Pierwszy samochód ~10000zł, LPG

26 Lis 2016, 20:37

Cześć,

Kończę robić kurs na prawo jazdy, za ok miesiąc-dwa będę przymierzał się do zakupu swojego pierwszego auta. Z góry uprzedzam, że na motoryzacji się nie znam.

Planuje dojeżdżać nim do szkoły, w obie strony 60-70 km dziennie. Parę km po mieście (prawdopodobnie w korkach - Wrocław) reszta poza miastem w tym część po obwodnicy Wrocław).

Nie zależy mi na super ultra dynamicznej jeździe, niesamowitych osiągach. Liczą się koszta jazdy, utrzymania itp. Ale fajnie jakby to to jakoś jechało.

Myślałem na razie o Audi A3 i Seacie Leon.

Myślę, że najlepszą opcją byłoby tutaj LPG. Nie wiem, czy lepiej kupić auto droższe z już założoną instalacją LPG czy tańsze i założyć sobie samemu.
xseverus
Nowicjusz

Auto: Brak

26 Lis 2016, 22:33

a3 i leon to ciężka sprawa w tym kraju. Technicznie golf, trochę wyższą cenę audii jeszcze mogę zrozumieć (minimalnie lepsze wykonanie) to już kosmiczne z leonów nie.
A3 masz szansę znaleźć, najlepiej 1.8/125, ale i tak przepłacisz za markę a znalezienie czegoś w dobrym stanie będzie dość trudne. Takie a nie inne grono użytkowników i masz skutki. Leon prawdopodobnie będzie do wyrzucenia, za mały budżet, cena windowana przez sebixów. Zamiast leona popatrz na toledo II (również 1.8/125), technicznie to samo a ceny niższe, inni użytkownicy.
Od siebie dorzucę civica VII (najodpowiedniejsze 1.6) i volvo s/v40, 1.8/115, 1.8/122, 2.0, 2.0T (zadbane volvo znajdziesz o wiele łatwiej niż audi). Możesz też popatrzeć na astrę g coupe (w sumie "zwykła g" spełnia Twoje oczekiwania, ale na nią IMO nie warto wydać więcej niż 6-7k, zobacz, może Ci podpasuje), gdzieś w górnej granicy budżetu zaczynają się corolle e12
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Lis 2016, 11:23

Ceny Leona to przykład, że młodzi Janusze chcą mieć ładne auto ale boją czegoś innego niż VAG jeśli chodzi o koszty tylko wierzą w te TDI i 1,6+LPG
Tak to nie da się zrozumieć ich cen, bo wykończenie na poziomie Octavii, praktyczność znacznie mniejsza, a ceny wyższe nawet niż A3.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010