Pierwszy samochód 4.5k - Lanos?

07 Lip 2016, 15:54

Witam,

Przeszukałem foro i znalazłem parę tematów z pierwszymi samochodami, ale jak wiemy tyle ile jest ludzi na świecie tyle różnych opinii lub wymagań :)

W połowie wakacji zbieram się do kupna swojego pierwszego samochodu. Na początku oczywiście zrobiłem research co jak i gdzie, przeszukałem najczęściej pojawiające się odpowiedzi (również na tym forum) i na samym początku doszedłem do wniosku, że chce coś z przedziału 7-8k. Pierwszym typem był Seat Ibiza 2 FL, ale po dłuższym czasie przemyślałem sprawę i nie widzę sensu wydawania większej ilości kasy na piewrszy samochód, który zapewne nie raz zarysuje lub się nim gdzieś rozbije (nie.. nie jestem fanem jeżdżenia szybko i bezpiecznie :P).

Ostatecznie po przewertowaniu wielu filmów, tematów i opinii znajomych doszedłem do wniosku, że Lanos może być całkiem fajnym wyborem. Celowałbym w 1.6 w LPG. Co możecie poweidzieć nt. tego samochodu? Wybór ok czy znajdzie się możę coś innego? Nie liczę na cuda, bo za taką kwotę kupuje się przeważnie komputer, ale samochód ma mi służyć jako dojazd do pracy (możliwe, że po wakacjach na studia) i ewentualnie do dziewczyny. To całe jego zadanie. Wyglądem nie musi błyszczeć - przeżyję otarcia i zadrapania, a z samego wyposażenia chciałbym, aby miał musowo wspomaganie kierownicy (nawet radia nie potrzebuję).

Macie moze jakieś propozycje z okolic Śląska? A może ktoś z Was ma takiego kabanosa na sprzedaż? :>
NewbieFT
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Lip 2016, 16:15

W 1.6 musisz uważać na uszczelkę pod głowicą bo lubi się często wypalić.

Zerknij na te oferty:
[link do oferty na Olx wygasł] - bardzo ładnie się prezentuje,świeży gaz,dopytaj czy ma udokumentowane wymiany.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - trochę wymienionych części,długi przegląd i OC tylko coś tanio..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Lip 2016, 16:17

Dziękuję za odpowiedź.

Co do silnika. Czy inne wersje są "lepsze"? Słyszałem, że 1.4 to taki 1.3 i zanim to się zbierze ze świateł to zmieniają się one na czerwone. 1.5 podobno jakieś koreańskie wersje były i nie są zbyt polecane.

Co do uszczelki - ile taka usterka będzie kosztować w naprawie?
NewbieFT
Nowicjusz

07 Lip 2016, 16:31

No akurat 1.4 racja to najgorszy silnik ale 1.5 są ok,8v 86km jest idealny do gazu,osiągami nie grzeszy ale do przemieszczania się wystarczy,16v 100km już lepiej się zbiera.

Wymiana uszczelki wraz z uszczelnieniem,planowaniem głowicy i robocizną powinien zamknąć się w kwocie 350-450zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lip 2016, 16:34

Rozumiem :) Dziękuję jeszcze raz za odpowiedź. Będę dzwonił i sprawdzał samochody na miejscu.

Gdyby coś wpadło komuś w oko jeszcze to bardzo chętnie obejrzę i dodam do listy "do odwiedzenia".

Miłego dnia!
NewbieFT
Nowicjusz

07 Lip 2016, 16:46

A skąd dokładnie jesteś?
Barol
Awatar użytkownika

07 Lip 2016, 16:47

Tychy. Tylko nie nasyłaj mafii... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
NewbieFT
Nowicjusz

07 Lip 2016, 16:56

Zaraz leci pw.
Barol
Awatar użytkownika

09 Lip 2016, 11:25

ch...a wszystkie lanosy, które podałeś zostały wyprzedane :<

Nie myślałem, ze to takie chodliwe samochody.
Masz może chwlie, aby przejrzeć inne oferty? Też czegoś szukam, ale wszystkie to ceny poniżej 3k, więc boję się, że jakieś jeżdżące złomy.

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Możesz rozszerzyć poszukiwania na sąsiednie województwa takie jak np. małopolska.

Z góry dziękuję! :)
NewbieFT
Nowicjusz

09 Lip 2016, 11:46

Z Twoich linków obejrzał bym ostatniego bo wygląda najlepiej,reszta marne sztuki od handlarzy.

Zerknij na te:
[link do oferty na Olx wygasł] - dwóch właścicieli od nowości,świeży przegląd,dwa komplety opon.
[link do oferty na Olx wygasł] - coś za ładnie wygląda jak na takie pieniądze ale bym obejrzał,opłaty do przyszłego roku,co prawda bez gazu ale można wrzucić jakąś tanią instalację.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 12lat w jednych rękach tylko tył coś mi się nie podoba i ten 12letni gaz..
Barol
Awatar użytkownika

09 Lip 2016, 22:48

Dziękować!

Umówiłem się do każdego, ale jednego już mi zabrali :<
Jutro jadę obejrzeć pozostałe i dam znać jak było :)
NewbieFT
Nowicjusz

10 Lip 2016, 00:03

[link do oferty na Olx wygasł] nie wiem czy już go nie podano ale bez LPG to jakąś instalkę wrzucisz zapewne za grosze
[link do oferty na Olx wygasł] też nie wiem czy był czy nie?
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Lip 2016, 07:22

A musi być Lanos? Tu masz świetnego Civica, idealny na pierwsze auto: [link do oferty na Olx wygasł]
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

10 Lip 2016, 07:41

Nie musi, ale po prostu o Lanosach najwięcej poczytałem i się dowiedziałem.
Zależy mi po prostu na w miarę tanim serwisowaniu takiego samochodu i małym spalaniu, więc jeżeli ktoś ma coś takiego to można podsyłać.

Z góry dziękuje! :)
NewbieFT
Nowicjusz

10 Lip 2016, 10:53

Wracając do Lanosa tutaj świeże ogłoszenie [link do oferty na Olx wygasł]
Jeszcze takie coś masz:
[link do oferty na Olx wygasł] - jeśli mi się dobrze wydaje to kiedyś jeżdziło po moim mieście i całkiem dobrze się prezentowało.
[link do oferty na Olx wygasł] - jeśli jest dobrze utrzymany to przy póżniejszej odsprzedaży praktycznie nic nie stracisz.
Barol
Awatar użytkownika