Pierwszy samochód 7-8 tyś wymagania - laik

11 Wrz 2013, 00:18

Witam!
Zamierzam za niedługo kupić samochód. Mój budżet w październiku będzie oscylował koło kwoty 8 tyś i wtedy właśnie zamierzam przymierzyć się do kupna, jednak już teraz chciałbym ustalić jakieś modele kluczowe, których będę poszukiwał.

Samochód musi: mieć bardzo ładny design, 2/3 drzwi, być ekonomiczny (bardzo ;p), komfortowy w jeździe, mało awaryjny, najlepiej bez wkładu finansowego no i nie pogniewałbym się za kilka bajerków jak działająca klima itp.

Nie mam pojęcia też czy lepiej kupić samochód: benzyna+lpg, benzyna i potem ewentualnie samemu wsadzić lpg, czy wystarczy diesel?

Samochodem będę jeździł głównie do pracy (ok 10km i na miejscu, dłuższe trasy to sporadycznie, choć napewno się zdarzą)

Jeżeli chodzi o moje typy to mam na oku z małych:
- Opel Tigra
- Ford Puma
- Hyundai Coupe

A z takich już większych trochę to
- Opel Astra II
- Alfa Romeo 147 - piękna ;)
- Renault Megane Coupe

Jeśli chodzi o te z małych to chciałbym się zapytać jak z komfortem jazdy w tych samochodach? Da radę usiąść z tyłu bez męczarni czy raczej to samochody 2-osobowe?
Lepiej kupić coś z małych jak podałem na początku, i jak stwierdzę, że za małe to sprzedać i wymienić na jakieś większe czy od razu większe radzicie?

Czy kupię jakiś dobry egzemplarz z podanych samochodów do 8tyś max? Czekam na wasze zamienniki również i opinie dotyczące podanych egzemplarzy ;)

Z góry dziękuję ;)
VeAk
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Wrz 2013, 07:10

Tigra i Puma to raczej kobiece auta. Alfa jak sie trafi ale nie zdziw sie jak bedziesz czestym gosciem na warsztacie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Wrz 2013, 07:42

Puma? Tigra? Jesteś kobietą czy lubisz chłopców? :mrgreen:
Na dobrą astre g trochę budżet skromny, jeżeli astra w tych pieniądzach to f
Alfa 147 za 7-8 tys to będzie złom a nawet jeżeli jakimś cudem nie będzie to i tak jest duże prawdopodobieństwo, że będzie się psuć.
Ze wszystkeigo co wymieniłeś rozglądał bym się za hyundaiem coupe, może uda się upolować coś ciekawego.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

11 Wrz 2013, 10:49

Puma? Tigra? Jesteś kobietą czy lubisz chłopców? :mrgreen:

To jest forum samochodowe i chcę zasięgnąć porady od strony technicznej. Jakieś osobiste aluzje i wysublimowane wypowiedzi proszę zachować dla siebie a to czy jakiś samochód mi się podoba czy nie to już sam o tym zadecyduję.

Jeśli chodzi o Opla Astrę II to z ok 2000r. jest ich dużo w cenie ok +/- 8000zł
Hyundai Coupe jest na samym końcu listy kojarzy mi się z wiochą raczej.

Dobra reasumując dowiedziałem się, że Tigra i Puma jest dla kobiet lub "innych" a Alfa Romeo będzie się psuć. Czekam na więcej profesjonalnych porad :)
VeAk
Nowicjusz

11 Wrz 2013, 15:52

VeAk napisał(a):Jeśli chodzi o Opla Astrę II to z ok 2000r. jest ich dużo w cenie ok +/- 8000zł
To że jest ich dużo nie oznacza że są to dobre egzemplarze. Taki budżet wystarczy na średnią Astre G z początku produkcji.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Wrz 2013, 20:36

Za 8000zł kupisz Astre ale co najwyżej 1.4 lub olejożłopne 1.6 z 98roku czyli poczatki produkcji.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Wrz 2013, 20:43

Może Seat Ibiza II FL 1.4? :)
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

11 Wrz 2013, 22:47

No ten Seat wcale nie jest taki zły. A lepiej kupić samochód z gazem, deisel czy benzyniak i ew. samemu potem gaz założyć?

Istnieje również możliwość, że przeczekam zimę i kupię coś na wiosnę wtedy budżet będzie wynosił ok 11/12 tyś.

W takim wypadku jakie samochody polecacie obecnie za kwotę do 8k a co mógłbym kupić dobrego za 12? Kryteria jak wyżej czyli 2/3 drzwi, ekonomiczność i niska awaryjność.
VeAk
Nowicjusz

12 Wrz 2013, 06:10

Wszystko zależy jak często bedziesz jeżdził bo jeśli mało to benzyna lub z gazem a jeśli więcej to diesel albo sama benzyna i wrzucac gaz.
Za 12tysiecy można sie pokusić o Audi A3 czy Forda Focusa obydwa po lifcie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

12 Wrz 2013, 16:19

Bardzo fajne propozycje bardzo dziękuję. Czyli jeśli przedyskutuje sprawę w domu i zdecyduje się poczekać do wiosny to będę polowal jakieś audi a3, alfe Romeo 147, forda lub astre II.

A co mogę kupić sensownego i w miarę dobrym stanie jeszcze do 8k?

Dużych odległości raczej nie będę pokonywal(10km w jedna stronę) dlatego zastanawiam sie czy warto inwestować w gaz czy lepiej diesela kupić bo sama benzyna trochę kosztownq mi się wydaje ale mogę się mylić to mnie wyprowadzcie na prostą :)
VeAk
Nowicjusz

12 Wrz 2013, 18:17

Szkoda że nie chcesz auta 5drzwiowego bo Carisma GDI była by tu odpowiednia.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

12 Wrz 2013, 18:22

Barol napisał(a):Szkoda że nie chcesz auta 5drzwiowego bo Carisma GDI była by tu odpowiednia.

Pamiętaj nie polecaj GDI ani e11 VVTi :D nawet nie czuje gdy rymuje :)
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

12 Wrz 2013, 18:40

Dlaczego GDI nie? Tam nie ma nic złego oprócz tego że ten silnik jest praktycznie nie do zagazowania.
Barol
Awatar użytkownika

12 Wrz 2013, 18:45

Barol napisał(a):Dlaczego GDI nie?

Brudzi się tak samo jak fsi niby nie boli tylko pałera brakuje...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

12 Wrz 2013, 22:41

No niestety nie chcę 5 drzwiowego i tak w zasadzie sam będę jeździł tym samochodem no czasem kogoś wziąć. Podobają mi się 2/3 :)

Wcześniej rozważałem nawet tą Carismę ale odpadła przez to :P

A ja chyba jednak poczekam do wiosny bo mamie spodobała się a3 więc pewnie coś dorzuci :)

Tylko mam pytanie, czy a3 można zagazować? Ile kosztuje montaż instalacji? Może lepiej kupić odrazu z LPG, z tym, że się boję, że trafię na wytłuczony model wtedy...
VeAk
Nowicjusz