REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
legler napisał(a):nie znaczy ze sa bezawaryjne
to twarde auta i ciężkie do zabicia. Sa warte polecenia bo maja niska awaryjność i nie sa drogie w serwisie i naprawach. Mozesz tez rozglądać sie za skoda Octavia 1.6Danivil napisał(a):Z tego co wyczytałem w internecie to te 3 samochody są do siebie bardzo podobne i każdy z nich jest godny polecenia.
Bardzo oszczędnie policzyłeś średnie spalanie diesla ja bym przyjął w ruchu mieszanym około 7 litrów będzie bardziej realne. Przy gazie trzeba jeszcze liczyć koszty benzyny do odpalania jak już byś chciał tak dokładnie tu oszczędności nie liczysz tylko przy tankowaniu, liczą się też części eksploatacyjne, osprzęt silnika które w dieslu są dużo droższe.Danivil napisał(a):W związku z tym mam dylemat czy lepiej dołożyć do samochodu z gazem czy może lepiej kupić diesla? Jak sobie policzyłem przy spalaniu 6l to wyjdzie 30zł na 100km. A w przypadku gazu przy spalaniu 10l to wyjdzie jakieś 23zł. Różnica 7zł na 100km jest według mnie do zaakceptowania. Co radzicie?
Dla przykładu na seacie leonie 1 spalanie średnio wyjdzie 6l, czyli na 100km zapłacę 30zł. W przypadku gazu około 25zł.