościem od A3:
- drugi właściciel w kraju, auto posiada od wakacji, sprowadzony z Niemiec w 2014
- rdza tylko na dachu przy czarnych paskach na foto
- wymienił w tym aucie do tej pory: rozrzad termostat plyny olej filtry nowe opony przednie klocki hamulcowe tyl, ksiazki serwisowej nie ma, instrukcje obslugi sa
- nie ma problemów z elektryką, silnikiem i zapłonem
- bezwypadkowy, bezkolizyjny, rysy na tylnym zderzaku i nadkolu
- możliwość sprawdzenia pojazdu na dowolnej stacji diagnostycznej i podania VINu
- klimy brak, sprzedaje poniewaz jezdzila nim jego narzeczona, rozstał się z nią to i auto jest mu zbedne :mrgreen: "dlatego zostalo w nim zrobione konserwacja oponki olej itp"

Wasze opinie? Mi to wygląda na kupno samochodu z komisu/od handlarza (pierwszy właściciel), rozczarowanie po kilku miesiącach jazdy i sprzedaż, brak książki serwisowej. Niby jutro będę tamtędy przejeżdżać jadąc oglądać Megane, ale nie wiem czy jest sens. Mogę go jeszcze o coś zapytać przez olx w razie czego.
Ostatnio edytowany przez ploki7, 28 Paź 2016, 15:25, edytowano w sumie 1 raz
ploki7
Nowicjusz