Pierwszy samochód - czy gaz to rzeczywiście aż tak duża oszczędność?

21 Mar 2019, 22:52

Witam! Mam 18 lat i planuję kupno mojego pierwszego samochodu. Mój budżet to 8000zł. Najbardziej interesują mnie Audi A3, Seat Leon, ewentualnie Golf 4. Z tego co wyczytałem w internecie to te 3 samochody są do siebie bardzo podobne i każdy z nich jest godny polecenia. Na początku przeglądałem oferty jedynie z konfiguracji benzyna+gaz, jednak ciężko w moim budżecie znaleźć coś ciekawego. Jednak nie znaczy to, że nie ma zupełnie nic , np: [link do oferty na Olx wygasł]. Chciałbym, żeby to jakoś jechało, więc te 1,8 to raczej minimum. Nie jeżdżę tylko po mieście, więc silniki 1,2 itd odpadają. Diesle można znaleźć w dużo niższej cenie np: [link do oferty na Olx wygasł]. W związku z tym mam dylemat czy lepiej dołożyć do samochodu z gazem czy może lepiej kupić diesla? Jak sobie policzyłem przy spalaniu 6l to wyjdzie 30zł na 100km. A w przypadku gazu przy spalaniu 10l to wyjdzie jakieś 23zł. Różnica 7zł na 100km jest według mnie do zaakceptowania. Co radzicie?
Danivil
Nowicjusz

21 Mar 2019, 22:55

Dlaczego wybrałeś tylko grupę vag? W czym one są godne polecenia? Bo dla mnie ani troche. To że duzo tych aut jeździ nie znaczy że są bezawaryjne
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

22 Mar 2019, 01:19

To co polecasz w takim razie? Z tego co wiem to są to dobre samochody.
Danivil
Nowicjusz

22 Mar 2019, 08:29

legler napisał(a):nie znaczy ze sa bezawaryjne

A co jest takiego awaryjnego w golfie 4 czy leonie w 1.9tdi?
Sa bardziej awaryjne od innych modeli z tej epoki?
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009

22 Mar 2019, 08:39

Danivil napisał(a):Z tego co wyczytałem w internecie to te 3 samochody są do siebie bardzo podobne i każdy z nich jest godny polecenia.
to twarde auta i ciężkie do zabicia. Sa warte polecenia bo maja niska awaryjność i nie sa drogie w serwisie i naprawach. Mozesz tez rozglądać sie za skoda Octavia 1.6
Civic VII ale tam rdza szaleje bardziej. Volvo s60 tez spoko, Astra G ale tez ta korozja :/
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Mar 2019, 10:13

Danivil napisał(a):W związku z tym mam dylemat czy lepiej dołożyć do samochodu z gazem czy może lepiej kupić diesla? Jak sobie policzyłem przy spalaniu 6l to wyjdzie 30zł na 100km. A w przypadku gazu przy spalaniu 10l to wyjdzie jakieś 23zł. Różnica 7zł na 100km jest według mnie do zaakceptowania. Co radzicie?
Bardzo oszczędnie policzyłeś średnie spalanie diesla ja bym przyjął w ruchu mieszanym około 7 litrów będzie bardziej realne. Przy gazie trzeba jeszcze liczyć koszty benzyny do odpalania jak już byś chciał tak dokładnie :) tu oszczędności nie liczysz tylko przy tankowaniu, liczą się też części eksploatacyjne, osprzęt silnika które w dieslu są dużo droższe.

Teraz fakty:
- spalanie diesla 7L/100km (5zł/litr)
- spalanie lpg 10L/100km (2.4zł/litr)

Koszt przejechania 10tkm:
- diesel: 3,5 tyś.zł
- Pb+LPG: 2,4 tyś.zł + 300zł (benzyna do odpalania auta) = 2,7 tyś.zł

Oszczędzasz jakieś 800zł na takim dystansie oczywiście jak kupisz auto z zamontowaną już instalacją LPG bo jak będziesz zakładał to zaczniesz oszczędzać dopiero po zwrocie kosztów instalacji. Jak byś chciał porównać diesla 1:1 z LPG to w tym przypadku średnie spalanie tego paliwa powinno być na poziomie 13L/100km + 500zł na odpalanie wtedy wyjdzie koszt paliwa taki sam jak w dieslu spalającym średnio 7L/100km.

Na forum masz fajny kalkulator w którym policzysz sobie koszt założenia instalacji LPG i po jakim czasie ci się zwróci kalkulator/lpg/
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Mar 2019, 10:16

Ja bym poszedł pod prąd i wybrał jakiegoś klasyka na przykład Mercedesa c klasa W202 bądź jakieś Volvo 850 w benzynie. Dlaczego? ponieważ te auta już będą tylko drożeć a nie taniec więc w razie odsprzedaży można liczyć na odzyskanie tych samych pieniędzy lub nawet wyższych. co do oszczędności zaczynają być widoczne dopiero kiedy robimy dystans około 20000 km rocznie faktycznie serwis jest droższy w dieslu i właściwie diesel zawsze będzie przegrywał z benzyną z racji drogich napraw ponadto widać co się dzieje na stacjach i jaki plan przyjął nasz rząd. Tylko jeszcze czekać na jakieś wyższe podatki dla użytkowników aut z dieslem oczywiście wszystko w imię ochrony środowiska. Obliczenia cichego też nie wiem skąd on wziął 300 zł na benzynę na 3,5 kkm. W mojej Avensis T22 2.0 na taki przebieg potrzebuję benzyny za max 70 zł
legler
Aktywny

23 Mar 2019, 10:58

Ktoś jeszcze się wypowie. Nadal mam dylemat czy brać diesla czy gaz .
Danivil
Nowicjusz

23 Mar 2019, 11:04

:o to Ty masz jeszcze taki dylemat? Myślałem że to oczywiste że LPG...z resztą tak pisałeś. O dieslu zapomnij chyba że to będzie VW polo sdi. Moim zdaniem Lanos dla Ciebie byłby najlepszym rozwiązaniem. Obejdziesz się z utrzymaniem auta które nie zrujnuje cię lub twoich rodziców...
legler
Aktywny

27 Mar 2019, 23:42

Znalazłem na aukcji dwa auta w tej samej cenie. Jednak jedno jest w dieslu, drugie ma benzynę z gazem. Jak policzyłem rocznie będę robił 10-15 tys. km. Trasa do szkoły to 15 km w trasie i około 3 km w mieście. Mieszkam na wsi, więc większość dojazdów to będą właśnie do szkoły albo do mniejszego miasta ( około 5 km ode mnie). co w takim razie powinienem wybrać? Będzie to moje pierwsze auto. Wiem, że teoretycznie lpg wychodzi taniej ale gdy się dokładnie policzy to różnica jest praktycznie zerowa. Dla przykładu na seacie leonie 1 spalanie średnio wyjdzie 6l, czyli na 100km zapłacę 30zł. W przypadku gazu około 25zł. Do tego doliczyć koszty benzyny, więc cena na 100km okaże się być naprawdę zbliżona. Słyszałem, że naprawy diesla są znacznie kosztowniejsze, jednak czy jest tak w przypadku jednostek 1,9 tdi 90 lub 110 KM, którymi jestem zainteresowany? Zamieszczam linki do dwóch audi a3, które są w tej samej cenie. Co byście wybrali na moim miejscu?

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

Cena obu aut prawie na tym samym poziomie.
Ostatnio edytowany przez mike, 28 Mar 2019, 01:08, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden wątek, nie zakładaj kolejnych
Danivil
Nowicjusz

27 Mar 2019, 23:54

Dla przykładu na seacie leonie 1 spalanie średnio wyjdzie 6l, czyli na 100km zapłacę 30zł. W przypadku gazu około 25zł.

Jak Ci to wyszło? Jeśli benzyny pali 6 to gazu powinno około 7-7,5, co przy obecnych cenach gazu (2,10) daje 14-16 zł.
rbkt666
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Miata NBFL
Silnik: 1.6 110KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001

28 Mar 2019, 00:10

Miałem na myśli 6 l ropy :)
Danivil
Nowicjusz

28 Mar 2019, 00:15

A3 w gazie na pewno oboje przednich drzwi ma w innym odcieniu lakieru poza tym może być.
Diesel dostał w lewy przód i drzwi kierowcy kiepsko spasowane (na pewno nie są niedomknięte) i co za tym idzie przednie lampy były wymienione na poliftowe. W dodatku wisi na sprzedaż już trochę czasu i nic?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Mar 2019, 00:29

A wypowie się ktoś odnośnie kwestii paliwa? Bo te auta zamieściłem jedynie dla pokazania, że w podobnej cenie można nabyć zarówno diesla jak i benzyna+gaz.
Danivil
Nowicjusz

28 Mar 2019, 00:37

Średnie spalanie w przypadku diesla około 6l co daje około 27-30zł.
Średnie spalanie w przypadku gazu około 8l co daje około 16-18zł.
Koszty paliwa plus/minus bo wiadomo zależy do aktualnych cen paliw.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012