Pierwszy samochód -> 10tys

08 Kwi 2018, 14:23

Dzień dobry,

Parę miesięcy temu zdałem prawo jazdy. Jako, iż jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o te sprawy, dlatego piszę tutaj prosząc o pomoc w doborze pierwszego auta. Zamierzam kupić samochód w okolicach czerwca, cena do 10tys. złotych. Auto ma służyć głównie do jazdy po mieście i do pracy (10km). Prosiłbym o konkretne propozycje modeli pojazdów. Jestem z okolic Szczecina. Z góry dzięki! :)
RozbojWojtas
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Kwi 2018, 16:00

Audi A4 B5,Honda Accord VI,Peugeot 406,Skoda Octavia,VW Passat B5,Volvo S40. Może coś z tego?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Kwi 2018, 18:39

Dziękuję za odpowiedź, tak jak napisałem. Nie znam się, więc liczę na Was, która z tych opcji byłaby najlepsza? Wizualnie najbardziej podoba mi się: Volvo i Audi
RozbojWojtas
Nowicjusz

12 Kwi 2018, 20:30

Przejedż się chociaż 2-3 podanymi modelami i będziesz miał jakieś rozeznanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Kwi 2018, 15:47

Dzięki, a ogólnie to gdzie (na jakich stronach) mam szukać kupna samochodów: olx, otomoto? Do dealera danej marki mam nie iść?
RozbojWojtas
Nowicjusz

13 Kwi 2018, 16:58

Ja polecam też sprzedajemy.pl mało osób tam zagląda a czasami trafi się coś ciekawego,sam przez tą stronę kupiłem kiedyś Uno :wink:
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stacja "Circle K" w Polsce zastąpi nazwę "Statoil"
    Stacje Statoil w Polsce zmienią w najbliższych miesiącach nazwę na Circle K. Zmiana marki rozpocznie się na polskim rynku 11 maja br. i obejmie całą sieć Statoil, która liczy 350 stacji paliw. Obiekt pilotażowy w Opolu ...

14 Kwi 2018, 07:42

Ok, a słuchaj jeszcze mam takie pytanie: Czy z marki forda, hyundaia lub toyoty dostanę coś dobrego w tym przedziale cenowym?
RozbojWojtas
Nowicjusz

14 Kwi 2018, 12:29

Jeśli nie potrzebujesz dużego auta to na start w zupełności wystarczy segment C (kompromis między spalaniem, komfortem, bezpieczeństwem i kosztami utrzymania).

Do jazdy po mieście i na krótkich odcinkach nie potrzebujesz dużo KM, a jeżeli ubezpieczasz auto na siebie to duża moc i marka premium podwyższy OC.

Do 10 tys. szukaj:
Audi A3 8P silnik 1.6 lub 1.8
Citroen Xsara 1.4 lub 1.6
Ford Focus Mk1 1.6
Honda Civic VII 1.4 lub 1.6
Hyundai Elantra 1.6
Opel Astra G 1.4, 1.6 (tylko wersje 75 i 84KM) lub 1.8
Seat Toledo II / Leon 1.6 lub 1.8
Skoda Octavia I 1.6, 1.8 lub 2.0
VW Golf lub Bora 1.6, 1.8, 2.0

Na Toyotę Corollę E12 trochę za mały budżet (za 10 tysięcy będą 3-drzwiówki lub auta bez klimy).
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

14 Kwi 2018, 13:12

Tata weźmie na siebie czy tam jako współwłaściciel, żeby były mniejsze koszta.
RozbojWojtas
Nowicjusz

14 Kwi 2018, 14:59

RozbojWojtas napisał(a):Tata weźmie na siebie czy tam jako współwłaściciel, żeby były mniejsze koszta.

Nie tylko zniżki/zwyżki czy pojemność mają wpływ na wysokość oc. Za takie a3 zawsze zapłacisz więcej niż np za xsare

Ossy podał ogólnie dobre typy ale odrzuciłbym vag'i ze względu na masę szrotu na rynku (no i ja nie chciałbym jeździć tym co wszyscy).

Xsara spoko ale na pewno nie za 10k, focus 1 to samo, astra też, auta za max 6k, więcej po prostu nie warto za to płacić

Elantra spoko chociaż tego jest stosunkowo mało na rynku i może okazać się, że nie opłaca się jeździć i szukać. Civic spoko. Jeśli auto nie musi być duże to w górnej granicy budżetu rozejrzałbym się za grande punto (czy tam linea bo tańsze chyba są), proste, tanie, kupisz w miarę młode auto, sporo egzemplarzy z PL salonu. Zwróć też uwagę na 307, niby zdarzają się problemy z elektryką ale nie są to awarie unieruchamiające pojazd, fajny silnik 1.6 i 2.0, ciekawy design i przyzwoity stosunek osiągi/spalanie. Przewinęło się też gdzieś 406 (zerknij też na coupe) i s40, również spoko opcje choć niektóre naprawy w volvo mogą być bardziej kosztowne - np. wielowahacz z tyłu. Astra G może być ale szukałbym 1.8 w wersji coupe (bertone). Tańszą opcją jest laguna 1 - kupisz auto ładnie utrzymane, świetnie wyposażone i w miarę bezawaryjne. Najkosztowniejszym problemem może być tylne zawieszenie. Nooo i max 2001r.
Linki totalnie przykładowe
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Kwi 2018, 16:12

Dzięki wielkie za odpowiedź, na taką liczyłem. Jestem zaskoczony tymi Fiatami: grande i linea. Naprawdę spoko wyglądają no i największą zaletą jest rocznik 2005r+
Te 307 również fajnie wygląda, jednakże dużo osób mówi, że francuzów nie kupował.
Astra G coupe najbardziej mi się podoba, ale to sam początek chyba zbyt "mocny" samochód?
RozbojWojtas
Nowicjusz

14 Kwi 2018, 16:59

RozbojWojtas napisał(a):Te 307 również fajnie wygląda, jednakże dużo osób mówi, że francuzów nie kupował.

Jeśli ktoś wrzuca wszystko do jednego worka to jest idiota i nie warto go słuchać. Wujkom Januszom w dwudziestoletnim passacie tdi z przebiegiem 176kkm dziękujemy
Invi
Forumowicz VIP

14 Kwi 2018, 19:41

Invi napisał(a):eśli ktoś wrzuca wszystko do jednego worka to jest idiota i nie warto go słuchać. Wujkom Januszom w dwudziestoletnim passacie tdi z przebiegiem 176kkm dziękujemy

To samo powinieneś powiedzieć o sobie apropo łączenia Octavii z 2003 roku z Golfem II z lat 80 że to to samo :ok:
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

14 Kwi 2018, 20:04

Nie napisałem że ot samo a te same rozwiązania techniczne
Invi
Forumowicz VIP

15 Kwi 2018, 12:27

Co sądzisz o podanych propozycjach przez Invie'go?
RozbojWojtas
Nowicjusz