Pierwszy samochód 13~17 tys

18 Gru 2009, 00:29

Witam,
Szukam samochodu na pierwsze autko. Plan jest taki: albo 15~17 tys (z naciskiem na 15) i bez wkladu w odświeżanie. albo 13~15 i te 2,3 tys na wyszykowanie.
Od samochodu oczekuje:
-bezawaryjności (odpadają alfy i inne włochy)
-dynamicznej jazdy (silnik o mocy 100KM>)
-hatchback, sedan (odpadaja kombi) - najlepiej 2/3 drzwiowe
-zeby wygladal lepiej niz stara Astra czy Lanos bo jak patrze na takie samochody to chce mi sie płakać :)

Jak już ktoś coś zaproponuje to proszę o uzasadnienie dlaczego akurat taki wybrać.
Pozdrawiam gorąco i czekam na odpowiedzi :)
mu5k
Nowicjusz

Miejscowość: PL

18 Gru 2009, 08:06

mu5k napisał(a):zeby wygladal lepiej niz stara Astra czy Lanos bo jak patrze na takie samochody to chce mi sie płakać :)

No nareszcie Barol nie będzie w tym temacie nakłaniał do zakupu Lamusa :lol:

Jeśli będzie to Twoje pierwsze autko, to ja bym się zastanowił nad :

Niezawodne, części pełno, sylwetka do strawienia, a jak dobrze poszukasz, znajdziesz model z dobrym wyposażeniem - Audi A4 [link do oferty na Allegro wygasł]

Podobnie jak w opisie powyżej. Golf IV [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

A teraz coś z bardziej " oryginalnych " samochodzików za tą kwotę :

Saab 9-5 - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] W bogatszej wersji autka za taką kasę chyba nie znajdziesz. Niskie spalanie, mało awaryjne, no i ten design ...

BMW % - tego autka chyba nie muszę przedstawiać - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Loczek
Początkujący

18 Gru 2009, 08:19

Z sedaba popatrzylbym jeszcze za omega B FL, bardzo eleganckie: [link do oferty na Allegro wygasł]
A z 3-dzwiowych to moze Audi A3 albo astra II bertone
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

18 Gru 2009, 09:49

Jak już wybierzesz jakiegoś trzynastoletniego audika to mogą popłakać się ale ze smiechu właściciele lanosów i astr bo oni będą jeżdzić a twoje audi będzie stało u mechaników.
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

18 Gru 2009, 10:25

foemka napisał(a):-bezawaryjności (odpadają alfy i inne włochy)

Nic tylko kupuj BMW i ch**... Reszta jest do dupy choć nigdy nie miałeś styczności z tymi samochodami... O kup jeszcze golfa III od dziadka z Niemiec.:wink:

mu5k napisał(a):-zeby wygladal lepiej niz stara Astra czy Lanos bo jak patrze na takie samochody to chce mi sie płakać :)

A mi się chce płakać jak czytam takie posty :???:

Ja bym polecał Clio 1.5dCi- dynamiczne, mało pali, bezawaryjne, zgrabne ogólnie miły samochodzik.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

18 Gru 2009, 15:26

Loczek napisał(a):mu5k napisał/a:
zeby wygladal lepiej niz stara Astra czy Lanos bo jak patrze na takie samochody to chce mi sie płakać

No nareszcie Barol nie będzie w tym temacie nakłaniał do zakupu Lamusa

haha

a swoja droga to za taka cene polecilbym Audi A3 lub Golf IV
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

18 Gru 2009, 16:04

Nie nastawiaj się na zero wkładów w odświeżanie, nikt nie jest takim dobroczynnym altruistą że przed sprzedażą wymienia klocki i tarcze hamulcowe, amortyzatory, łączniki stabilizatorów, wszystkie filtry, olej, rozrząd, komplet nowych letnich i zimowych opon a dodatkowo nalewa najdroższe paliwo Vervy/Ultimate/Racing pod korek itp itd. Z uwagi że 99,99% aut od handlarzy ma cofany przebieg obowiązkowo po zakupie wymień rozrząd, bo nigdy nie wiesz ile mu jeszcze zostało.

[ Dodano: Pią Gru 18, 2009 15:07 ]
Nawet jak handlarz pisze "nie wymaga wkładu finansowego", to należy to traktować jako "można zapalić i odjechać bez natychmiastowych wymian części eksploatacyjnych", ale w przeciągu kilku tygodni - kilku miesięcy od zakupu prawdopodobnie czeka cię trochę wymian.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

18 Gru 2009, 16:29

Zaproponowałbym Fiata Stilo albo wspomniane Clio ale czytając teksty o astrach lanosach i wrzucaniu wszystkich włoskich aut do jednego wora domyślam się, że wolisz kierować się stereotypami i kupić 6-7 lat starsze bmw. Radziłbym się tylko zastanowić jaki przebieg może mieć takie bmw które jest samochodem z wyższego segmentu i jako nowe kosztowało 3 albo 4 razy tyle co taki Fiat czy Renault. Na prawdę myślisz, że taki samochód będzie bardziej bezawaryjny tylko dlatego, że ma inny znaczek na masce? W 100% zgadzam się z tym co pisali kris7777 i Daro20VT [link do Gratka wygasł]
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

18 Gru 2009, 21:15

Ma być dynamicznie, bezawaryjnie i najlepiej 2/3... to może coupe? Ja polecam japońską motoryzację, a w tej cenie już coś się znajdzie: Mazda MX-6, Mazda MX-3, Nissan 200SX S14, Honda Prelude. Jeśli hatchback to może Polo 6N2 GTI.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

19 Gru 2009, 00:00

Daro20VT napisał(a): Nic tylko kupuj BMW i ch**... Reszta jest do dupy choć nigdy nie miałeś styczności z tymi samochodami... O kup jeszcze golfa III od dziadka z Niemiec.:wink:

a GDZIE ja pisze ze chce BMW???? dla Ciebie są 2 marki ? (BMW i włoskie samochody?) nie chce np alfy bo wiem ze i z czesciami ciezko i sypią się a za 14 tys nie kupie w dobrym stanie na tyle zeby moc nazwac go "bezawaryjnym". I zamiast pisac czy chce bmw czy nie to moze poradz co Ty bys wybral bo glownie o to proszę w temacie.

Daro20VT napisał(a):A mi się chce płakać jak czytam takie posty :???:

Ja astry starej nie trawie i już, lanosa też. O gustach sie nei dyskutuje ja mowie czego szukam i tyle. nie podoba sie to nie smiec w topicu chyba ze masz jakas konstruktywna porade.

ACSznycel napisał(a):[ Dodano: Pią Gru 18, 2009 15:07 ]
Nawet jak handlarz pisze "nie wymaga wkładu finansowego", to należy to traktować jako "można zapalić i odjechać bez natychmiastowych wymian części eksploatacyjnych", ale w przeciągu kilku tygodni - kilku miesięcy od zakupu prawdopodobnie czeka cię trochę wymian.

no to o to mi chodzi, żeby to było kilka wymian a nie całokowity remont za 10k + co miesiac warsztat i kolejne tysiace wpakowane w to zeby autko w ogole jezdzilo :)

Narazie zastanawiałem się najbardziej nad Hondą Civic, Seatem Ibizą, Golfem IV. Co wybrać i dlaczego? :D

I kryteria ktore chcialem dodać to:
- Spalaie ( wiec pojawia sie pomysl Diesla lub LPG i tutaj pytanie: Jak zachowuje sie np BMW na Benzynie i LPG? i w ogole samochody 10 letnie z LPG nie są zbytnio zarżnięte? bo taką slyszalem opinie)
- Najlepiej rocznik 99> bo wiadomka ze wszystkie mają kręcony licznik i jak taki civic ma 130tysiecy to az strach pomyslec ile mogl wysmigac :)
- BEZ WIEJSKIEGO TUNINGU (to ważny punkt bo co nie patrze na Civic'ki czy Golfy to aż wieje od nich Zimnym łokciem na kilometr :)

Mam nadzieję, że wymagania nie są zbyt wielkie. Oczywiscie jak ktos znajdzie oferte do 20tys ktora bedzie ultra atrakcyjna to tez spoko tylko to musi byc juz coś! :D

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi :)
Ostatnio edytowany przez mu5k, 19 Gru 2009, 17:22, edytowano w sumie 1 raz
mu5k
Nowicjusz

19 Gru 2009, 01:57

KaczorLSM napisał(a):Zaproponowałbym Fiata Stilo albo wspomniane Clio ale czytając teksty o astrach lanosach i wrzucaniu wszystkich włoskich aut do jednego wora domyślam się, że wolisz kierować się stereotypami i kupić 6-7 lat starsze bmw. Radziłbym się tylko zastanowić jaki przebieg może mieć takie bmw które jest samochodem z wyższego segmentu i jako nowe kosztowało 3 albo 4 razy tyle co taki Fiat czy Renault. Na prawdę myślisz, że taki samochód będzie bardziej bezawaryjny tylko dlatego, że ma inny znaczek na masce? W 100% zgadzam się z tym co pisali kris7777 i Daro20VT [link do Gratka wygasł]

KaczorLSM, ten Stilo to tylko przykładowy link, czy może konkretna propozycja??
Jeśli ten konkretny FIAT byłby ok, to spadł mi prosto z nieba...
zawisza
Nowicjusz

Miejscowość: północ

19 Gru 2009, 14:30

Akurat ta oferta wydała mi się dość atrakcyjna więc pomyślałem, że wstawię - może komuś się przyda. Jeśli chciałbyś go oglądać to:
1. Zapytaj o co chodzi z: "Poduszki powietrzne x 0" (domyślam się, że to po prostu błąd w opisie)
2. Zapytaj o przebieg i książkę serwisową
3. Na miejscu dokładnie przyjrzyj się fotelowi kierowcy i kierownicy bo wydaje się bardzo wytarta ale może to tylko światło tak się odbija na zdjęciu, bo np. lewarek zmiany biegów wygląda już całkiem ok.
Ogólnie myślę, że warto go obejrzeć.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

20 Gru 2009, 01:34

ODŚWIEŻAM! Ludzie piszcie! Bo bede do konca zycia rowerem jezdzil! (chociaz ekologicznie wyjdzie :P)
mu5k
Nowicjusz

20 Gru 2009, 01:47

mu5k, kup auto które będzie w jak najlepszym stanie technicznym a nie sugeruj się marką czy to renault, fiat czy ford po prostu kup co najlepsze... bo napalisz sie np. na audi A3 które będzie miało 400 tyś km przebiegu 10 razy bite... a obok będzie stała np. jakaś alfetka z przebiegiem 160 tyś km i możliwe że od pierwszego właściciela to nie zastanawiałbym się tylko brał alfetke... Ja jak kupowałem autko to tak właśnie zrobiłem nie sugerowałem się marką szukałem czegoś jak najbardziej zadbanego i w dobrych pieniądzach... no i kupiłem fiata bravo 1.9 JTD ... przez rok jazdy dołożyłem przedni zawias (uszkodzony z mojej winy) i koło pasowe dwumasowe za 190zł.... A zrobiłem przez ponad teraz rok prawie 50 tyś km.... Jak na razie innego auta nie chce.... ;)
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

20 Gru 2009, 01:48

mu5k napisał(a):ODŚWIEŻAM! Ludzie piszcie! Bo bede do konca zycia rowerem jezdzil! (chociaz ekologicznie wyjdzie :P)

A i wad ukrytych za dużo nie ma ;)
MaciekAd
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa