Pierwszy samochód 15-18 tys.

07 Maj 2017, 15:20

W życiu każdego mężczyzny przychodzi niezwykle ważnym moment, czyli kupno pierwszego samochodu. Przyszedł czas, abym i ja stanął przed tym trudnym wyborem. :) Po wstępnej analizie stwierdziłem, że najlepszym wyborem będzie dla mnie hatchback w benzynie. Zastanawiam się nad kilkoma modelami:
- VW Golf V,
- Opel Astra H,
- Fiat Bravo,
- Renault Megane 3
Który z nich będzie najlepszym wyborem, oraz z jakim silnikiem?
Zależy mi oczywiście na niezawodności i ekonomice. Budżet 15-18 tys. Jeżeli chodzi o eksploatacje, myślę, że rocznie nie zrobię więcej niż 10-12 tys. kilometrów.
dawid3006
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 04 2015
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Nie mam

07 Maj 2017, 15:40

Przy Twoim przebiegu tylko benzyniak/benzyniak z elpegie.
Budżet za mały na megane i bravo (tutaj akurat można szukać, ale będą najsłabsze silniki, żadnego wyposażenia i niepewna przeszłość)

Astra spoko, znajdziesz ładne gtc, jeśli chodzi o silniki to po prostu nie schodziłbym poniżej 1.6 i skupił się na 1.8/122 1.8/140.
Golf, auto poprawne, bez fajerwerków, nuda, jedyny nadający się do bezproblemowej eksploatacji silnik to 1.6 mpi.

Popatrz na corollę e12, focusa, civica vii (z pakietem sport jakoś wygląda)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Maj 2017, 07:04

Golf jest autem poprawnym natomiast przepłacasz za markę, można mieć młodszego i równie dobrze wykonanego Fiata Bravo lub Opla Astre H jeżeli zależy Ci na tanich częściach i niskich kosztach utrzymania. Na Renault Megane III masz dolną granice budżetu.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001